HTC‘nin One ailesinin en güçlü ve en büyük üyesi olan One X‘i test sistemimizde ağırlıyoruz. Esasında HTC One X‘i özellikle kamera açısından daha önce inceledik diyebiliriz. HTC One X‘i daha önce burada iPhone 4S, Galaxy S2 ve Xperia S ile karşılaştırmıştık.
Bu karşılaştırmayı yaparken kullandığımız telefon 1.28 versiyona sahipti. Biz normal incelememiz için 1.29 versiyonu bekledik ve beklemeye değer olduğunu gördük. 1.29 versiyonu hem kameradaki çekim kalitesini arttırıyor, hem genel performansı arttırıyor hem de pil ömrünü olumlu şekilde arttırıyor. Biraz incelememiz bu açıdan da uzadı diyebiliriz.
Geçtiğimiz hafta HTC‘nin One S ve One V modellerini incelemiştik. One S incelemesine bakmak için burayı, One V incelemesine bakmak için de burayı tıklamanız yeterli.
HTC, One X ile beraber 4 çekirdekli ilk akıllı telefonunu piyasaya sunuyor. Şimdilik piyasada satışı yapılan tek 4 çekirdekli telefon olarak da göz önünde bir model. 4 çekirdekli Tegra 3 işlemcisinin yanında, gelişmiş kamera ve ses deneyimi ve gelişmiş kasa yapısı ile öne çıkan HTC One X, tam bir amiral gemisi sıfatını hakediyor.
4.7 inç büyüklüğündeki Super IPS LCD2 ekranın kullanıldığı One X, renk doğruluğu açısından pek çok otorite tarafından en iyi ekrana sahip olduğu iddia ediliyor. Özellikle bizim deneyimlerimiz de bunu doğruluyor.
MediaLink HD gibi yeni bağlantı teknolojileri, Sense 4.0, araçiçi kullanım kitleri gibi pek çok artı ile gelen HTC One X‘i artısı ve eksisi ile inceliyoruz.
İncelememizi videodan izleyebileceğiniz gibi ayrıca diğer sayfalara da bakmanızı öneriyoruz. Çünkü hem video hem de yazılı incelememizi sizlere sunuyoruz. Özellikle ileriki sayfalarda HTC One X ile çektiğimiz fotoğrafları göreceksiniz. İyi seyirler.
#video_6249#
{pagebreak::2}
HTC One X Dış Görünüşü:
HTC One X, polikarbon kasa yapısı ile geliyor. Ayrıca 4.7 inçlik ekran ise Corning‘in Gorilla Glass kaplaması ile korunuyor. 133.4 x 69.9 x 8.9mm boyutları ile gelen HTC One X, tek el ile kullanılabilen bir yapıya sahip. Özelliklerine göre düşündüğümüzde tasarım açıısndan başarılı bir cihaz. Özellikle beyaz versiyonunun renk tonu ve mat oluşu görünüşü inanılmaz derece başarılı kılıyor.
HTC One X‘in sağlamlık testini HTC daha önce bir video ile ortaya çıkarmıştı ve biz de sizlerle paylaşmıştık. O haberimize buradan ulaşabilir, videoyu izleyebilirsiniz.
HTC One X’de sadece micro SIM girişi bulunuyor. Başka takıplıp, çıkabilen bir alan mevcut değil. Pil çıkarılabilir bir yapıda değil ayrıca harici hafıza kartı takamıyorsunuz.
HTC One X‘in arka kısmında kamera çıkıntısı bulunuyor. Bu çıkıntı göze hoş gözükse de telefonun çizilmeye yakın en hassas yeri.
HTC One X’in polikarbon kasası kavisli bir yapıya sahip. Fakat ekran LCD IPS teknolojisini kullandığı için düz bir ekran camı ile korunuyor.
{pagebreak::3}
HTC One X’nin Fotoğraf Çekim Kalitesi:
HTC, One X için yayınladığı 1.29 güncellemesi ile beraber özellikle kamera performansında epey bir kalite artışı yakaladı. Özellikle sizler için daha önce çektiğimiz One X‘i, iPhone 4S, Galaxy S2 ve Xperia S ile karşılaştırdığımız videoda 1.28 versiyon kuruluydu. O videoyu buradan izleyebilirsiniz. Oradaki resim kalitesine göre epey artış söz konusu.
HTC One X ile Çekilmiş Fotoğraflar galerisi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Yani daha önceki hali ile en iyi fotoğraf çeken telefon kararı verdiğimiz One X, bu başarısını yeni güncelleme ile daha da pekiştiriyor. Özellikle düşük ışıklı alanlarda ve makro çekimlerde performans son derece başarılı. Sizler için aşağıya fotoğrafların önizlemesini ekliyoruz. Dilerseniz üzerlerine tıklayarak büyük hallerine ulaşabilir ve galerimizdeki 20’yi geçik fotoğraf ile HTC One X‘in kamera performansını kontrol edebilirsiniz.
Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız
Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız
Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız
Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız
Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız
{pagebreak::4}
HTC One X Performans Testleri:
HTC One X’de, Nvidia‘nın ARM Cortex A9 tabanlı 4 çekirdekli işlemcisi kullanılıyor. Bu işlemci 1.5 GHz hızında çalışıyor ama normal kullanımda güç tüketimi açısından pek 1.5 GHz‘e çıktığını göremiyorsunuz.
İşlemci performansı olarak başarılı denebilecek olan Tegra 3, GPU alanında ise günümüz modellerini rahatça geride bırakamıyor.
Smartbench 2011:
Akıllı telefonların hem oyun performansını hem de günlük kullanım performansını ölçen yazılım, Game ve Productivity olmak üzere iki farklı sonuç veriyor. Yüksek skor daha iyi.
{GRAPH::1313}
{pagebreak::5}
HTC One X Performans Testleri -2:
Quadrant Standart:
Akıllı telefonların genel sistem performansını test eden, meşhur Android yazılımı. 2D, 3D modlarının yanında işlemcileri de etkili biçimde test ediyor. Bu testte de yüksek puan daha iyi.
{GRAPH::1311}
{pagebreak::6}
HTC One X Performans Testleri -3:
Nenamark 2:
Android platformunun en meşhur grafik test programı. Bu programda telefonun doğal çözünürlüğü, skorları etkiliyor. Mesela Galaxy S2, 480 x 800px çözünürlüğü ile HD ekranlı telefonlardan daha avantajlı.
Nenamark 2’de Galaxy S2’yi geçemeyen One X, GeForce GPU’sunun azizliğine uğruyor diyebiliriz. Bu testteki en yüksek puanı HTC One S alıyor.
{GRAPH::1350}
AnTuTu Benchmark:
AnTuTu genel performansı ölçen bir program. Biz burada Custom benchmark yapıyoruz. SD ve IO testlerini yapmıyoruz.
{GRAPH::1351}
{pagebreak::7}
HTC One X’in Ekran Kalitesi:
HTC One X’de, Super IPS LCD 2 ekran kullanılıyor. Bu ekran 720 x 1280 piksel çözünürlük sunarken, piksel başına 312 ppi değeri veriyor. Super IPS LCD 2, gelmiş geçmiş en başarılı ekranlar arasında gösteriliyor.
HTC’nin One S modelinde Super AMOLED ekran kullanılıyor. O ekranın kontrast ve parlaklık değerleri daha fazla fakat çözünürlük olarak One X’in ekranı son derece başarılı.
Tabi One X’deki ekran cihazın en çok güç tüketen birimi. Genelde telefon pilinin yüzde 47’si ekrana gidiyor ama değiyor.
Engaget’ın One X ve One S’in ekranlarını karşılaştırmasına bir bakalım. Dediğimizin doğruluğu ortaya çıkıyor.
{pagebreak::8}
HTC Kablosuz Görüntü Aktarımı Media Link HD Teknolojisi ve Diğer Aksesuarlar:
HTC, One ailesine aksesuar açısından da yatırım yapıyor. Bunlardan en önemlisi Media Link HD ve HTC Car. HTC özellikle araba için ayrı bir arayüz devreye giriyor.
