Huawei güvenlik sistemi zor günler geçiriyor. Mate 30 Pro modeli ile beklediği başlangıcı yapamayan Huawei, dijital dünyada sürdürdüğü çalışmalarda da rahat bir nefes alamıyor.
Zira firmada Başkan Yardımcısı olarak çalışan John Suffolk, yaşanan korkunç manzarayı gözler önüne serdi. Saldırıların sebepleri neler ve kimler nasıl bir motivasyonla saldırıyor?
Huawei güvenlik sistemi her gün saldırılara maruz kalıyor
1 ay önce Amerika Birleşik Devletleri yönetimi ile bir ücret karşılığında 5G altyapısını paylaşabileceğini açıklayan Huawei, geçtiğimiz mayıs ayından beri kara listede olmasına rağmen altyapı ticaretine olumlu bakıyor.
5G projesi adına 30 farklı ülkede yaklaşık 50 operatör ile ortaklıklar kuran iletişim ve teknoloji firması, bu saldırıların kendi 5G teknolojisine yönelik olduğunu düşünüyor.
Başkan Yardımcısı John Suffolk, gizli verileri çalma girişimlerinin virüs taşıyan e-posta saldırılarıyla gerçekleştiğini açıkladı. Bu bağlamda Huawei, günde 1 milyon siber saldırı ile boğuşuyor.
Şirket tarafından yapılan bir başka açıklamada ise ilgili saldırıların hem Çin’den hem de diğer ülkelerden geldiği belirtildi. Yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ı direkt suçlamasa da kendisinden üstü kapalı bir şekilde bahsetti.
Ekim ayının başında Huawei’nin kurum içi ağına ve dahili bilgi sistemlerine nüfuz etme sözü veren Başkan Trump, böyle bir işe karıştı mı bilinmiyor.
Bu sorunun cevabı, Çin telekomünikasyon şirketinin fikrini değiştirmeyecek. Eylül ayından beri Donald Trump’ı saldırılardan sorumlu tutan Huawei, Çin istihbaratı adına teknolojiler geliştirmekle suçlanmıştı.
Bu sebepten ötürü ulusal güvenlik uygulaması adı altında kendisine ambargo uygulanan firma, bu suçlamaları herhangi fiziksel bir kanıtın olmamasından ötürü Şubat ayında reddetmişti. Başkan Yardımcısı John Suffolk, bu konu hakkında şöyle konuştu:
“Çin hükümeti ne zaman bizden uygunsuz bir projenin hayata geçirilmesini istese, biz bu isteği kesinlikle reddediyoruz.”
Suffolk, maruz kalınan saldırılardan dolayı herhangi bir ülkeyi direkt olarak sorumlu tutmuyor. Yaşananlara soğukkanlı bir tavırla yaklaşan tecrübeli iş insanı, kendi kişisel görüşünden ötürü, saldırıların nerelerden geldiğine dair bir fikir belirtmedi.
Sizce bu saldırıları kim veya kimler yapıyor? Böylesine büyük bir operasyonu rakip firmalar mı yönetiyor yoksa ülkeler mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}