Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Cloud Computing Nedir? Neleri Değiştirecek?

Ana sayfa /

Teknolojiyle biraz içli dışlıyanız mutlaka cloud computing ismini duymuşsunuzdur. Hemen her teknoloji uzmanın ağzından düşürmediği bu teknojinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Resmi bir Türkçe çevrisi bile bulunmayan bu sistem bilgisayarların bir sonraki evrimi olacak.

Ancak bu konuda konuşma yapan şirket yetkilileri bile aslında bulut bilgiişlem hakkında kemikleşmiş bir tanım sunamıyorlar. Bunun en büyük nedeni ise, hala gelişmekte olan cloud computing‘in hâla sabit bir yapıya sahip olmaması. 

Reklam
Reklam

Bilgisayarların geleceği hakkında bilinmeyenler

Geçtiğimiz gün başlattığımız cloud computing yazısıyla birlikte, size bu teknolojinin yapısını ve işleyişini anlatan bir dizi rehber hazırladık. Bir önceki yazımızda, cloud comuting’in tamınını öğrenmeniz için size örnekler sunmuştuk. Şimdi ise sistemin işleyişini ve ücretlendirme yöntemlerini öğreneceksiniz.

İşte internetin bir sonraki adımı…

{pagebreak::Cloud sistemi nasıl işleyecek?}

Cloud sistemi nasıl işleyecek?

Bulut sistemi aslında şu anki bilgisayarlardan pek farklı bir şekilde çalışmayacak. Bir birinden farklı birçok sistem ve sunucu, sizin bilginize ulaşmak için koordine şekilde çalışacak. Bilgisayar içinde bulunan donanımlarınız, aynı mantıkla çalışıp yaptıkları farklı işlemler sizin komutunuz altında topluyor.

Bulut ise bu işlemin bazen şehirlere bazense ise ülkelere yayılmış şekilde çalışmasını sağlayacak. Peki bu durumda bir sunucu çökerse işlemleriniz yarım kalır mı?

Otomasyon ve bilgisayar uzmanları bu duruma çözüm olacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Aslında çözüm basit, servis sağlayıcı firmalar yedek sunucular sayesinde kesintilere karşı tedarikli olacak.

{pagebreak::Cloud computing için ücret verecek miyiz?}

Cloud computing için ücret verecek miyiz?

Bütün tüketiciler bu sorunun cevabını merak ediyor. Şu anda piyasaya hakim olan bir kerelik ücret ödeme dönemi, bulut bilgişlemle birlikte kalkacak. Şirketler için oldukça sevindirici olan bu durumun tüketiciye yansıması ise alıştığımız bir satış modelliyle gerçekleşecek.

Kullandığınız bulut hizmetleri için aylık faturalar ödeyeceksiniz. Bu sistem şu anki, ADSL faturalarınızdan pek farklı olmayacak. Durumu örneklendirmek gerekirse, bilgisayarınız telvizyondan farksız hale gelecek. Buluta ulaşmak için ise uydu alıcı yani internette ihtiyacınız olacak.

Bilgisayar alırken satın aldığınız temel paket, internette basit işlemler yapmanız için geçerli olacak. Servis sağlayacısından standart paket alırsanız aylık sabit ücret ödeyeceksiniz. Özel hizmetler için ise ekstra ücretler ödenecek.

{pagebreak::Faturanın avantajları neler olacak?}

Faturanın avantajları neler olacak?

Oluşturulan sistemde, sizin bulut sağlayacılarına karşı bazı yükümlülükleriniz olduğu gibi şirketerin de size karşı bağlayıcı sorumlulukları olacak. Her fatura aslında servis sağlayıcılar için birer karne görevini de üstlenecek. Ödeme yaptığınız faturayla birlikte, hizmet aldığınız firmayı da eleştirme hakkına sahip olacaksınız.

Firma size vaad ettiği hizmetleri sunamazsa onlara o ay ücret ödemeyeceksiniz. Ücretsiz servisler bile size hizmetlerinin karşılığında bilgi isteyen birer fatura yollayacak. Bulut bilgiişlem de kullanıcının gücü şirketlerin daha iyi çalışmasını sağlayan eleştiriler olacak.

Bu sayede firmalar kendilerini geliştirme imkanı bulacak.

{pagebreak::Kullanmasam da ücret ödemek zorunda mıyım?}

Kullanmasam da ücret ödemek zorunda mıyım?

Tamamen değişen bir sistem de tüketiciyi en çok endişlendiren sorun genelikle ücretlendirmedir. Cloud computing’de de herkesin merak ettiği konu aylık ücretlendirmedeki uygulanacak sistem. Eğer siz günün belirli saatleri bilgisayar kullanıyorsanız, 24 saat bulut hizmetlerinden faydalanan biriyle niye aynı parayı ödeyeseniz?

Servis sağlayıcılar bu konuda tüketicilere esneklik vaad ediyor. Kullanmak istediğiniz servisi, yılda sadece üç kere de kullanabilirsiniz ya da 7 / 24 kesintisiz de talep edebilirsiniz. Firmalar ücretlendirmelerini esnek tarifelere bölecek.  Üstelik uydu alıcılarından farklı olarak tüm hizmetlerinizi tek bir firmadan almak zorunda değilsiniz.

Bilgisayarınızı değerli bir kaynak, şirketleri de bu kaynağa ulaşmaya çalışan devletler olararak düşünrseniz, ortaya çıkan rekabet tüketicinin işine yarayacak gibi gözüküyor. Kısacası, işinize yarayan en ucuz bulut sistemlerini toplayıp tasarruf bile edebilrisiniz.

:: Bulut bilgiişlemin sunduğu esneklik size cazip geldi mi? Bu teknolojiyle ilgili en çok merak ettiğiniz sorular neler?


 


Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam