Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

HDD sağlık testi nasıl yapılır?

Ana sayfa / Haberler

Sabit diskler bilgisayarların en önemli parçasıdır. Çoğu bileşen bozulduğunda değiştirilebiliyor ancak sabit disklerdeki verileri bir yedekleme olmadan değiştirmek mümkün değil. Bu nedenle, sabit disk sağlığınızı kontrol etmek oldukça önemli. Windows’taki yerleşik yöntemlerden HDD üreticinizin tanılama araçlarına kadar HDD sağlığını kontrol etmenin çeşitli yolları mevcut. Tercihlerinize bağlı olarak aşağıda listelediğimiz yöntemleri HDD sağlık testi yapmak için kullanabilirsiniz.

Toshiba HDD teknolojisinde çığır açacak: 40TB için tarih verildi!

Toshiba, bir yıl içinde 26 TB HDD'nin beş yıl içinde ise 40 TB HDD'nin duyurulacağını söylüyor. İşte Toshiba 40TB HDD için yol haritası.

İşte HDD sağlık testi yapmanın yolları!

BIOS’u kontrol edin

İlk etapta BIOS‘ta sabit sürücü kontrolleri yapabilirsiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra Delete, F2, F12 veya önyükleme ekranının size bildirdiği tuşlardan herhangi birine basmak sizi BIOS’a götürecektir. BIOS‘a girdikten sonra, tam talimatlar anakart üreticinize bağlı olarak değişebilir. Ancak çoğu bilgisayarda ‘diagnostics’ (Tanılama) seçeneği ile sabit diskinizin sağlığını kontrol edebilirsiniz. Yine de bilgisayarınızda önyükleme öncesi sistem tanılamasına erişme ve çalıştırmayla ilgili talimatlar için bilgisayar üreticinizin web sitesini kontrol etmeniz yararlı olabilir.

Optimize edin ve birleştirin

Geleneksel SATA sabit sürücüleri, yerini büyük ölçüde çok daha hızlı SSD sürücülerine bırakmış olsa da popülerliklerini sürdürüyor. Resimler, videolar ve diğer yorucu olmayan dosya türleri için HDD‘ler uygun fiyatlı bir alternatif olmaya devam ediyor. Sabit sürücünüzün yavaşladığını düşünüyorsanız, ne kadar bölünmüş olduğunu kontrol etmelisiniz. Bunu Windowss 11‘in yerleşik birleştirme aracını kullanarak yapabilirsiniz. Bunun için:

Parçalanmış dosyalar için bir tarama yapan bu sistem, sürücüyü daha iyi performans için optimize eder. Bunun yanı sıra Defraggler ve MyDefrag gibi ekstra uygulamalarla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.,

HDD üreticisinin araçlarını kullanın

Çoğu büyük sabit disk üreticisi, sabit diskinizin sağlığını ve performansını izlemek için ücretsiz ve sağlam uygulamalar sağlar. Bunun için ilk etapta HDD‘nizin markasını öğrenmeniz gerekir. Bunun için Win tuşuna bastıktan sonra Aygıt Yöneticisi‘ni aratıp buraya girmeniz gerekiyor. Aygıt Yöneticisi’nde, “Disk sürücüleri” seçeneğine tıkladığınızda sabit sürücünüzün model ismi karşınıza çıkacaktır, bunu not edin. Ardından, size sabit sürücünün markasını sunacak sonuçlar için model numarasını Google‘a yazın. Bundan sonra, üreticinin destek sayfasına gidin ve sabit disk yardımcı programını arayabilirsiniz. Size yardımcı olmak için, en büyük sabit disk markalarından bazılarının ilgili indirme sayfalarına bağlantılar aşağıya bırakıyoruz.

Windows CHKDSK Aracı’nı kullanın

Windows CHKDSK, sistem hatalarını ve bozuk bölümleri bulmak için diskinizi tarayan yerleşik bir Windows aracıdır. Bu araç, herhangi bir hatayı size göstererek sabit disk sağlığını kontrol etmenize yardımcı olur. Sistemi tarayarak sorunları bulan bu araç, bunlara çözmeye çalışıyor. Çözemeyeceği bir sorunla karşılaştığında ise bu durumu sizinle paylaşıyor. Bu aracı hem disk sağlığını kontrol etmek hem de mümkünse hataları düzeltmek için kullanabilirsiniz.

Bu aracı çalıştırmak için:

Böylelikle bilgisayarınızda genel bir tarama başlayacaktır. Bozuk kısımları düzeltmek ve mümkünse okunabilir verileri kurtarmak için chkdsk /f /r‘yi de kullanabilirsiniz. Başka bir seçenek de önce sürücüyü devreden çıkaran chkdsk /f /r /x‘dir. Microsoft’un sabit disk sağlığınızı denetlemek için chkdsk ile birlikte kullanabileceğiniz seçenekleri de buraya ekliyoruz.

WMIC’i kullanın

WMIC, sabit disk sağlığını denetleme dahil birçok yönetim görevini gerçekleştirmenize olanak tanıyan bir komut satırı arabirimi. S.M.A.R.T. (Kendi Kendini İzleme, Analiz ve Raporlama Teknolojisi) sistemini içerisinde barındıran araç, sabit disklerin durumunu görmenin yollarından bir tanesi. Detaylı sonuçlar ortaya koymasa da sisteminiz hakkında bilgi edinebileceğiniz bu arabirim oldukça kullanışlı olabiliyor.

WMIC ile bir sabit diski kontrol etmek için:

Bu aşamaların ardından kısa bir gecikmeden sonra sabit diskinizin durumunu öğrenebilirsiniz.

Bağımsız sabit disk sağlık kontrol uygulamalarını kullanın

Bu basamaklardan farklı olarak sizlere çok daha detaylı bilgi verebilecek olan diğer sabit disk sağlığı kontrol uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar, tıpkı WMIC gibi, veri almak için sabit disklerin “S.M.A.R.T” özelliğini kullanır. Ancak, bu araçlar yalnızca iyi veya kötü durumları göstermek yerine çok daha fazla detayı sizlerle paylaşabilir. CrystalDiskInfo, Hard Disk Sentinel ve HDDScan gibi uygulamaları HDD sağlık testi yapmak için kullanabilirsiniz.

Windows 11’de sabit disk sağlığınızı kontrol etmek için yukarıda belirtilen adımlardan birini kullanabilirsiniz. Sorunuzun büyük olmadığını düşünüyorsanız Windows’un yerleşik araçları bu iş için oldukça uygun bulabilirsiniz.

Konu hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekleyin