HTC, 1997 yılından bu yana akıllı telefon üreten büyük bir mobil teknoloji firması. HTC, 1999 yılında ilk renkli ekranlı cep bilgisayarını, 2000 yılında ilk Windows Mobile yüklü cep bilgisayarını, 2002 yılında ilk Windows Mobile yüklü cep bilgisayarını ve sonrasında dünyada ilk olarak Windows Mobile yüklü akıllı telefonu üreten firma olmuştur.
HTC‘yi yeni bir firma olarak bilenler için ufak bir hatırlatma yapmak istedim. HTC‘yi Türkiye pazarında tanımamızı sağlayan gelişmeler 2007 yıllarına doğru uzanır.
HTC, 2007 – 2008 yıllarında Android tabanlı akıllı telefon üretmeye başlamıştır ve dünya çapındaki büyük çıkışını bu atılımla gerçekleştirmiştir.
HTC, Hero, G1, Desire ve Nexus One gibi telefonlarla zamanının öncü performansını veren ayrıca sağlamlığı ve şıklığı bir arada sunan telefonları ile Android dünyasının parlayan yıldızı olmuştu. Özellikle özel ROM geliştirenler için epey kolaylıklar sağlayan HTC, çok farklı kullanıcı çeşitlerine hitap ediyordu.
Sense arayüzünün kolaylığı ile normal kullanıcılara, şık tasarımı ile şekile önem verenlere, performansı ve modlamaya yatkınlığı ile de açık kaynak severlere hitap ediyordu.
HTC, kısaca eskiden az ve öz model çıkarıyordu. Geçtiğimiz sene HTC’nin kaç tane telefon çıkardığını pek bilmiyoruz. O kadar fazla, birbirine benzeyen model piyasaya sundu ki, tam olarak performans lideri olabilecek bir telefon piyasaya çıkaramadı. HTC Sensation modeli başarılı bir model olsa da, üst seviye performans yarışında Galaxy S2‘nin gerisinde kalmıştı.
HTC One Ailesi
HTC, tekrardan One ailesi ile az ve öz model stratejisine geri döndü. HTC One ailesinde ilk olarak üç model piyasaya sundu. Bu modeller 3.7 inçlik One V, 4.3 inçlik One S ve 4.7 inçlik One X.
HTC One X incelemesini görmek için burayı, HTC One S incelemesini görmek için de burayı tıklamanız yeterli.
Cihazlar donanım olarak farklılar ama deneyim olarak benzerler. Tüm One ailesi telefonlar multimedya deneyimi konusunda iddialılar. Özellikle Sense 4.0 gibi bir arayüzleri var.
İncelediğimiz model One V. One ailesinin en küçüğü. One V, geçtiğimiz sene HTC‘nin neredeyse pek çok modelinde kullandığı MSM8255 işlemcisini kullanıyor. Qualcomm‘un 1 GHz hızında çalışan tek çekirdekli bu işlemcisi, Adreno 205 GPU‘sunu kullanıyor.
HTC One V, 512MB RAM ve 4GB dahili hafıza ile geliyor. Tabi bu mütevazi donanımı verimli kullanan yazılım ise Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich ve Sense 4.0 arayüzü.
Fiyatı ile dikkat çeken One V bizlere neler sunuyor. Video incelememizde One V‘nin tüm detaylarından sizlere bahsettik. One V almayı düşünenler, Sense 4.0’ı merak edenler videomuzu kaçırmasın. İyi seyirler.
#video_6245#
{pagebreak::2}
HTC One V Dış Görünüşü:
HTC One V, 120.3 X 59.7 X 9.2 mm boyutlara sahip. 9.2mm kalınlığa sahip One V, çok ince bir telefon değil. Ama tasarım ve hafifliği sayesinde tam anlamı ile ele oturan bir yapıya sahip. HTC One V, tasarım olarak firmanın efsane telefonlarından Hero‘yu andırıyor. Hero ile de bir kıyaslayalım.
HTC One V
HTC Hero
HTC One V‘nin hoparlör çıkışı, mikrofonu, SIM girişi ve microSD girişi alt kısımda yer alıyor.
{pagebreak::3}
HTC One V’nin Fotoğraf Çekim Kalitesi:
HTC One V‘de F 2.0 genişliğinde ve 28mm‘lik Lens kullanılıyor. Bu lens BSI sensörü ile düşük ışıklı alanlarda daha iyi fotoğraf çekmesini sağlıyor.
HTC One V, hızlı odaklanıyor ve Sense 4.0 sayesinde pek çok görüntü efektini verebiliyor. Ayrıca video çekerken fotoğraf da kaydedebiliyor. Aşağıdaki galeride HTC One V’nin çektiği fotoğrafları tam çözünürlüğünde görebilirsiniz.
HTC One V ile Çekilmiş Fotoğraflar galerisi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
{pagebreak::4}
HTC One V Performans Testleri:
HTC One V, Qualcomm’un 1 GHz hızında çalışan tek çekirdekli MSM8255 işlemcisini kullanıyor. Bu işlemci Adreno 205 GPU’su ile destekleniyor.
