Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

IBM Geleceği Anlattı

Ana sayfa /

(inovasyon) girişimlerinin istihdamın artırılmasındaki etkisini vurguladı.
Önde olmak için AR-GEnin önemine değinen Kızıltay, IBMin 2004 yılında bu alana 5.7 milyar dolar harcadığını kaydetti. IBMin son 12 yılda 29 binden fazla patent aldığını belirten Kızıltay, Patentlerle ilgili politikamızda ciddi değişimler sözkonusu. Bu yıl dikkatli bir şekilde patentlerin bir kısmını açmaya başladık. IBM; açık sistemleri de, açık dünyayı da çok fazla destekliyor. Geleceğin bunda olduğuna inanıyor dedi.

Teknolojide büyük bir değişimin sözkonusu olduğunu söyleyen Hüseyin Kızıltay şöyle devam etti: Bizi artık sadece içeride kendi kendimize kurduğumuz stratejiler değil, açıkçası müşterilerimiz ve Pazar yönlendiriyor. 2004 yılında dünya çapında 456 CEO ile yaptığımız araştırmada, şirketlerin büyüme, verimlilik, inovasyon ve müşteri ilişkisine önem verdiğini gördük.

Hizmetlerin, IBMin gelirlerinin içinde geçen yıl toplam gelirin yarısına ulaştığını belirten Kızıltay, İşletmelerin beklediği değişime karşı IBM olarak da ciddi bir şekilde değişmiş durumdayız. Bu değişim hızla devam edecek. Özellikle bilgi teknolojileri grupları üstüne gelen bu çok ciddi, gittikçe karmaşıklaşan, yaygınlaşan teknolojinin, iş değeri yaratmak için süreçlerle birlikte yenilenmesi, uygulanması konularında çok ciddi hizmet desteğine ihtiyaçları var. Bizim dönüşümümüz de bunu desteklemek amaçlı yapılan bir dönüşüm. Yolumuz bu… IBMi bu yolda hızla değişerek ve gelişerek göreceksiniz. Bunu yaparken de araştırma ve geliştirmeye, yani yaratıcı olmaya devam etmek zorundayız. IBM olarak da bizim sadece ürün değil aynı zamanda müşteri problemlerini çözmek konusunda da araştırma ve geliştirmeyi, yaratıcılığı çok iyi kullanmamız lazım diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sınır Tanımaz Mucit: İsmail Haritaoğlu

Bilgide, teknolojide, hizmette sınır yok!.. sloganı altında düzenlenen etkinliklerin İstanbulda onur konuğu İsmail Haritaoğluydu… Yenilikte sınır tanımayan bir mucit olarak IBMin ABDdeki Almaden Araştırma Laboratuvarında çalışan Haritaoğlu, IBM Laboratuvarında geliştirdiği ve dijital görüntülerdeki yazıların kullanıcının ana diline çevrilmesini sağlayan InfoScope adlı avuçiçi cihazı ile Time dergisi tarafından yılın adamları arasında gösterildi.

Yenilikçiliğin Önemi ve Rekabette Farklılık Yaratmak (Invention to Innovation) konularında bilgi birikimini katılımcılarla paylaşan İsmail Haritaoğlu, yenilikçiliği kullanarak rekabette yarattıkları farklılıkları anlattı. Konuşmasında, inovasyona yani yenilikçiliğe değinen Haritaoğlu, Birçok şeyi keşfedebiliyor, buluş yapıyorsunuz… Önemli olan bunların buluş olarak kalması değil, ekonomik ve sosyal olarak bir değer haline gelmesidir. Buna da inovasyon diyoruz. Yenilikçiliğin değeri giderek artıyor. IBM olarak bunun farkındayız ve çok farklı stratejiler geliştiriyoruz. Sürekli olarak bugün değil, yarın neler olacak, onları düşünüp ona göre çalışmalarımızı yapıyoruz dedi.

Önemli olan yenilikçilik ya da inovasyonun değer yaratması diyen Haritaoğlu konuşmasında şu görüşlere yer verdi: Otomobil, 90 yıl içinde halka ulaşmışken, günümüzde ise mobil uygulamaları en hızlı şekilde topluma yayılmakta. Bir buluş yapıp 4-5 yıl beklemek artık çok geç. Bu yüzden tek başınıza bir şey yapamayacağınızı farkediyorsunuz. Daha büyük ortaklıklara gitmeniz gerekiyor. Artık patent anlayışı değişti. Ortak çözüm geliştiriliyor, araştırmacıların müşteriyle çalışması sağlanıyor, farklılık yaratabilecek kavrayışlara, kişilere ulaşması sağlanıyor.

IBMin inovasyonla birlikte yeni bir sürece girdiğini vurgulayan Haritaoğlu, Bu sürecin adı global innovation outlook, ya da küresel inovasyona bakış diyebileceğimiz bir süreç. Uzmanlarca ortaklaşa çalışmalar sonucunda, inovasyon sürecinin küresel ekonomi ile büründüğü yeni yapı ortaya çıkartılmaya çalışıldı. Ve çalışmalar sonucunda sağlık, kamu yönetimi ve iş yaşamı alanında inovasyonların, toplumların ve küresel ekonominin gelişmesinde diğerlerine göre daha önemli olduğu tespit edildi dedi.

2002 yılında geliştirdiği InfoScope projesi hakkında da bilgiler veren Haritaoğlu, şunları söyledi: Bu proje, yabancı dillerdeki resimleri bir şekilde sizin anlayabileceğiniz dile çevrilmesi. Siz sadece resmi bir yere, bir servera göndermeniz yetiyor. Bu bir buluştu. Müşterilerimizden bir istek gelmemişti. Bu inovasyon haline, yeni uygulama haline geçti. Önceleri çeviri olarak gelişen bu projenin değişik versiyonları ABDde emlak alanında, kanıt toplamak için ya da trafikte park cezası yazmada da kullanılabiliyor. Ayrıca zor gören insanların okumasında da hayata geçirmeye çalışıyoruz. Henüz prototip olan bir proje ise sesli mesajın yazı haline getirilerek mobil cihaza aktarılması…

Müşteri Başarı Öyküleri

IBM, sürekli değişen ve küreselleşen pazarda, müşteri talebinin yönlendirdiği On Demand ekonominin gerektirdiği teknolojileri ve bu teknolojileri kullanan müşterilerinin gerçekleşmiş başarı öykülerini de katılımcılarla paylaştı. Bunlar arasında; finans, bankacılık ve sigortacılık, tekstil, gıda, lojistik, taşımacılık, perakendecilik, enerji, petrol ve medya sektörlerinin temsilcilerinin verimliliklerini artırmak için bilgi teknolojilerini ve çözümleri etkin biçimde kullanma girişimleri yer aldı.

Etkinlikte, IBM linux stratejileri, iş sürekliliği ve olağanüstü durum, IBM PClerin az bilinen sırları, IBM blade teknolojisi, Dinamik çalışma ortamı ve rich client teknolojisi, IBM rational yazılım mühendisliği, Pardus ulusal işletim sistemi gibi konu başlıklarıyla IBMin teknolojileri anlatıldı.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam