ABD‘de üretimi 1976‘da onaylanan ve envantere 1978‘de giren Lockheed Martin imzalı F-16‘ın, artık ilk sürümleri yavaş yavaş hurdaya çekiliyor.
İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra üretilen jet uçakları arasında MIG-21‘den sonra en çok üretilen uçak olma ünvanını elinde tutan F-16, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere pek çok ülkede kullanılmaya devam ediyor. Ek bir bilgi verelim F-16‘lar C ve D olmak üzere iki farklı tipte üretildi. Ayrıca uçaklar zamanla yenilendiler ve yenilenen uçaklar Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ olarak adlandırıldı. Ülkemizdeki F-16C Blok 30 ve 40 modelleri, Blok 50 seviyesine modernize edilmiş durumdalar. Ülkemizde de 240 tane F-16 mevcut. (“Kazalar sonrası 30 tane kaybedildi. 2005 yılında 30 tane F-16 Blok 50+ siparişi verilmiş ve sayı tekrardan 240’a çıkartılmıştır. Siparişler 2012’de ülkemize gelmiş bulunmakta.”)
Bu kadar ön bilgiden sonra artık savaş jeti görünce “aaa F-16” diyecek kadar adı duyulan bu uçağın yeni görevinden bahsedelim. Günümüzdeki yerini yeni nesil savaş uçaklarına bırakan F-16, özellikle çift kişilik sürümleri ve modernize edilmeyen Blok 30 modelleri hurdaya çıkartılmaya ya da başka yerlere hibe edilmeye başlandı.
Hurdaya çıkartılan F-16’ları insansız uçacak şekilde modernize eden üretici firma Lockheed Martin, yaptığı açıklamada insansız F-16′yı havada uçurduklarını ve içerisinde pilot varken yapması çok zor olan manevraları yapabildiği açıklandı.
Açıklamaya konu olan insansız yapıda olan ve uzaktan kumandayla yönetilen ilk F-16 dün 1.47 Mach hızla 12.2 kilometre yükseklikte uçuruldu. İçerisinde 9G kuvveti oluşturacak sertlikte ve anca çok iyi bir pilotla yapılabilecek manevraları başarılı bir şekilde yapan insansız F-16, daha sonra tatbikatlarda düşman uçağı olarak kullanılacak.
Yıllardır ülkelerin korkulu rüyası olan F-16‘ların yavaş yavaş eğitim uçağı olmaya başlaması da bizlere bir devrin daha sonunun geldiğini hatırlatıyor ve ister istemez yılların geçtiğini düşündürüp bizi üzüyor. Bakalım insansız F-16’lar ya da başka yeni nesil uçaklar acaba bir savaşa çıkabilecek kadar geliştirilebilecek mi?
:: İnsansız jet uçakları sizce savaşta kullanılabilir mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}