Otuz yılı aşkın süredir uzayda gezinen ve onlarca görüntü kaydeden Hubble Uzay Teleskobu, NASA’nın koleksiyonuna bir yenisini daha ekledi. Güney Tuhaf Galaksiler Arp-Madore Kataloğuna eklenen yeni görüntüler, 670 milyon ışık yılı uzaklıktaki iki galaksinin birleşme anını ortaya koyuyor.
Hubble Uzay Teleskobu iki galaksiyi böyle kaydetti
NASA tarafından yayınlanan görüntüler, hem bilim dünyasında hem de sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Yaklaşık 670 milyon ışık yılı uzaklıkta Eridanus takım yıldızını gösteren fotoğraf, Arp-Madore 417-391 olarak bilinen bir galaktik ikiliyi kaydetti.
Teleskop, daha önce 2019 yılında da benzer fotoğraflar çekmişti. Dünya’dan yaklaşık 704 milyon ışık yılı uzaklıkta meydana gelen başka bir galaktik birleşmeyi gözler önüne sermişti. Son fotoğrafta ise Hubble, birbirlerinin şekillerini bozan başka bir galaksi çiftini tespit etti.
Son görüntüler, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından galaksileri aramak için özel olarak tasarlanmış Hubble Uzay Teleskobu’nun Gelişmiş Araştırma Kamerası (ACS) ile kaydedildi. Konuyla ilgili olarak ESA, “İki galaksi yer çekimiyle birbirine çarptı” ifadelerini kullandı.
İki galaksinin birleşmesi sırasında halka benzeri yapıların oluşması oldukça nadir görülür. NASA’nın açıklamasına göre, halkalar geçici oluşur ve 100 milyon yıl kadar sürebilir. Ardından yıldızlar kademeli olarak galaksilerine çekilir ve 1 ila 2 milyar yıl sonra birleşir.
Hubble Uzay Teleskobu, kısa sürede sosyal medyada viral olmayı başaran bazı görüntüler yakaladı. NASA tarafından paylaşılan fotoğraflar, “Wild Üçlüsü” olarak da bilinen galaktik üçlü Arp 248’i içeriyor.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}