Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

HDMI 2.1a teknolojisi nedir ve neleri değiştirecek?

Ana sayfa / Akıllı Televizyon

HDIMI teknolojisi ilk olarak 2002 yılında dizayn edilip hayatımıza girdiğinden beri her yeni standardıyla biraz daha gelişti. Son kullanıcıların bu yenilik ve değişimlerden çoğunlukla haberdar olmadığı düşünülünce, yeni dönemde standart haline gelmesi beklenen HDMI 2.1a teknolojisine ve neleri değiştireceği merak konusu oluyor. İşte detaylar…

Yemeklerin tadına bakabileceğiniz televizyon icat edildi

Japonya, yemek tatlarını taklit edebilen bir panel üzerinde çalışıyor. İlk yalanabilir ekran prototipin başarılı olduğu söyleniyor.

HDMI 2.1a ile HDR özelliği güçleniyor

Bildiğiniz üzere 2018 yılında tüm dünyada tanıtılan ve 4K 120 Hz, 8K 60 Hz ile birlikte toplamda 10K’ya kadar çözünürlük desteği sunan HDMI 2.1 standardı, yavaş yavaş birçok monitör ve televizyon üreticisi tarafından varsayılan hale getirildi. HDMI 2.0 ile birlikte ekran yırtılmalarını minimize eden ve eARC nesne tabanlı ses desteğini getiren görüntüleme standardı, HDMI 2.1a ile bir üst seviyeye taşınacak.

Reklam
Reklam

Öncelikle HDMI 2.1a standardıyla, HDMI’dan HDMI 2.0’a geçiş sürecinde olduğu gibi devrimsel yenilikler yaşanmayacağını belirterek başlayalım. Bu yeni standardın temel amacı, farklı içeriklerde videolar izlerken (veya oyun oynarken) aldığınız görüntünün tonunu, yine bu içeriğin türüne göre doğru bir biçimde ayarlamak. Bunun için de Source-Based Tone Mapping (SBTM) adı verilen yeni bir teknoloji kullanılıyor.

SBTM nedir? Ne işe yarar?

Surce-Based Tone Mapping (SBTM) teknolojisi, televziyonunuza veya HDR destekli monitörünüze gönderilen dijital sinyallerin, cihazınızdaki en doğru aydınlık/karanlık oranı ve renkle sunulacak şekilde eşleşmesini sağlayan bir teknoloji…

Bu teknoloji sayesinde, ekranınıza yanısıtılan içeriğin türüne ve gönderilen sinyallere göre, HDR destekli içeriklerde çok daha gerçekçi bir görüntü ve siyah tonu ayarlanabiliyor. Ayrıca, cihazınızda resim içinde resim (Picture-in-Picture) kullanıyorsanız, hem küçük ekranda izlediğiniz hem de büyük ekrana yansıtılan içeriğin görselliği ayrı ayrı yansıtılıyor.

HDMI 2.1a ile hayatımıza girecek olan SBTM özelliği dışında, görüntü teknolojilerini kökünden değiştirecek bir yenilik bulunmadığını itiraf etmek gerek. Bu anlamda bu teknolojiden faydalanmak için hem görüntü kaynağının hem de ekranın HDMI 2.1a desteğine sahip olması gerektiği düşünülürse, şimdiden bu standarda geçmek için acele etmenize pek gerek yok.

Peki sizler HDMI 2.1a standardı hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam