Yerli savaş uçağı geliştirme programları tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz haftalarda Milli Muharip Uçak için ilk görseller paylaşıldı. Bugün ise Hürjet isimli, jet motorlu yerli ve insanlı savaş uçağı hangardan çıktı. İşte Hürjet özellikleri, ilk uçuş ve envantere giriş tarihi…
Hürjet özellikleri, ilk uçuş ve envantere giriş tarihi!
Türkiye, bölgesinin en büyük ve güçlü ordusuna sahip. Fakat bu durum ihtiyaçlarının da aynı oranda büyük olmasına neden oluyor. Üstelik dahil olduğu F-35 gibi programlardan çıkarılması ve ambargolara maruz kalması nedeniyle savunma sanayii üzerine düşen yük giderek arttı.
Beşinci nesil jet avcı uçağı olan Milli Muharip Uçağın (MMU), ya da bilinen adıyla TFX’in bir anlamda öncülü ve yolunu açacak olan Hürjet, özellikleri itibariyle harbe hazırlık geçiş eğitimi ve yakın hava desteği görevlerinde kullanılacak.
Tabii bu uçak, her ne kadar bulunduğu sınıf itibariyle eğitim amaçlı olsa da son teknoloji donanıma sahip olacak. Yani kokpite geçtiğimiz zaman F-35’te bulunan sistemlere benzer bir yapı ve dizayn göreceğiz. Üstelik platform olarak tıpkı Atak helikopterlerinde olduğu gibi gelecek nesillerin ve farklı sınıflardaki jetlerin öncülü olarak yol açacak.
Örneğin TFX, yani Turkish Fighter olarak bilinen fakat son dönemde MMU (Milli Muharip Uçak) olarak adlandırılan modelde kullanılması planlanan pek çok teknolojik aksam ve donanım ilk olarak Hürjet’te kullanılacak. Bu da MMU gibi projelerin kısa sürede peş peşe gelmesini sağlıyor.
Bugün itibariyle hangardan çıkan Hürjet için açıklanan ilk uçuş tarihi 18 Mart 2023. Yapılacak kapsamlı testlerin ardından envantere girişi ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanımına başlanması ise 2025 yılında gerçekleşecek. Ayrıca Hürjet’te kullanılması planlanan Türkiye’nin en güçlü milli havacılık motoru TEI TF-10000’in detaylarını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Hürjet özellikleri:
- Uzunluk: 13,6 m
- Kanat açıklığı: 9,5 m
- Yükseklik: 5,1 m
- Kanat alanı: 35 m2
- Itki: 17.600 Ib
- Servis tavanı: 13.700+ m/ 45.000+ ft
- Kesintisiz dönüş: 5,5 g @ 15.000 ft < 0.9 Mach
- Tırmanma oranı: 39.000 fpm
- Menzil: 2200+ km
- Yük Kapasitesi: 2721 kg
- Azami hız: 1.4 Mach
- G limitleri: +8g / -3g
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}