HTC Desire S’in donanımı ile RAM farkı hariç aynı olan telefon, RAM’i düşük olmasına rağmen daha iyi skorlar alabiliyor. Bu da Sense 4.0 arayüzünün verimli çalıştığını gözler önüne seriyor.
HTC One V, en yeni ve en güçlü 3D grafikli oyunları çok üst seviye performansta oynatma iddiası yok. Ama Need For Speed Hot Pursuit 2 gibi Apshalt 6 gibi 3D grafikli pek çok oyunu akıcı şekilde oynatabilecek performansa sahip.
Performans testlerinde de HTC Desire S ve Rhyme arası bir performans gösteriyor.
Smartbench 2011:
Akıllı telefonların hem oyun performansını hem de günlük kullanım performansını ölçen yazılım, Game ve Productivity olmak üzere iki farklı sonuç veriyor. Yüksek skor daha iyi.
{GRAPH::1313}
{pagebreak::5}
HTC One V Performans Testleri -2:
Quadrant Standart:
Akıllı telefonların genel sistem performansını test eden, meşhur Android yazılımı. 2D, 3D modlarının yanında işlemcileri de etkili biçimde test ediyor. Bu testte de yüksek puan daha iyi.
{GRAPH::1311}
An3Dbench:
Genelde grafik ağırlıklı test programları, cihazların doğal çözünürlüklerinden etkileniyorlar. Ama An3Dbench, sabit çözünürlükte telefonları test ediyor. Bu testte de yüksek skor daha iyi.
{GRAPH::1314}
{pagebreak::6}
HTC One V Performans Testleri -3:
Nenamark 2:
Android platformunun en meşhur grafik test programı. Bu programda telefonun doğal çözünürlüğü, skorları etkiliyor. Mesela Galaxy S2, 480 x 800px çözünürlüğü ile HD ekranlı telefonlardan daha avantajlı.
{GRAPH::1350}
AnTuTu Benchmark:
AnTuTu genel performansı ölçen bir program. Biz burada Custom benchmark yapıyoruz. SD ve IO testlerini yapmıyoruz.
{GRAPH::1351}
{pagebreak::7}
HTC One V Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:
Teknik Özellikler:
- 1GHz hızında tek çekirdekli Qualcomm MSM8255 işlemci
- Adreno 205 GPU’su
- 3.7 inç 480 x 800 piksel SLCD ekran
- 252PPI
- 512 MB RAM / 4GB dahili hafıza + microSD
- Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich + Sense 4.0
- 5 megapiksel kamera + 720p video kaydı ve video kaydı sırasında fotoğraf çekebilme özelliği.
- WiFi, WiFi Direct, WiFi HotSpot, Bluetooth 4.0, 3G ve GPS kablosuz bağlantıları
- 1500 mAh batarya
Fiyatı : 850 TL
Turkcell’in kampanyası ile beraber ayda 29 TL’ye HTC One V’yi satın alabiliyorsunuz. Turkcell’in kampanyası ile ilgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz. HTC One V’yi peşin olarak Turkcell’den 899 TL’ye alabiliyorsunuz.
Sonuç:
HTC One V, ses ve kamera performansı ile fiyat aralığındaki pek çok cihazın önüne geçmeyi başarıyor. Özellikle HTC‘nin geçmişte çıkardığı benzer donanımlı pek çok güçlü cihaz ile aynı performansı gösteriyor. Çünkü Sense 3.0 gibi sistem kaynaklarını çok kullanmayan bir sistem geliştirilmiş. Ayrıca Android 4.0‘ın getirdiği performans artışları da söz konusu.
HTC One V, ses deneyimi açısından inanılmaz başarılı. One V’den sonra başka bir telefona kulaklığı taktığımda içimden birşeyler eksik diye geçiriyorum. Özellikle alt bass seslerdeki başarı son derece açık ve net.
Tabi Beats Audio ses yazılımının YouTube, Video oynatıcılar, başka müzik oynatıcı yazılımlar, Tunein gibi pek çok yazılımda da devreye girmesi ise ayrı bir artı nokta. Bu sayede cihazın her alanda ses performansı oldukça iyi. Youtube’dan HQ video izlediğinizde, ses kalitesinin ne kadar iyi olduğunu iyice anlıyorsunuz.
Kamera için de pek fazla söze gerek yok. Çektiği fotoğrafları galerimizde paylaştık. 5 megapiksele göre çok başarılı fotoğraf kaydı yapabiliyor. Videoda da durum aynı.
Şarj süresi olarak da 1500 mAh‘ı verimli kullanıyor ve 1 gün rahat rahat size hizmet verebiliyor. Artık akıllı telefonlar 1 günü bile zor görmeye başladıkları için 1 gün benim için önemli bir kriter.
Evet kısacası performans olarak aşırı iddialı bir model değil. Ama multimedya deneyimi açısından çok başarılı. Siz de kompakt, şarjı iyi giden, Android 4.0 yüklü, multimedya deneyimi açısından başarılı bir telefon istiyorsanız, benim gözümde bu fiyat aralığında pek rakibi olmayan bir ürün. Tavsiye ediyorum.
:: HTC One V’yi beğendiniz mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}