Media Link HD:
HTC One X üzerinde, 3 parmak hareketi ile beraber HDMI portu üzerinden Media Link HD kutusuna bağlanmış televizyonlara kablosuz görüntü aktarabiliyor. 1080p çözünürlüğündeki ses ve görüntü verileri, akıcı ve anlık olarak televizyonlara iletiliyor. Özellikle HTC One lansmanında biz de bu deneyime şahit olmuştuk. Video kaydı sırasında anlık olarak ekranda kendimizi görebiliyorduk.
HTC’nin Media Link HD teknolojisi için hazırladığı tanıtım videosuna bakalım.
#video_6250#
HTC Car:
HTC Car, Ayrı bir arayüz ile arabanızda çok rahat kullanımı hedef alıyor. Bluetooth üzerinden HTC StereoClip ile arabanıza USB üzerinden dosya aktarımı yapabiliyorsunuz. Arabanızda hem rahat bir kullanım hem de etkili bir ses deneyimi yaşayabiliyorsunuz.
#video_1465#
{pagebreak::9}
HTC One X Teknik Özellikleri Fiyatı ve Sonuç:
Teknik Özellikler:
Boyutlar: 133.4 x 69.9 x 8.9mm
Ağırlık: 130 gram
- 1.5 GHz hızında çalışan 4 çekirdekli Nvidia Tegra 3 işlemci
- GeForce ULP GPU
- 1GB RAM 32 GB Dahili depolama + 25GB 2 yıl Dropbox hesabı
- Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich + Sense 4.0 arayüzü
- 8 Megapiksel BSI sensörlü F2.0 28mm kamera, 1080p @30 FPS video kaydı
- 1.3 Megapiksel ön kamera 720p @30 FPS video kaydı
- WiFi, WiFi Direct, DLNA, WiFi Hotspot, NFC, Bluetooth 4.0 ve 3G kablosuz bağlantıları
- 1800 mAh batarya
Fiyat: 2000 – 2200 TL aralığı ( Garantisiz 1500 TL civarı )
Sonuç:
HTC One X, One ailesinin en başarılı akıllı telefonu diyebiliriz. HTC‘nin daha önce hep Qualcomm tabanlı cihazlar üretmesi yüzünden ilk sürümlerde Tegra 3 ile uyumsuzluk göze çarpıyordu. Hala daha iyileştirilebilecek pek çok özellik bulunuyor. İnternette HTC One X için yayınlanmış pek çok Custom ROM var ve bu Custom ROM‘lar oldukça iyi performans gösteriyor. İlerleyen zamanlarda öyle bir içeriği de sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz.
Nvidia‘nın Tegra 3 işlemcisini ben pek yeni nesil işlemci olarak görmüyorum. 40nm üretim teknolojisi, ARM Cortex A9 mimarili 4 çekirdek ve 12 iş hatlı GeForce ULP GPU‘su dünyanın en iyi performansını vermiyor. Ama Galaxy S3 çıkana kadar etkili bir performans vereceği tartışılmaz bir gerçek. Ayrıca 4 çekirdek işlemci çok akıcı bir kullanım deneyimi sağlıyor. Telefona ROM yüklemek, uygulama yüklemek, dosya dönüştürmek gibi pek çok işlemler inanılmaz akıcı.
Ayrıca Nvidia Tegra 3, 120Mbps hızında 1080p videoları destekliyor. Bu tip videoları bilgisayardan hızlı bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Tabi Lossless FLAC müzik desteği, Beats Audio deneyimi ile birleşince HTC One X tam bir multimedya canavarı oluyor.
Ses deneyimi, ekranı, kamera performansı son derece başarılı. Telefonun tek eksi yanı pil süresi ve takıp çıkarılamayan pil. HTC One X‘i biraz dikkatli kullanmanız gerekiyor. Dikkatli kullanımda 1 günü yakalayabiliyorsunuz. Ama telefonla çok haşır neşir olup, oyun ve internet tarayıcısında uzun süreli gezinmelerde pil tüketimi epey artıyor.
HTC One X‘i tavsiye ediyorum. Özellikle Custom ROM ile performansını ciddi bir biçimde arttırıyor.
:: HTC One X mi yoksa Samsung Galaxy S3 mü?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}