Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Hash nedir? SHA-256 algoritması

Ana sayfa / Güvenlik

Bilgisayar dünyasında, hash (veya hash fonksiyonu) hemen hemen her sistemin kilit parçasıdır. Çok çeşitli amaçlar için kullanılsa da, özellikle güvenlik alanında önemlidir. Her sitenin ve uygulamanın, verilerini yetkisiz erişime karşı korumasını sağlamak için uygun hash teknikleri kullanması gerekir. Peki hash ve SHA-256 nedir ve nasıl çalışır?

Hash ve SHA-256 nedir, ne için kullanılır?

Hash fonksiyonu, verilerin bilgisayar üzerindeki bir temsilidir ve güvenli şekilde saklanmasını sağlar. Veriler bir kez şifrelendikten sonra, doğru hash algoritması ve hash anahtarı olmadan değiştirilemez. Bu fonksiyon; kimlik doğrulama, dijital imza oluşturma ve dosya şifreleme gibi birçok farklı şekilde kullanılabilir.

Güvenli hash algoritması anlamına gelen SHA-256 ise Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir. Mesaj, dosya ve veri doğrulaması için kullanılan bir şifreleme algoritmasıdır ve SHA-2 hash işlevi ailesinin parçasıdır. Bir veri parçasını güvenli veri dizisine dönüştürmek için 256 bitlik anahtarlar kullanır. Hash değeri adı verilen bu rastgele karakter ve sayı dizisi de 256 bit boyutundadır.

Reklam
Reklam

5 dakikada Bitcoin kazanmak! – Bu sistemi herkes bilmeli!

Icrypex Referans Sistemi kullanıcılara neler sunuyor? Bu videomuzda yerli kripto para borsasının hizmetini inceledik.

SHA-256 nasıl çalışır?

SHA-256, bir veri bloğunu alır ve 256 bitlik sayıya döndürür. Her bir veri baytı on altılık bir basamağa dönüştürülür ve ardından tek dize oluşturmak için birleştirilir. Ortaya çıkan dize, SHA-256 aracılığıyla çalıştırılır.

Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi, doğru hash algoritması ve hash anahtarı kullanılmadan erişilmesi veya değiştirilmesi mümkün değildir. Neredeyse benzersiz bir çıktı üreten bu fonksiyon, dijital imza oluşturmada sıkça tercih edilir.

Örneğin bu adrese giderek bir SHA-256 şifrelemesi oluşturalım. “shiftdelete.net” ve “Shiftdelete.net” yazdığımızda ve SHA-256 hash fonksiyonu uyguladığımızda iki farklı şifreleme alıyoruz. Aynı uzunlukta olsa da, tamamen farklı on altılık karakter dizesiyle sonuçlanıyor.

Bitcoin SHA-256 algoritması nedir?

Tüm dijital imzalarda ve sertifikalarda SHA-256 fonksiyonları kullanılabilir. Bundan dolayı başta Bitcoin olmak üzere birçok kripto para biriminde tercih edilir. Bitcoin için madencilik ve Bitcoin adreslerinin oluşturulmasında rol oynar.

Bitcoin blockchain’ine blok eklemek için ilk olarak madencilik düğümünün açılması gerekir. Bir madencilik düğümünü başarıyla kurulmasının ardından, geçerliliklerinin kontrol edilmesi için Bitcoin ağına aktarılacak aday bloklar oluşturulabilir.

Tüm bu işlemler sırasında ise SHA-256 algoritması ile oluşturulmuş şifrelerden yararlanılır. Blockchain’e bir Bitcoin eklemek için şifrelemenin çözülmesi gerekir. Madencilikle ilgili daha fazla bilgi için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam