Huawei’nin işletim sistemi HarmonyOS cephesinde yeni gelişmeler var. ABD’nin Huawei’ye uyguladığı sert kısıtlamalar sonrasında bir süredir kan kaybeden şirket büyük bir atılım yaptı. Şirket ilk önce AppGallery adını verdiği mağazasını oluşturdu. Ardından da kısa süre önce tanıttığı kendi işletim sistemiyle takdir topladı. Son olarak ise Huawei, HarmonyOS’a 300’den fazla açık kaynak bileşeni ve 8 kategori eklediğini açıkladı.
HarmonyOS, 300’den fazla açık kaynaklı bileşen ekledi
Çiçeği burnunda işletim sistemi HarmonyOS‘un resmi olarak ortaya çıkmasından bu yana Huawei bu sistemi geliştiriyor. Ayrıca şirket, önceden var olan akıllı telefonları için bu sistemi hızla kullanıma sunuyor. Şimdi yeni özellikler hakkında bir açıklama geldi.
HarmonyOS sisteminin 400+ bileşeninin açık kaynaklı hale gelmesinden beri geliştiricilerden övgü ve yoğun ilgi gördü. Ancak şirket bugün bir açıklama yaparak 300’den fazla açık kaynaklı bileşen ekleyeceğini resmen duyurdu. Bu bileşenler 8 kategoriyi içeriyor. Bunlar, araçlar, ağ, dosya verileri, kullanıcı arayüzleri, çerçeve, animasyon grafikleri, ses ve video oyunları.
Raporlara göre geliştiriciler, kaynak kodunu OpenHarmony Gitee açık kaynak adresi üzerinden doğrudan indirebilir. Alternatif olarak, bileşenleri uygulama paketi yönetim platformundan da alabilirler. Huawei yetkilileri, bileşenlerin uygulama geliştirmenin zorluğunu azaltmaya yardımcı olduğunu iddia etti. Ayrıca geliştirme verimliliğini artırmaya ve uygulama geliştirmeyi daha basit hale getirmeye yardımcı olacak.
2019’da Huawei, HarmonyOS’un geliştiriciler için açık kaynak olacağını resmen duyurdu. Huawei, HDC 2020’de ise, HarmonyOS işletim sisteminin açık kaynaklı projesini Open Atom Open Source Foundation‘a bağışlayacağını açıkladı. Küresel açık kaynak endüstrisinin gelişimini teşvik etmek için kurulan Open Atom Open Source Foundation’ın kurucuları Alibaba, Baidu, Huawei, Inspur, Tencent, 360 ve China Merchants Bank gibi önde gelen teknoloji şirketleri.
Kurallar gereği açık kaynak projesinin ismi OpenAtom veya OpenHarmony oldu. Çeşitli birimler OpenHarmony açık kaynak projesine yatırım yapmaya ve katkıda bulunmaya devam ediyor.
Haziran 2021’de Huawei’nin HarmonyOS’u yola çıktı. İşletim sistemi cep telefonlarının yanı sıra saat ve tablet gibi akıllı cihazlarda kullanılıyor. Şu ana kadar Huawei, HarmonyOS’u 80’den fazla cihaza ekledi. Şirketin planına göre bu yıl 100’den fazla Huawei cihazı bu sisteme sahip olacak.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}