HDR nedir sorusu, son zamanlarda hayatımıza giren teknolojik aletler ile birlikte ortaya çıktı. Teknoloji sayesinde her gün hayatımıza bu şekilde yeni kavramlar giriyor. HDR ne demek sorusu da aslında bundan dolayı karşımıza çıktı. Unutmak istemediğimiz anları canlı bir şekilde yakaladığımız HDR fotoğraf ve yine bu anları izlendiğinde sanki canlıymış gibi hatırlatan HDR video. Ayrıca bunları en detaylı şekilde görüntüleyebildiğimiz HDR TV nedir ve HDR çekim nasıl yapılır? Bu yazıda size teker teker açıklayıp, anlatmaya çalışacağız.
Tüm bu soruların ve kavramların dışında, HDR bizim için ne gibi faydalar sağlıyor? Hayatımızda nerelerde HDR kavramı kullanılıyor? HDR nedir konusunu aşağıdaki başlıklar yardımıyla sizlere aktaracağız.
- HDR ne demek?
- Kamerada HDR nedir?
- HDR modu nedir?
- HDR çekim nasıl yapılır?
- HDR video ne anlama geliyor?
- HDR fotoğraf ne anlama geliyor?
- HDR TV nedir?
- HDR monitör özellikleri nelerdir?
- iPhone HDR nedir?
HDR ne demek?
HDR, “High Dynamic Range” ifadesinin kısaltmasıdır. HDR, görüntünün en parlak ve en karanlık kısımlarını olduğundan daha koyu ya da olduğundan daha parlak görmemizi sağlar. Yani daha belirgin bir kontrast anlamına gelir.
HDR özelliği ile yapılan çekimlerde, aynı fotoğraf 3 farklı pozlama ile çekilir. Daha sonra HDR yardımı ile karanlık ve aydınlık noktaların gözümüze daha hoş göründüğü dördüncü bir fotoğraf oluşturulur ve bu fotoğraf bize sunulur.
Fotoğraf veya video çekerken, kadrajda güçlü bir ışık kaynağı varsa veya önde duran cisimler karanlık bir gölge gibi gözüküyorsa, HDR modunun kullanımı çekim kalitesi açısından daha iyi olacaktır.
HDR ne demek sorusu kısaca, dijital görüntüdeki renk ve kontrast aralığını geliştiren bir teknoloji olarak açıklanabilir. Uygulamaları farklı olsa da hem fotoğraflar hem de videolarda kullanılabilir.
HDR ne demek sorusunun birçok cevabı var. Fakat, fotoğrafçılık konusunda profesyonel değilseniz, yukarıda bahsettiğimiz bilgiler sizin için yeterli olacaktır.
Kamerada HDR nedir?
Kamerada HDR akıllı telefonlarda, fotoğraf makinelerinde ve kamera cihazlarında bulunan bir yazılımdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi görüntülerdeki kontrast ve renk aralığını geliştirir. Sonuç olarak bizlere, göze daha güzel görünen bir fotoğraf sunar. Kamerada HDR daha çok profesyonel fotoğrafçılık yapan kişiler tarafından kullanılsa da aslında pozlama bilen herkesin kullanabileceği bir teknoloji.
Akıllı telefon ya da fotoğraf makinesi fark etmeksizin, HDR modu kullanılıyorsa, elde edilen görüntüde neredeyse hiçbir detay kayıp olmayacaktır. Fakat tahmin edersiniz ki HDR modu kullanıldığında, şayet işlemi telefondan yapıyorsanız, işlemcisine biraz yük bindirecektir. Çünkü üç farklı pozlamada, üç ayrı fotoğraf oluşturup, bunların aydınlık ve karanlık kısımlarını karşılaştırıp, ardından bütün detayları içinde barındıran bir fotoğraf sunmak işlemci için zahmetli bir iş.
HDR modu nedir?
HDR modu neredeyse yeni nesil bütün akıllı telefonlarda, fotoğraf makinelerinde ve televizyonlarda bulunan bir yazılım. Örneğin izlediğiniz bir video HDR olarak çekildiyse bütün detaylara hakim olmanız daha olasıdır. HDR ne demek sorusu, kontrast farkı ve zengin renk seçeneği olarak açıklanabilir. Aslında bu tanım HDR modu nedir sorusunun da cevabı.
Aşağıdaki fotoğrafta HDR modu çalışma şeklini görebilirsiniz.
Üst kısımdaki fotoğraf, alttaki 3 fotoğrafın birleşimiyle oluşmuş bir HDR fotoğraf örneğidir. HDR modu ile oluşan birleşim 0 poz değerine sahiptir. HDR modu kullanılırken bu konu hakkında biraz bilgili olmanız gerekmekte. HDR nedir sorusunda HDR modu kavramının cevabını bulabilirsiniz.
HDR çekim nasıl yapılır?
HDR çekim, yukarıda da açıkladığımız gibi üç farklı pozlama ile çekilmiş fotoğrafın, uygulama sayesinde belli bir oranla ve detayları yok etmeden birleşmesidir. Bunun sonucunda oluşan fotoğraf ya da video çekimine HDR çekim adı verilir.
HDR çekim nedir sorusunu, örneklendirerek anlatırsak daha iyi anlayacağınızı umuyoruz.
Açık bir yerdesiniz, manzarayı çekmek istiyorsunuz. Fakat güneş ışığı o kadar yoğun ki fotoğraf çıplak gözle gördüğünüz gibi çıkmıyor ve fotoğraftaki detayların çoğu yok olmuş. HDR çekim ile çektiğiniz fotoğraf, gözlerinizin gördüğüne en yakın şekilde size sunulmaktadır.
Ancak HDR fotoğraf çekimi yaparken hareketli nesneler olmamalı, aksi takdirde fotoğraf bulanıklaşır. Bunun sebebi ise farklı pozlama ile üç ayrı fotoğraf çekmesi. Bu üç fotoğraf ardı ardına çekildiği için hareket eden bir cisim fotoğraflarda kaymaya sebep olur.
HDR video ne anlama geliyor?
HDR video daha canlı renklere sahip, daha gerçekçi ve daha detaylı bir video demektir. HDR video ile içerik normale göre daha parlaktır. Karanlık bölgeler daha aydınlık ve daha detaylı bir şekilde bize sunulur.
Bir sahilde olduğunuzu hayal edin, gözünüzle görebildiğiniz birçok renk var. İnsan gözü sayısızca renk görebilir, fakat video çektiğiniz çoğu cihaz bu ayrıcalığa sahip değil. İşte HDR video burada işimize yarıyor. HDR video ile neredeyse gözümüzle gördüğümüz her detay, her renk ekranlarımıza aktarılıyor. Bu aktarım da izleyiciye daha kaliteli bir video imkânı sunuyor. HDR video, kameradan post prodüksiyona, dağıtım ve gösterime kadar tüm evrelerde görüntü gerçekçiliği yaratıyor. HDR videonun özelliklerini anlatırsak, ne olduğunu anlamanız daha kolay olacaktır.
- Daha zengin renk ve belirgin kontrast oluşturur.
- Dinamik menzili artırır. (en yüksek parlaklık ve siyahlık seviyeleri)
- Geniş renk aralığı sağlar.
- 10 bit renk derinliği ve 1024 renk gölgesi ile görüntü kalitesini iyileştirir.
Bu ve buna benzer birçok özelliğe sahip olan HDR video, size gözle görülene en yakını sunmaya çalışan bir yazılımdır.
HDR fotoğraf ne anlama geliyor?
HDR fotoğraf kısaca açıklamak gerekirse, bir mekân ya da manzara fotoğrafının çıplak gözle görülene en yakın şekilde, görüntü kalitesi yüksek ve zengin renk seçenekleriyle bize sunulmasıdır. HDR modu ile oluşturulan fotoğraflar eksi, artı ve sıfır olmak üzere üç farklı pozlamanın birleşmesi sonucu oluşur.
HDR fotoğraf çekiminde kaliteli bir sonuç istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç şey var, bunlar;
- Fotoğraf çektiğiniz cihaz sabit olmalı, bunun için tripod kullanılabilir.
- Fotoğraf karesinde hareketli cisim olmamalı.
- Arka arkaya çekilen 3 fotoğrafta kayma ya da titreme olmamalı.
HDR fotoğraf tekniğinin genel mantığı karanlık ve aydınlık bölgeler arasındaki renk dengesini sağlamaktır. Ters ışığın olduğu, ışık yoğunluğunun fazla olduğu ya da eşit dağılmadığı ortamlarda kullanımı tavsiye edilir. Bu tip ortamlarda HDR modu ışık dengesini sağlar.
HDR fotoğraf çekimlerinde genellikle JPG formatından çok RAW formatı tercih edilmekte. Çoğu amatör fotoğrafçı, JPG formatta çekim yapmanın işlerini kolaylaştırdığını düşünür. RAW format fotoğrafın negatifi olarak adlandırılır. Eğer çektiğiniz fotoğrafı sosyal medyada hemen paylaşmak istiyorsanız JPG kullanmanızı tavsiye ederiz.
HDR TV nedir?
HDR TV nedir sorusuna cevap olarak, HDR modu çalışma prensibi ile aynıdır diyebiliriz. HDR televizyonlar, aydınlık ve karanlık kısımların arasındaki farkı sıfırlamayı amaçlar. HDR televizyonlarda görüntüler neredeyse gözümüzle gördüğümüzün aynısıdır. Bütün gölgeler, detaylar bize daha net bir şekilde aktarılmaktadır.
HDR TV özelliği, çoğunlukla yeni nesil televizyonlarda bulunuyor. Bu televizyonlardaki görüntülerde, siyahlar daha siyah ve beyazlar daha aydınlık bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Mesela her yeri bembeyaz, karların kapladığı bir sahne hayal edin. Normal şartlarda, bu sahnede detayları karın beyazlığı yüzünden görmeniz zordur. Çünkü kardaki beyazlık yansımaya sebep olur. Fakat HDR TV özellikleri sayesinde, bütün detaylar kameranın gördüğü değil, gözümüzün gördüğü şekilde bizlere sunmakta.
HDR TV modu çoğunlukla 4K akıllı televizyonlarda bulunur. Fakat HDR bulunmayan 4K televizyonlar da mevcut. Bu gibi cihazlar, her ne kadar 4K görüntü kalitesi sunsa da, HDR özelliği olmadan istenilen doğal görüntü ve görüntü kalitesi elde edilemez. HDR TV’lerin yeni standart olan 10-bit “deep color” özelliğini desteklemesi gerekiyor. Bu standardın özelliği ise 1 milyardan fazla renk üretebilmesi.
HDR monitör özellikleri nelerdir?
HDR monitör, sıradan özelliklere sahip monitörlere kıyasla daha fazla enerji harcıyor. HDR monitörlere bu özellik, genellikle film ve video izleme performansını arttırmak için eklendiğinden, bu alanlarda gerçekten muazzam bir başarı sergiliyor. Bu durumdan dolayı, harcadığı bu enerjinin hakkını veriyor diyebiliriz.
HDR monitör özelliklerini kullanabilmeniz için, HDR yazılımına sahip bir monitör almanız gerekmekte. Bu monitör ile HDR oyunları oynayabilir ve aynı zamanda HDR uygulamaları kullanabilirsiniz.
Peki, HDR monitör kimler tarafından kullanılır?
HDR monitörler, çoğunlukla e-spor ile uğraşan kişiler tarafından tercih ediliyor. Çünkü, görüntü kalitesi ne kadar yüksek ise, oynadığınız oyunun detaylarına o kadar hakim olabiliyorsunuz. Bu sayede oyun içindeki performansınız da artmış oluyor. Bunun yanı sıra görüntü ve renklerin, net bir şekilde görülmesinin çok önemli olduğu grafik ve tasarım alanında da tercih edilmekte.
iPhone HDR nedir?
iPhone kamerasına HDR modu gelmeden önce, HDR zorlu aydınlatma durumlarında kullanılmaktaydı.
Aynı fotoğraftaki, aydınlık ve karanlık yerler fotoğrafın renk skalasını etkileyebilir. HDR tam da burada devreye giriyor.
iPhone HDR da diğer HDR modlar ile aynı özelliklere sahip. iPhone HDR modu ile fotoğraf çekerken, tripod gibi bir sabitleyici kullanırsanız en iyi sonuca ulaşırsınız. Fakat herhangi bir sabitleyiciniz yoksa ve elinizle çekmeniz gerekiyorsa elinizin titremediğinden emin olun.
iPhone HDR özelliğini kullanmanız için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.
- Kamera uygulamasını açın.
- HDR butonuna basın ve “Açık” veya “Otomatik” seçeneklerinden birini seçtiğinizden emin olun.
- Kadrajınızı yani çekmek istediğiniz alanı ayarlayın.
- Fotoğrafı çekin.
iPhone HDR ile çekilmiş fotoğraflar telefonunuza HDR kullanılmış ve HDR kullanılmamış olarak kaydedilir. Bu şekilde fotoğraflar arasındaki farkı görebilir, hoşunuza gideni saklayabilirsiniz. HDR çekim sonrasında belleğe iki fotoğraf kaydedilir. Bu yüzden depolama alanında fazla yer kaplıyor diye düşünebilirsiniz. Fakat isterseniz sadece HDR sürümünü belleğinizde tutabilirsiniz.
Ayarlar>Kamera>Normal Fotoğrafı Tut şeklinde sırasıyla bütün adımları yaparsanız tek bir fotoğraf kayıt olacaktır.
HDR ne demek öğrenmiş olsak da, bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız, mutlaka HDR çekim konusunda pratik yapmalısınız. Her anınızı size tekrar tekrar yaşatacak HDR fotoğraf ve videolar ile güzel hatırlar biriktirebilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}