Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

İngiliz doktordan koronavirüsle ilgili ilginç hesaplama

Ana sayfa / Haberler

BBC‘nin haberine göre İngiliz matematikçi Dr. Kit Yates, yaptığı hesaplamalar sonucu dünyadaki tüm koronavirüslerin bir kola kutusuna sığdını belirtiyor.

Bir yılı aşkın süredir tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs hakkında yapılan bu hesaplama, koronavirüslerin üst üste konması halinde, dikensi çıkıntılardan oluşacak boşlukta dikkate alınarak yapılmış.

Koronavirüs 100 nanometre çapında büyüklüğe sahip

Bugüne kadar 106 milyondan fazla kişiye bulaşan ve en az 2 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsün çapının 100 nanometre gibi çok küçük bir büyüklüğe sahip olduğu belirtiliyor. Bu kanıdan yola çıkılarak yapılan araştırma sonucunda Bath Üniversitesi öğretim üyesi ve Yaşam ve Ölümün Matematiği kitabının yazarı Dr Yates, tüm dünyada bulunan koronavirüslerin 160 milimetre hacme sahip olacağını ifade ediyor.

Hesaplamalarında virüsün büyüklüğü, kaç kişinini virüse yakalandığı ve hastalığa yakalanan bir kişinin vücudunda belirli bir zamanda ne kadar virüs olduğu gibi kriterlere dayanan Dr. Yateskoronavirüslerin üst üste konması halinde, dikensi çıkıntılardan oluşacak boşluğu da dikkate aldığını belirtiyor.

Aynı zamanda Dr. Yates’in bilimsel makalesinde belirtiğine göre, 24 saat içerisinde yarım milyon kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığına dikkat çekiyor. Ama hesaplamalarda bazı kişilerin belirti göstermemesi, bazı kişilerin test yaptırmamayı seçmesi ve bazı ülkelerde test imkanlarının sınırlı olması sebebiyle 24 saatte ortaya çıkan bu değerin daha gerçekçi olması için 3 milyon olarak alındığını belirtiyor.

Yates elde ettiği bulgular bunun sonucunda, belli bir zaman diliminde dünyadaki koronavirüs sayısının 2×10¹⁸ adet yani iki kentilyon olduğunu hesapladı.

Bu hesaplamayı değerlendiren Dr Yates, “Bu çok büyük bir sayı. Gezegendeki kum tanelerinin sayısı kadar” dedi.

Doktor daha sonra küre hacmi formülünü yani V = 4 π r³/3 kullanarak her bir virüsün hacminin 523.000 nm küp olduğu sonucuna vardı. Ek olarak Dr Yates‘in hesaplamada virüsün çapını 100 nm olarak kabul ettiğini belirtelim.

Sonuç olarak bu değer iki kentilyonla çarpılınca 120 mililitre çıktı. Virüslerin üst üste konulması sırasında oluşacak boşluklar da hesaba katıldığı zaman dünyadaki tüm virüslerin 160 mililitre yer kaplayacağı sonucuna ulaşıldı.

Bu sonucu kıyaslamak için ise bir kutu kolanın hacmini yani 330 mililitreyi baz alabilirsiniz.

Yorum Ekleyin