Bir süre önce yeni kullanıcı sözleşmesini duyuran WhatsApp’ın başı dertten kurtulmuyor. İlk olarak kullanıcılardan gelen yoğun tepkilerle karşılaşan şirket, şimdi de ülkelerle karşı karşıya geldi. Geçtiğimiz ay Almanya’da Avrupa Birliği ile problemler yaşayan mesajlaşma uygulaması, şimdi de Hindistan’ hükümetiyle karşı karşıya geldi.
Gelen bilgilere göre sözleşmeye tepki gösteren Hindistan hükümeti, WhatsApp’a açık bir mektup göndererek 7 günlük süre verdi.
WhatsApp, 7 gün içinde sözleşmeyi geri çekmek zorunda
Geçtiğimiz günlerde WhatsApp tarafından uygulanan güvenlik sözleşmesinin yasa dışı olduğuna karar veren Hindistan, şirketi geri adım atması için nazikçe uyardı. Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, mesajlaşma uygulamasının CEO‘su Will Chatcart’a bir mektup göndererek 7 günlük bir ültimatom verdi. Buna göre Facebook çatısı altında bulanan WhatsApp, kullanıcı sözleşmesini geri çekmezse bir dizi yaptırımla karşılaşacak.
Daha önce de TikTok ile bir gerginlik yaşayan Hindistan, sosyal medya uygulamasının ülkedeki kullanımını yasaklamıştı. Sicilinden de açıkça görüldüğü üzere yaptırım uygulamaktan çekinmeyen Asya ülkesi, şirketin mektuba olumlu cevap vermesini bekliyor.
Gizlilik sözleşmesi Hindistan yasalarına göre savunulamaz
Hindistan hükümetinin bu konudaki en büyük argümanı ise sözleşmenin zorunlu olması. Kullanıcıların bunu kabul etmekten başka şansı olmadığını söyleyen yetkililer, zorla dayatılan sözleşmenin hukuksuz olduğunu öne sürüyor. Aynı zamanda verilerin Facebook ile paylaşılmasının kişisel güvenliğin ihlali olduğunu düşünen Hindistan, bunun Yüksek Mahkeme’nin 2017‘de aldığı Veri Koruma Yasası ile çeliştiğini ifade ediyor. Aynı yasa TikTok yasakları için de gerekçe gösterilmişti.
Şimdi ise gözler nasıl bir karar alacağı bilinmeyen mesajlaşma uygulamasının üzerinde. Sizce geri adım atacak gibi gözükmeyen Facebook, WhatsApp sözleşmesinde ısrarcı olacak mı? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}