O dönemi bilen kişiler tarafından son yüzyılın en muhafazakar yılları olarak kabul edilen 1950′lerde teknoloji konusunda büyük atılımlar yaşanmıştı. İkinci Dünya Savaşının üzerinden daha on yıl bile geçmemişken, savaşın beraberinde getirdiği bilimsel çalışmalar, daha önceleri sadece talep edilebilen ya da kafada tasarlanabilen teknolojileri gerçeğe yaklaştırmaya başlamıştı.
Mikroçip, modem ve kişisel bilgisayarların ilk örnekleri bu dönemde görülmeye başlandı ve bu cihazların icadı dünyayı değiştirdi. O dönemde geliştirilen teknolojiler olmasaydı şimdi kullandığımız birçok cihaz sadece birer hayal olacaktı. 1950’li yıllarda icat edilen ve günümüz teknolojisinin temellerini atan şeyler nelerdi merak ediyor musunuz?
{pagebreak::Mikroçip, Tümleşik Devre}
Mikroçip / Tümleşik Devre
Üretilen ilk mikroçipin görünümünün günümüzdekilerden çok farklı olduğunu söylemek gerek. Texas Instruments’tan Jack Kilby ve Fairchild Semiconductor Corporation’dan Robert Noyce (Intel’in kurucularından) ilk tümleşik devrenin mucitleri olarak anılıyorlar. Ancak buradan bu iki kişinin beraber çalıştığı fikrine kapılmayın. İkisinin arasında altı aylık bir fark var.
Texas Instruments tarafından üretilen ilk mikroçiplerden biri
Jack Kilby, 1958 yılında ilk çalışan modeli geliştirmeyi başardığında, Robert Noyce’un modelinin henüz daha elden geçmesi gereken kısımları bulunuyordu. Örneğin, bileşenleri bağlamak için germanyum kullanan Noyce, daha sonra bunu silikonla değiştirmek zorunda kalmıştı. Kilby geliştirme konusunda daha hızlı davransa da ilk ticari model 1961 yılında Fairchild Semiconductor Corporation tarafından piyasaya çıkarılmıştı ve serçe parmağı boyutlarındaydı.
Günümüzde 100 milyon adet transistör barındıran yongalara karşın ilk mikroçipin üzerinde sadece tek bir transistör, üç adet resistör ve bir adet de kapasitör bulunuyordu.
{pagebreak::Bilgisayar}
Bilgisayar
1949 yılında yapıldığından dolayı dosya konumuzun sınırlarının dışında kalabilir belki ama ilk bilgisayarlardan olan EDSAC’dan bahsetmesek olmazdı. Sadece bir yıl için bilgisayarlardan bahsetmeseydik, günümüzün teknolojisinin temellerinden birini eksik anlatmış olurduk. EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Calculator) dünyadaki ilk bilgisayarlardan biriydi ve iş uygulamaları için geliştirilen ilk bilgisayar olan LEO1′in temelini oluşturuyordu.
EDSAC’ın bir odayı kaplayan boyutlarını günümüzdeki netbook’larla kıyaslayınca teknolojinin ne denli geliştiğini anlayabiliyoruz
EDSAC, bellek için civadan yapılmış hatlar, mantık devresi olarak da vakumlu tüpler kullanıyordu. Bu makineye veri girişi beş delikli kağıttan yapılırken, çıkış da tele yazıcılardan alınıyordu. Bilgisayar Mühendisliği alanında dünyadaki ilk doktora yapan kişi olan David Wheeler, EDSAC ile ilk altyordamı icat ederek, 1951 yılında yazılan ilk programlama kitabının yazarlarından biri olmuştu.
Bundan daha ilginci 1952 yılında EDSAC ile dünyanın ilk dijital görüntülü oyunun yapılmış olması. A.S. Douglas adlı araştırmacı OXO (üç tane O ya da üç tane X’i yan yana getirmeye çalıştığınız oyun) oyununu EDSAC ile katod ışın tüpleri kullanarak yapmayı başardı. Elbette günümüzün grafik canavarı oyunları ile kıyaslanmaz ama bu işin ilk nasıl başladığını görmek gerçekten çok ilginç.
{pagebreak::Modem}
Modem
İlk dijital modem, ABD’nin geliştirdiği hava savunma sistemi SAGE’in (Semi Automatic Ground Enviroment) artan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilmişti.
Ticari amaçla üretilen ilk modem: AT&T Dataphone
Ülke çapındaki radarlar, hava üsleri ve kontrol merkezleri arasında iletişimi sağlamak amacıyla üretilen bu modemler, seri üretime geçen ve Bell 101 veri seti standardını kullanan ilk modemlerdi. Telefon hatlarını kullanan bu cihazlar verileri de telefon ağı sayesinde dağıtıyorlardı.
O günden bugüne modemlerin tasarımı öyle çok değişti ki şu anki genç neslin çocukları çevirmeli modemin ne olduğunu bile bilmeyecekler gibi gözüküyor.
{pagebreak::Fiber Optik Kablo}
Fiber-Optik Kablo
İngiltere’den Narinder Singh Kapany, Harold Hopkins ve Hollanda’dan Abraham van Heel adlı fizikçiler 1954 yılında ışık ekleme yöntemini keşfettiler. Bu ilk denemeler çok başarılı sonuçlar vermese de 1956 yılında Kapany ilk fiber optik kabloyu üretti. Daha sonra van Heel bu kabloyu oluşturan plastik, cam ya da tellerin etrafını saydam kaplamayla kapatmanın hatlarda oluşan karışma ve bozulmaları ortadan kaldıracağını keşfetti.
Günümüzde kullanılan TOSLINK fiber optik kablo
1950′lerin sonuna gelindiğinde Lawrance Curtis cam kaplama telleri geliştirdiğinde fiberoptik tasarımı bir adım ileriye gitti. 1960’lı yıllarda LASER’in icadıyla birlikte bu teknoloji, günümüzde kullanılan fiberoptik kabloların tasarımının yolunu tamamen açtı.
{pagebreak::Kredi Kartı}
Kredi Kartı
Bilgisayarımız var, dünyaya bağlanmamızı sağlayan modemi ve fiber optik kabloları da icat ettik, peki bunları nasıl satın alacağız? Tabi ki kredi kartıyla. ABD’deki restoran zinciri Diners Club’ın sunduğu kart türünün ilk örneği olsa da sadece yemek için kullanıldığı için resmi olarak dünyanın ilk kredi kartı 1958′de American Express’in çıkardığı kart olarak kabul ediliyor.
İşte cebimizde para olmasada harcama yapmamıza yol açan kartın ilk örneği
Görünüş ve sahip olduğu teknoloji açısından günümüzdekilere pek benzemese de ilk kredi kartı, bugünküler gibi tüketim çılgınlığımızı iyice kamçılayan, içimizdeki alışveriş canavarını ortaya çıkaran özelliklere sahipti.
:: 2000’li yıllarda yapılan hangi icat 50 yıl sonrasının dünyasını değiştirebilir?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}