Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

İnceleme: Biostar TA690G AM2

Ana sayfa /
Intel etrafı yeni işlemciler ve teknolojilerle yakıp kavururken AMD sessiz sedasız yeni Opteron işlemcilerini dağıtıma gönderip, masaüstüne yönelik Phenom modelleri üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. İşin kötü tarafı, AMD bu konuda biraz geç kaldı ve aslında birçok kişinin teknolojiye nasıl bir etkisi olduğunu bilmemesine rağmen Intel "45’e indik, müthişiz" durumunu koruyor. Tabii teknik anlamda daha düşük gerilim, daha az sızıntı, daha küçük çekirdek büyüklüğü ve dolayısıyla daha fazla üretim verimi her şekilde Intel’i avantajlı duruma getirse de, AMD her zaman olduğu gibi şimdi de zamana karşı koyan yongalar, soketler ve başarılı tümleşik çözümler sunabiliyor. Örneğin, önemli yonga kümesi üreticilerinden Nvidia bile Intel’e yönelik tümleşik grafik çözümünü yeni duyurdu.

Biostar Ne Yapmış?

Şimdi burada bütün ciddiyeti bozup "çekirdeklerini çıkarmış reçel yapmış" demek istedim; ama hiç bozmadan ürüne bakalım. Anakartlardaki en belirleyici özellik üzerindeki katma değer. Zira herkes aynı yongayı, aynı bağlantıları; hatta yerine göre aynı üretim tesisini kullanıyor. Buradan çıkan anakartlar da zaten neredeyse, performans anlamında, birbirinin aynısı oluyor. Diğer taraftan, yazılıma baktığımızda çok daha fazla detay eklenmiş bir BIOS, bir anakartın çehresini tamamen değiştirebiliyor.

Reklam
Reklam

Biostar özellikle de BIOS konusunda başarılı ürünler veriyor. Şu an elimizdeki bu anakartta o kadar fazla ayar var ki, bir yerden sonra "neden girdim bu gelişmiş ayarlara?" diyebiliyorsunuz. Bir anlamda dar alanda kısa paslaşmalar, diyebiliriz. Tabii hız aşırtma denemelerinde Hyper Transport veriyolunu sabitlemenin bir yolunu bulamadık; ama anahtar noktalar olan işlemci ve bellek gerilimi ve zamanlamalar konusunda detaylı ayarlar dikkat çekici düzeyde kolay kullanıma sahip. Daha fazla ayar istediğinizde de elektronik üzerine doktora başvurunuzu yapın gelin deriz.

Fiziksel Özellikler


BiostarTA960G AM2
model anakartın arka paneli ürünün yeteneklerinin bir özeti gibi. Zamanında R690G yongasının alâmet-i farikası olan tümleşik grafik işlemcisinde tümleşik HDMI çıkış bulundurma konusu arka panelde diğer iki video çıkışıyla beraber sergilenmiş. Kimsenin artık böyle bir anakartta kullanacağına fazla ihtimal vermediğimiz seri ve paralel portlar yerine orada S-Video, HDMI, DVI ve D-Sub çıkışları bulunuyor. Gerçi o kadar yükseklikte sadece tek HDMI çok da iyi olmamış (biz de hiçbir şeyi beğenmiyoruz), tasarımcı dediğin oraya iki tane daha USB koyar, demek içimizden geçmedi değil. Sonuçta biliyoruz ki dört tane USB yuvasını üst üste dizmek de mantıklı birşey değil. Hazır yer vark… öhm, tamam. Sustum. Evet, güzel bir arka panel.

SB600 güney köprüsünün küçük kare bir soğutucuyla soğutulmasına alışığız; diğer taraftan 690G üzerinde de aynı yükseklikte bir soğutucu var. Genellikle biraz yüksek olan bu soğutucular bu anakartta biraz yana yayılmış. Hemen işlemcinin dibinde duruyor olması da bu sebepten kötü değil. Büyük soğutucu takacaksanız, hiç sorun olmaz. Hatta kuzey köprüsünü de bu vesileyle aradan çıkartabilirsiniz. Turuncu bellek yuvalarını boş bırakırsanız, diğer taraftaki kapasitörlerin de düşük yükseklikleri sayesinde her türlü soğutucuyu buraya sığdırma imkânı var. Zaten diğer iki yeşil bellek yuvasını doldurduğunuzda çift kanal bellekten faydalanabiliyorsunuz.

İçerideki bağlantılara baktığımızda 4 tane SATA yuvasını ve 3 tane başlıktan gelen 6 USB bağlantısını görüyoruz. Seri ve paralel portu kim kullanır demiştik ya; onun önlemi alınmış durumda. İçeride bolca iğne bu iki bağlantıyı arka panele taşımayı bekliyor. Bunun yanında dikkat çeken bir nokta da bizim gibi arada uzay montaj çalışanlar için anakart üzerinde sıfırlama ve güç düğmelerinin bulunması. 24 iğneli ATX güç bağlantısı anakartın en ferah yerlerinden birinde; diğer taraftan 2×12 Volt gerilim taşıyan kare bağlantı dolağ olarak işlemciye yakın bir yerde; ama yine kenara yakın olduğu için temiz diyebiliriz.

Daha detaylı bilgi ve görüntüler için galerimize bakabilirsiniz.

İzleyin


Biostar TA690G AM2
Anakart

Soket Uyumluluğu: AMD AM2, Sempron, Athlon 64, Athlon 64 X2 ve Athlon 64 FX işlemcileri (Ayrıca yakında gelecek olan AM2+ uyumlu Phenom işlemcileri)
Yonga: AMD R690G tümleşik grafik ve SB600 güney köprüsü
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 4 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 yuvası, teorik sınır 800 MHz
İç Bağlantılar: 1 tane 16x PCI Express, 1 tane 1x PCI Express, 2 tane PCI, 3 başlıkta toplam 6 USB 2.0 bağlantısı, 1 tane IDE, 1 tane disket sürücü, 4 tane SATA, 3 tane üç iğneli fan bağlantısı, dört iğneli işlemci fanı bağlantısı, seri ve paralel port başlıkları.
Dış Bağlantılar: PS/2 klavye ve fare, 6 tane 3,5 mm ses bağlantısı (8 kanal yüksek tanımlı ses için), HDMI, S-Video, DVI, D-Sub, Ethernet, 4 tane USB

Fiyat: 80 dolar + KDV

Üretici: Biostar / Tayvan
Ürünü Sağlayan: Mascom
Telefon: (212) 312 50 00

:: Bunun kızarmışı makbul, diyenlerdenseniz buyrun forumlara.


Yazan:
Berkin Bozdoğan

SDN –
http://shiftdelete.net

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam