ABD Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, Huawei’nin Amerikan yazılım ve ekipmanları kullanılarak yapılan yongalara erişimi sınırlamak için tasarlanan kısıtlamaları genişleteceğini duyurdu. Halihazırda dünyanın en büyük telekomünikasyon üreticisi olan Çinli firmaya ilk kısıtlama mayıs ayında gelmişti. Huawei teknoloji kısıtlaması 21 ülkedeki 38 üye firmayı da kara listeye ekledi.
Huawei teknoloji kısıtlaması nedeniyle zor günler geçirebilir
Konuyla ilgili ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross yaptığı açıklamada, “ABD teknolojisine erişimini kısıtladığımız için Huawei ve bağlı kuruluşları Amerikan teknolojisini ülkenin ulusal güvenliği ve dış politikasını baltalayacak şekilde kullanmak için üçüncü taraflarla çalıştı. Huawei’nin bunu yapma yeteneğini engelle konusundaki attığımız çok yönlü adım, kararlılığımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Ayrıca bakanlık, verilen geçici lisansın uzatılmayacağını da belirtti. Geçtiğimiz cuma günü sona erse de bir süre daha geçerliliğini koruyacak olan lisans, Başkan Donald Trump’ın 2019’da Huawei ve onunla iş yapan kuruluşların biraz da olsa iş yapmasına imkan verecek. Söz konusu süre dolunca da bu şirketlerin lisans başvurusu yapması gerekecek.
Amerikan hükumetinin Huawei aleyhindeki eylemleri, firmanın Pekin yönetimi ile yakın bağları olduğuna dair uzun süredir devam eden ulusal güvenlik eylemlerinin bir sonucu olarak görülüyor. Çinli firma bu iddiaları defalarca reddetse de konuyla ilgili henüz yorum yapmadı. Huawei teknoloji kısıtlaması Çinli firma kadar söz konusu bağlantılı firmaları da etkileyecek gibi duruyor. Ağustos ayının başında Trump yönetimi, Güvenli Ağlar programı kapsamında TikTok ve WeChat’i yasaklamayı temel alan iki kararnameyi imzalamıştı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}