Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz aylarda Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmeye başlayan El Salvador hakkında bir rapor yayımladı. Son zamanlarda güven üzerine kurulu olan Bitcoin’e IMF pek de güveniyor gibi görünmüyor.
IMF, Bitcoin konusunda karamsar
IMF’nin yüksek profilli iki ekonomisti olan Tobias Adrian ve Rhoda Weeks-Brown, kripto paralarla ilgili bir söyleşi içine girdi. Yaptıkları açıklamalara göre Bitcoin gibi merkeziyetsiz kripto paralar, gelecekte makroekonomik krizler doğurabilir. El Salvador geçtiğimiz aylarda Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmişti, ekonomistler bu duruma da olumlu yaklaşmıyor.
Onlara göre ülkede kripto paraların kabulu kayda değer bir masraf oluşturacak ve alışılması zaman alacak. El Salvador’daki girişimciler de aynını düşünüyor, anketlere göre El Salvador’daki girişimcilerin yüzde 96’sı zorunlu kripto para geçerliliğini istemiyor.
Bitcoin’e sıcak bakmama sebeplerinden bir tanesi de değerinin sürekli değişken olması. Bitcoin bazıları için iyi bir yatırım aracı olabilir ancak iş ödeme sistemlerine geldiğinde durduk yere zarar etmek çok olası. Bir marketten Bitcoin ile alışveriş yaptığınızda market sahibi parasına kavuşana kadar para değer kaybedebilir.
Tether gibi dolar kuru ile sabit değerde olan paralar ödeme aracı olarak iyi çözümler olabilir. Ancak Bitcoin’in değeri sık sık değişiyor ve artık yatırım aracı olduğunu kabul ettiriyor. El Salvador halkı halihazırda Bitcoin’e sıcak bakmasa da hükümetin ne zaman reaksiyon alacağı bilinmiyor.
40.000 dolara dayandı
Son haftalarda pek iyi bir performans göstermeyen Bitcoin, 25 Temmuz’dan beri bir yükselişin içerisindeydi. Bu yükselişin temel nedeni, Amazon’un Bitcoin ile ödeme kabul edeceği söylentisiydi. Amazon bu iddiayı yalanladıktan sonra Bitcoin düşüşe geçse de bazı yatırımcılar durumdan memnun kaldı.
IMF gibi finans dünyasının sözcü isimlerinin açıklamaları kripto paralar için büyük önem arz ediyor. Bir yandan Bitcoin’in merkeziyetsiz bir yapıda olması, özellikle bankaları rahatsız edebilir. İlerleyen günlerde merkeziyetsiz paranın geleceğini birlikte göreceğiz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}