IMEI kayıt ücretine yüzde 58 zam! Ne kadar oldu?

57

Geçtiğimiz kasım ayında enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 2024’te uygulanacak yeniden değerleme oranı da belli oldu. 2024’te vergi, harç ve cezaların yüzde 58 oranında arttı. Bu da trafik cezalarından telefon IMEI kaydına kadar farklı zamları beraberinde getiriyor. Peki 2024 IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu?

2024 IMEI kayıt ücretine yüzde 58 zam!

Yurtdışından getirilen akıllı telefonların Türkiye’de aktif edilebilmesi için zorunlu olan IMEI kaydına ilişkin ücretler son yıllarda ciddi oranda arttı. Buna göre IMEI kaydına yeni yılda yüzde 58,46’lık resmi enflasyon oranı da eklendi.

IMEI kayıt ücretleri geçmiş yıllarda 6 bin lira civarındayken, 2023’ün Temmuz ayında ise 20 bin liraya yükselmişti. Yeni yılda bugünden itibaren uygulanan yüzde 58,46’lık enflasyon farkı ile bu ücret 31 bin 692 liraya çıktı. Bu da 1 yıl içerisinde yüzde 420 zamlandığı anlamına geliyor..

132113213

Yeniden değerleme oranıyla cezalara zam geldi

Yeniden değerleme oranıyla birlikte vergilerden cezalara kadar birçok noktada zam uygulandı. Buna Motorlu Taşıtlar Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Emlak Vergisi harçlar ve araç muayene ücretleri dahil.

Örneğin, binek otomobiller için muayene ücreti 1149,60 TL’den 1821,66 TL’ye yükseldi. Kamyon ve otobüsler için 1554 TL olan muayene ücreti 2 bin 462 TL’ye, traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet için 585,60 TL olan muayene ücreti ise 927 TL oldu.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

57 YORUMLAR

  1. 6 bin liradan 20 bin liraya çıkarken hangi enflasyon oranı dikkate alındı merak ediyorum. Artık bu vergi değil haraçtır. Devlet vatandaşından haraç alamaz. Anayasa mahkemesi bunu engellemelidir.
    Şu ötv imei kayıt ücreti gibi ipe sapa gelmez uygulamalar hayatımızdan çıkmadan Türkiye ekonomik huzurunu yakalayamayacaktır.

  2. Telefon parası kadar kayıt ücreti alınıyor, böyle birşey olur mu? Yasal mıdır bu? Vergilerin de alt düzey gelir durumuna göre ayarlanması gerekmez mi? Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınır. Bizde az kazanandan çok, çok kazanandan az alınıyor.

    • Mesele şu telefon ithal eden dev firmalar malum sahsa bagli ve milyarlarca dolar gelir elde edıliyor bakın milyon değil milyar işte bu kanunlar ve kurallar Ile bu şahsın ithalatçı adamları korunmuş oluyor. Yanı aslında devletin alacağı kayıt ücreti umurlarında değil asıl önemli olan yurt içinde vatandaşa yüzde yüz kar ile telefon satabilmek. Aynı şey otomobil için de düşünebilirsiniz…

  3. kimse kaydetmez gereğinden fazla vergi vergi kaybına sebep olur. insanlar internet çağında çözüm bulurlar devlet alacağı kaymaklı vergiden olur 10 bin civarında gitmeliydi ürkütmeden inceden 😂

  4. Yorumlara baktıkça gülüyorum. Neden sızlanıyorsunuz? Tek adamlığı vererek her şeyi kabul ettiniz zaten. Yarın çıkıp ben padişahlığımı ilan edeceğim dese kim n’apabilir? Geçti o devir baylar bayanlar. Artık şaşırmayın hiçbir şeye.

  5. Bu kadar üstüne basa basa yurtdışı cihaz almak mantıklı mı reklamı yapıp durursanız zam olur zaten. Ama inadına yurtdışından alacağım. 93 bin TL iphone 15 promax 1tb a vermek yerine bu zam gelecek olsa bile tüm giderlerimle beraber 70 bin TL ye kapatırım olayı olur biter. Devlete de 15 promax almaya niyetim yok. Sanki siz yurt içi cihaz alıyorsunuz da burda konuşuyorsunuz. Tabi o kadar takipçi den kazandığınız parayla yurt içi cihaz almak kolay değil mi? Biraz da durumu olmayanları düşünün. Şimdi diyeceksiniz ki iphone almak zorunda değilsiniz. Doğru değiliz ama herkesin bir hayali var işte. Hayallerin de içine edip sağda solda yok imei ücretine zam gelecek falan reklam yapmayın

    • Mesele şu telefon ithal eden dev firmalar malum sahsa bagli ve milyarlarca dolar gelir elde edıliyor bakın milyon değil milyar işte bu kanunlar ve kurallar Ile bu şahsın ithalatçı adamları korunmuş oluyor. Yanı aslında devletin alacağı kayıt ücreti umurlarında değil asıl önemli olan yurt içinde vatandaşa yüzde yüz kar ile telefon satabilmek. Aynı şey otomobil için de düşünebilirsiniz…

  6. Aşırı geç gelmiş bir zam. Millet yurtdışından aldı aldı geldi. Yurtdışına o kadar para gideceğine burada kalsaydı millet de ucuz alsaydı daha iyiydi.

    • Olm bunu nereden alırsan al, yurtdışına aynı para gidiyor. Burada kendi ceplerine ne gideceği önemli, onda da acele etmelerine gerek yok, nasılsa koyun bol bu ülkede.

  7. Bu nasıl bir kazık yahu 😡 her fırsatta, fırsatçılara haklı olarak ateş 🔥 püsküren devlet. Kendisinin en büyük fırsatçı olduğunu unutmuş galiba.

  8. Devletimiz zam yaparken enflasyon ℅℅58 küsür askeri ücrete gelince enflasyon düştü dicekler ℅25 _35 arası yine standart millet düdüklenicek
    Ne diyelim geçmiş mi olsun
    BUDA GEÇER RAHAT OLUN

  9. telefon kullanicilarini s…mediginiz kaldi bu karari verenlerin her biri binlerce asgari ucretliye esdeger harcama yapiyor.hakkimi helal etmiyorum ahirette yagli…..

  10. Soyguncular. Daha ne söylenebilir. Haramzadeler. Birgün olsun şu insanlar zamsız bir hayat yaşasın. Devlet enflasyonu yükseltmek için elinden geleni yapıyor. Güzel şeyler oluyor diye sevinirken bakmışsın akabinde pahalılık ve zam. Yeter arkadaş. Vermeye gelince kaşıkla,almak olunca kepçe. Bunun birde ahiret işi var. Bir şey yaparken hep ahiretide düşünmek lazım. Rabbim yarinimizi ve sonumuzu hayr eylesin.

  11. kiraya yüzde 25 zam yap ev sahibini kazıkladığın parayla iPhone alırsın devlet ev sahiplerine fırsatçı diyor kendi fırsatı bulunca kaçırmıyor yapıştırıyor

  12. Eğer amaç yerli ürünleri halk alsın diye ise o zaman bu alınacak ürünlerin muadili yerli ürünleri yapsınlar da halk yerli ürünlere rağbet etsin. yerli ürün yok ki halk yerlisini almayı tercih etsin. bu yapılan zamlar 31 bin lira el Vicdan yani bari 1 milyon lira yapın da insanlar evini satıp bir telefon kaydı yaptırsın. Bunları yapanlarda adalet, ahlak merhamet yok da bunlardan hesap sorabilecek bir Allah’ın kulu da mı yok.

  13. İslam’da vergi-zekat yüzde 2,5 tir. telfondan arabadan bu kadar vergi alınması helal olmasa gerek. Devlet istediği miktar vergi alabilir mi. Bunun bir sınırı yok mu. Anayasada verigiye en fazla yüzde 10 olur şeklinde sınır konulmalı. Aslında sınır yüzde 2.5 tir. Kimse yapılan hatalarla israfla aratan borçları vergi olarak vatandaşa yükleme hakkına sahip olmamalı.
    Evet uygulama imkanı olmayan bir öneridir. En azından doğruyu yanlışı bilelim.

  14. Kaçak bir telefon kullanıyorsanız 31.692 lira verip kayıt yapmayın. O fiyata bir tane daha kaçak telefon alın. İlk 8 ay birinci telefonu son 4 ay ikinci telefonu kullanın.

  15. Bütün dünya yurt dışından internetten telefon alıyor biz alamıyoruz.telefon ihtiyaç.yurt dışında imei sorunu bile yok yani imei kapama sorunu.yıl gelmiş 2024 olmuş biz hala vestel gibi kendini hiçbir zaman geliştiremeyecek dandik telefonlar yüzünden yd telefon alamıyoruz.yeşil sermaye kırunuyor hesapta.arkadaş tmm yerli alalımda yerlide beni kazıklıyorsa yada senelerdir bi takım sebepler yüzünden kendini imkan olsa bile geliştirmiyorsa biz niye mağdur oluyoruz.getirin bi kanun yılda 1 yurt dışından 1 telefon alma hakkımız olsun.bu kadar kişide imei attırmak yerine devlete pasaportsuz küçük bir ücret karşılığında imeisini kaydettirsin.dolayısıyla kimse kaaçk kaydettirmez devlet kazanır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version