Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

İcatları Uğruna Ölen Mucitler

Ana sayfa /

Teknolojinin ve bilimin hızlıca ilerleidği mucitler çağında, yeni buluşlar yapmak sadece bilimadamlarının işi değilidi. Yetenekli insanlarda biraz araştırmayla yeni icatlar bulabiliyordu. Ancak bu dönemin en kötü yanı ise ilk kez tasarlanan bu icatların tehlikeli olma ihtimallerinin yüksek olmasıydı.

Günümüzde modern bilim ve tüketim çağı nedeniyle artık sıradan insanlar yeni icatlar peşinde koşamıyor. Eğtiim almış uzman kişiler büyük test merkezlerinde günlük yaşantımızı değiştirecek yeni ürünler tasarlıyor. Sizin için hayatlarını adadıkları icatlar uğruna ölen mucitleri bir araya getirdik.

Reklam
Reklam

{pagebreak::Paraşüt kıyafetin azizliği}

Paraşüt kıyafetin azizliği

Franz Reichelt adlı mucit dünyayı değiştireceğini düşündüğü bir icadın üzerinde çalışıyordu. Paraşüt kıyafet adlı tasarımını denemek için 1912 yılınd yerel oteritelerden Eyfel Kulesin‘den aşağıya atlamak için izin aldı.

Atlayış günü gayet sakin olan Reichelt çevreye toplanan insanlarla konuştu hazırlıklarını yaptı gazetecilere poz verdi ve en sonunda kulenin tepesine çıkmaya başladı. Atlayış sırasında tasarımı işe yaramadı ve mucit yere çakılarak öldü. Yerel polis Reichelt’e ilk başlarda sadece cansız mankenler üzerinde araştırma yapma izni vermişti.

{pagebreak::Radyasyonun ilk kurbanlarından}

Radyasyonun ilk kurbanlarından

Nobel ödüllü Marie Curie dünyayı değiştiren mucitlerden biriydi. Curie radrasyon üzerinde çalışıp iki yeni elementin bulunmasını sağladı. Uranyum üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde radyoaktiviteyi keşfeden Madam Curie tüm ömrünü bu buluşu üzerinde çalışarak harcamadan hiç çekinmedi.

Ancak o dönem radyasyonun zararları bilinmediği için Madam Curie deney yaptığı tüpleri ve araçları cebinde taşımaktan hiç çekinmiyordu. Ömrü boyunca hiç koruma yapmadan bu deneylere devam ettiği için Curie 1934 yılında kan kanserinden öldü.

{pagebreak::Bazen ufak fedakarlıklar yapılmalı }

Bazen ufak fedakarlıklar yapılmalı

1800‘lü yılların sonunda yaşayan Otto Lilienthal uçma konusunu saplantı haline getirmiş bir mucitti. Kendine bir çeşit planör yapan Lilienthal geliştirdiği sistem sayesinde ufak çapta süzülme deneyleri yapmaya başlamıştı.

Bu konuda kayıt altına alınan ilk insanlardan biri olan mucit 17 metre yükseklikten uçarak rekor denemesi yapmak istiyordu. Ancak başarılı olamadı ve yara çakıldı.

Düşüşü nedeniyle birçok kemiği kırıldı. Kazadan birkaç gün sonra ölüm döşeğinde yatan mucit yaptığı icattan hiç de pişman değildi. Son sözüyse ‘bazen ufak fedakarlıklar yapmak gerekir‘ oldu. 

{pagebreak::Hız uğruna can verdi}

Hız uğruna can verdi

Dünyanın en iyi yarışçılarından biri olan Donald Cambell hız tutkunu olmasıyla tanınıyordu. Karada ve suda birçok rekor kırmak isteyen Cambell teknik ekibiyle birlikte iki koşulda da hız yapabilen bir araç geliştirdi.

Bluebird K7 adlı araç ile 320 mile çıkmak isteyen Cambell bu konuda birkaç deneme yaptı. En sonunda hıza çıktı ancak araç dengesini kaybedip takla atmaya başladı. Daha önceki kazalarından ders almayan ve hızını kesmeyi red eden Cambell bu kazada can verdi.

{pagebreak::Matba da can aldı}

Matba da can aldı

Makineler konusunda bir dahi olan William Bullock daha 21 yaşındayken Amerika’nın en ünlü teknik adamlarından biri olmuştu. Kendi dükkanını işleten Bullock çok daha hızlı ve seri bir matbaa cihazı yapmak istiyordu.

Bu deneyleri sonucunda birgün düzgün çalışmayan makineye öfkeyle tekme attı. Makine ayağını kaptı ve Bullock’u feci şekilde yaraladı. Dünyayı değiştirecek bir cihaz yapmak isterken Bullock aldığı yaralar yüzünden öldü.

:: Bu mucitlerin yaşamları sizi etkiledi mi? Sizce günümüzde niye bu tarz mucitler yetişmiyor?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam