Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Her kripto para işlemi, iki iPhone 12’nin çöpe gitmesine eşdeğer!

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Bitcoin madenciliğinde, karmaşık matematik hesaplamalarını çözmek ve bir kripto para birimi oluşturmak için özel bilgisayarlar kullanılıyor. Bu işlemler son derece yoğun enerji harcamakta. Yeni bir çalışmaya göre, 2020’de 112,5 milyon Bitcoin işlemi gerçekleşti. The Guardian, bunun işlem başına 9,5 ons e-atık veya yaklaşık iki iPhone 12 mini ağırlığına denk geldiğini belirtti.

Çalışma bulgularına göre, kripto kullanımındaki artış geri dönüşüm krizi endişesini tetikliyor. Söz konusu makaleyi araştırmacılar, Resources, Conservation and Recycling dergisinde yayımladı.

Bitcoin, ABD’nin para birimi olacak mı? İşte anket sonuçları!

Bitcoin, El Salvador'un para birimi olmasının ardından Ukrayna'da da tanındı. Peki Amerikalılar aynı şeyi ülkelerinde isterler miydi?

Reklam
Reklam

Kripto para madenciliği, çevre krizini artırıyor

Bitcoin madenciliği yapan bilgisayarların yüksek talep nedeniyle raf ömrü son derece kısa. Hatta çalışmaya göre, bir Bitcoin madenciliği cihazının ortalama ömrü sadece 1.29 yıl. Bu, yılda yaklaşık 33 bin 800 ton çöp anlamına geliyor. Her işlem, yaklaşık iki iPhone 12 mini ağırlığına denk gelen 9,5 ons e-atık üretmekte.

(Foto: John MacDougall/AFP)

Araştırmacılar, kripto para birimine artan ilginin bu çöp krizini iki katından fazla artıracağını ileri sürüyor. Hollanda Merkez Bankasından veri bilimcisi Alex de Vries ve MIT’nin Enerji ve Çevre Politikaları Araştırma Merkezinden araştırmacı Christian Stoll bulgularını açıkladı.

İkili, “E-atık, toprağa geçen toksik kimyasallar ve ağır metallerden, uygunsuz geri dönüşümün neden olduğu hava ve su kirliliklerine kadar çevremiz için büyüyen bir tehdit.” dedi. De Vries ve Stoll, madencilik bilgisayarlarına olan talebin küresel yarı iletken çip krizini de kötüleştirdiğini söyledi.

Hisse ispatı sistemini tavsiye ettiler

Ekip, bu yıl Bitcoin fiyatındaki rekor artışa dayanarak, altı ayda 74 bin ton e-atık ortaya çıkacağını söyledi. Araştırmacılar, mevcut kripto para madenciliği stratejilerini ‘hisse ispatı‘ gibi sürdürülebilir bir alternatifle değiştirmeyi öneriyor. 50 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Cardano, hisse ispatı kullanıyor. Business Insider, Ethereum‘un da bu sisteme geçeceğini yazmıştı.

Nature Sustainability dergisindeki 2018 tarihli çalışmaya göre, Bitcoin, fiziksel atıklara ek olarak altın, platin ve diğer değerli metal madenciliklerinden daha fazla enerji kullanıyor. Ayrıca The New York Times ise, Bitcoin işlemlerinin tüm Finlandiya’nın ürettiğinden daha fazla elektrik tükettiğini (yılda yaklaşık 91 terawatt-saat) ortaya koydu. Üstelik bu, son 5 yılda arttı ve şu an küresel elektrik tüketiminin yaklaşık yarısına karşılık geliyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam