GPU üreticisi Nvidia, geçtiğimiz aylarda İngiltere menşeili ARM‘yi satın almıştı. ARM, yarı iletkenler ve çip tasarımlarıyla sektörde ismini duyurmuş bir firmadır. Aslında ARM, işlemci üretimi yapmayan, sadece işlemcileri tasarlayıp diğer üreticilere bu tasarımları satan bir firmadır.
İngiltere, gerekli görürse Nvidia’nın anlaşmasını engelleyebilecek
ARM, Birleşik Krallık‘ta 3 bin kişiye istihdam sağlıyor. İngiltere bu satın almada istihdam sağlanan kişilerin haklarını değil, ürün fiyatlarını ve ürünlerin kalitesini denetleyecek. İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu, İngiltere’nin antitröst yasalarını ihlal ettiğini tespit ederse Nvidia‘nın anlaşmasını engelleme gücüne sahip olacak.
İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu başkanı Andrea Coscelli yaptığı açıklamada, “Çip teknoloji endüstrisi milyarlarca dolar değerinde ve günlük hayatımızda kullandığımız birçok ürün için kritik öneme sahip. Anlaşmanın etkisini dikkatlice değerlendirmek ve tüketicilerin daha pahalı veya daha düşük kaliteli ürünlerle karşılaşmamasını sağlamak için, dünya çapındaki diğer rekabet yetkilileri ile yakın işbirliği içinde çalışacağız.” sözlerine yer verdi.
ARM, 2016 yılında Japon Softbank tarafından 32 Milyar dolara satın alınmadan önce bağımsız halka açık bir şirketti. Eylül 2020‘de Nvidia, ARM’yi devraldığını duyurdu. Bu devralmadan kısa bir süre sonra ARM CEO‘su Simon Segars, anlaşmanın dünyadaki diğer rekabet düzenleyiciler tarafından onaylanmasının 18 ay kadar süreceğini söyledi. ARM, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar için çip tasarlar ve lisanslamasını yapar. ARM’nin yaptığı tasarımları Qualcomm, Samsung ve diğer birçok üretici ile birlikte Apple, A14 ve M1 Mac işlemcilerinde kullanıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}