2017 yılından itibaren hayatımıza giren ve telefon üreticilerinin tasarım noktasında büyük bir eğilim gösterdiği çentikli ekran tasarımı nasıl ve neden başladı? İlk çentikli telefon hangisi? Bu sorunun yanıtını arıyoruz.
İlk çentikli telefon hangisi?
Çentikli telefon tasarımı, çoğu teknoloji tutkunu tarafından ilk olarak Apple iPhone X ile kullanılıyor şeklinde bir algı olsa da, bu tasarım anlayışının çıkışı, Android cephesinden başlıyor.
Ülkemizde çok fazla pazarı olmayan Sharp ve Andy Rubin‘in Google kariyeri sonrasında kurduğu Essential Phone şirketi, çentikli ekrana sahip ilk telefonların çıkışını sağlayan iki üretici oldu. 2017 yılının Ağustos ayında tanıtılan Sharp Aquos S2 ve Essential Phone modelleri, ön kamera içine alan ve tam ekran deneyimini yaşatan ilk modeller oldu. Her iki telefon modeli de, sadece ön kamerayı çentik alanına aldığı için, bu tasarım dilinin ilk hali olarak tanımlanabilir.
Geçen zaman içinde ise, Apple tarafından tanıtılan iPhone X, çentikli alanı en verimli ve dolu dolu kullanan üretici oldu. Rakibi olan modellerin aksine, çentik alanında ön kısımda yer alması gereken tüm bileşenlere yer veren Apple, algısal olarak, çoğu kullanıcının zihninde çentikli telefonu ilk kullanan üretici olarak yer almayı başardı.
2018 yılının ikinci yarısına geldiğimizde ise, çentikli tasarım olmadan da tam ekran deneyiminin yaşanabileceğini gördük. Vivo markası Nex adını verdiği iki modeli ile, Oppo ise Find X modeli ile, ZTE markası da,alt markası olan Nubia’nın Z18 modeli ile tam ekran deneyimini çentiksiz ekran tasarımına rağmen yapmayı başardı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}