Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Huawei HarmonyOS resmen tanıtıldı!

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Huawei‘nin uzun süredir konuşulan ve yakın zamanda kullanıcılara sunulması beklenen yeni işletim sistemi bugün itibariyle resmileşti. Huawei HarmonyOS işletim sistemi ile yeni cihazlarının yazılımsal olarak desteklenecek.

EMUI 10 duyuruldu! İşte özellikleri

Huawei'nin Android tabanlı işletim sistemi EMUI'nın yeni sürümü HDC 2019 ile birlikte tanıtılması bekleniyordu. Beklenen Huawei EMUI 10 tanıtıldı! İşte özellikleri ve detayları...

Huawei yeni işletim sistemi HarmonyOS karşımızda!

ABD hükümeti ve Çin arasındaki gerginlikten dolayı Android işletim sistemi ile yollarını ayırmak isteyen Çinli şirket uzun süredir yeni işletim sistemi sızıntılarıyla gündemdeydi. Bugün ise Android’e karşı bağımsızlığını resmileştiren Huawei yeni işletim HarmonyOS’u duyurdu.

Reklam
Reklam

Çin’de HongmengOS olarak isimlendirilecek yeni işletim sistemi küresel pazarda da HarmonyOS olarak adlandırılacak. Ayrıca yeni işletim sisteminin akıllı telefonlardan, akıllı hoparlörlere ve sensörler gibi nesnelerin interneti alanındaki cihazlara kadar her alanda kullanılabileceği söyleniyor.

HarmonyOS özellikleri

HarmonyOS, mikro çekirdek tabanlı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu durum mümkün olduğu kadar az kaynak kullanacağı ve yüksek çalışma performansı ve minimum gecikme seviyesi sağlayacağı anlamına geliyor.

Açık kaynak kodlu yeni işletim sistemi, tüm cihazlarda daha fazla güvenlik sağlamak için bir TEE (Güvenilir Uygulama Ortamı) ile birlikte geliyor. Harmony OS’deki Arc derleyicisi C, C ++, Java, JavaScript ve Kotlin dahil olmak üzere tüm büyük programlama dillerini destekleyecek.

HarmonyOS, ortak bir iletişim platformu, dağıtılmış veri yönetimi, dağıtılmış görev zamanlaması ve sanal çevre birimlerine sahip. Uygulama geliştiricileri, HarmonyOS ile dağıtılmış uygulamalar için temel teknolojiyle uğraşmak zorunda kalmayacak ve bireysel servislere odaklanabilecek.

HarmonyOS, Deterministic Latency Engine ve yüksek performanslı Inter Process Communication (IPC) ile düşük performans sorunlarına çözüm sunacak. Deterministic Latency Engine, görev yürütme önceliklerini ve zaman sınırlarını belirler. Böylece kaynaklar yüksek öncelikli görevlere yönelerek uygulamaların yanıt gecikme süresini yüzde 25,7 azaltıyor.

Çok cihazlı bir IDE (Integrated Development Environment), birleşik bir derleme ve dağıtılmış bir mimari kit ile desteklenen HarmonyOS, farklı ekran düzeni kontrollerine ve etkileşimlerine otomatik olarak adapte olabiliyor. Hem sürükle bırak kontrolü hemde önizleme odaklı görsel programlamayı destekleyen sistem geliştiricilerin birden fazla cihazda rahatça çalışmasını sağlıyor.

Çok cihazlı bir IDE ile geliştiriciler uygulamalarını bir kez kodlayabilir ve bunları tüm cihazlara sıkıca entegre bir ekosistem oluşturarak birden fazla cihaza dağıtabilir.

Richard Yu, HarmonyOS‘un Android’i teorik olarak değiştirebileceğini iddia etti. Ancak şimdilik kullanıcılar Google’ın kapsamlı uygulama portföyü için akıllı telefonlarındaki Google yazılımlarına sadık kalacak.

Ancak, daha fazla komplikasyon ortaya çıkarsa, kullanıcıların birkaç gün içinde yeni işletim sistemine geçebilecekleri iddia ediliyor.

Uygulama desteği açısından, HarmonyOS sonunda tüm Android uygulamalarının yanı sıra HTML5 ve Linux tabanlı uygulamaları da destekleyecek. Richard Yu “HarmonyOS’un amacı Android’i kullanmak ve gelecekte küresel bir işletim sistemi olmak” dedi.

Huawei, ortaklarına uyumlu uygulamalar geliştirmeye hemen başlamak ve yeni işletim sistemi için entegrasyon sürecini hızlandırmak için geliştirici kitler de sağlayacak.

Huawei HarmonyOS 1.0 işletim sistemini bu yıl başlayacak olan akıllı ekran ürünlerinde kullanacak. Sonrasında üç yıl boyunca boyunca giyilebilir ürünler, Huawei Vision ve  otomobiller de dahil olmak üzere daha geniş bir akıllı cihaz yelpazesinde kademeli olarak en iyi performansla kullanılabilir duruma gelecek.

ABD hükümetinin Huawei’yi Varlık Listesi’ne koyma kararının ardından Google da şirketin Android lisansını askıya almıştı. 60 günlük bu askıya alım durumu, iki aylık sürecin ardından da devam edecek gibi gözüküyordu. Çinli şirket de kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığı gerçeğini gizlemeyerek, Android‘in yerine geçebilecek yeni işletim sistemini bugün resmileştirdi.

Her ne kadar Trump yönetimi şirket kısıtlamalarını hafifletmek istediğini belirtse de yakın zamanda kısıtlamalar kalkacak gibi durmuyor. Geçtiğimiz günlerde ABD hükümetinin üst düzey yetkilileri, yönetimin ulusal güvenliğin etkilenmeyeceği durumlarda Huawei ile ilgili bazı lisanslar verebileceğini de söylemişti. Ancak dün Bloomberg, Beyaz Saray‘ın Çin’in ABD’deki tarım ürünleri alımlarını durdurma kararının ardından bu lisansları vermesiyle ilgili kararının gecikebileceğini de bildirdi.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam