Google‘ın açık kaynaklı işletim sistemi Android, Google I/O 2012 etkinliğiyle beraber Android 4.1 Jelly Bean‘in tanıtılmasıyla beraber yenilendi. Fakat ondan önce çıkan Android 4.0 Ice Cream Sandwich hala yayılmakta zorlanıyor.
Çıkmasının üzerinden neredeyse 1 sene geçen Ice Cream Sandwich, büyük kitlelere yayılamasa da hızlanan bir yayılma süreci içerisinde. ICS ilk defa iki haneli kullanım oranına erişti.
Açıklanan kullanım oranlarına göre ICS kullanımı yüzde 10.9 seviyesine çıktı. Özellikle Samsung Galaxy S3, HTC One ailesi gibi modellerin yanında, HTC‘nin 17‘ye yakın modeline vereceği güncellemelerin çoğunu çıkarmış olması ve Sony‘nin pek çok modele ICS güncellemesi dağıtması önemli paya sahip.
Samsung‘un çok satan Galaxy S2 ve Galaxy Note modellerinin de ICS güncellemesi aldığını düşündüğümüzde, yüzde 10‘luk rakam şaşırtıcı değil.
Android 2.3.3 ve 2.3.7 aralığındaki 10. API‘ye sahip Gingerbread sürümü ise yüzde 63.6′lık bir kullanım oranına sahip. Android ekosisteminde ezici bir çoğunluğa sahip diyebiliriz. Bu sürümü 8. API sürümüne sahip Android 2.2 Froyo takip ediyor. Yüzde 17.3‘lük kullanım oranıyla Ice Cream Sandwich‘i geride bırakan Froyo, güncelleme alamayan pek çok modeli simgeliyor.
Esasında günümüzdeki pek çok modelin Gingerbread‘e güncellendiğini görüyoruz. Hala Froyo‘da kalmış kullanıcıların cihazlarını güncellemeyenlere ait olduğu düşünülüyor. ICS’e göre Froyo’nun bu kadar yüksek kullanım oranına sahip olması epey düşündürücü bir durum.
Android 2.1 Eclair ise yüzde 4.7‘lik bir kullanım oranıyla azımsanmayacak kullanıcıya sahip. Artık Eclair‘in pek çok uygulama tarafından desteklenmediğini de belirtmek gerekiyor.
:: Android 4.0 neden hızlı yayılamadı? Ayrıca Android 2.2’nin hala kullanılıyor olmasının suçlusu kim?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}