Birleşik Krallık da roket yarışına katılıyor
ABL Space, İngiltere’den ilk yörünge roketini fırlatmaya hazırlanıyor. Lockheed Martin, Birleşik Krallık’tan gerçekleştireceği ilk yörünge roketini fırlatması için Amerika Birleşik Devletleri merkezli ABL Space Systems’i seçtiğini açıkladı.
İngiltere de uydu üreticisi olmak istiyor
Fırlatma, Birleşik Krallık hükümeti ile Lockheed arasında ülkedeki ticari küçük uydu fırlatma endüstrisini teşvik etmek için yapılan anlaşmanın bir parçası olarak öne çıkıyor. Bilindiği üzere daha önce İngiltere topraklarından yörüngeye roket fırlatılmadı. Ancak şimdi hükümet, hem Avrupa’nın bir fırlatma merkezi hem de küçük bir uydu üreticisi olmak istiyor.
Ayrıca henüz roket fırlatmamış bir şirketi seçen Lockheed, bu yılın ikinci çeyreğinde RS1 aracını görücüye çıkarması beklenen Kaliforniya merkezli ABL Space’in başarılı olma yolunda ilerlediğine inanıyor.
Lockheed Martin’in program yöneticisi Randy DeRosa, şirketin aldığı kararı şöyle yorumluyor;
“ABL sisteminin kurulumu nispeten kolay, hızlı ve uygun maliyetli, fantastik performans ve gelecekteki müşterilerimizin çoğu için önemli bir özellik”
Aynı zamanda ABL, düşük dünya yörüngesine 1,2 ton kaldırma kapasitesine sahip olması beklenen RS1 roketi için gönder ve ateş et yeteneği geliştiriyor. Bu yeteneğin amacı ise roketi birkaç kargo konteynerine yerleştirmek, fırlatma alanına göndermek, monte etmek ve yörüngeye göndermek olarak ifade ediliyor.
Son olarak arstechica‘nın haberine göre, Birleşik Krallık Uzay Ajansı, Temmuz 2018’de yerel fırlatma girişimini duyurdu. O sırada yerel uzay ajansı, İskoçya’nın Sutherland kentinde dikey bir fırlatma sahası geliştirmek ve sergilemek için Lockheed Martin’e 31 milyon dolar verdi. Ayrıca, kendi roketini geliştiren İngiltere merkezli Orbex şirketine de 7 milyon dolar hibe edildi. O zamanlar Lockheed ve Orbex tarafından seçilen bir fırlatma şirketinin İskoç dağlık bölgelerindeki Sutherland bölgesinden çalışmalara başlayacağı düşünülüyordu.
Ancak geçen sonbaharda Lockheed, İskoçya’daki başka bir yere, ülkenin en kuzeyindeki Shetland Adaları‘ndaki Shetland Uzay Merkezi’ne taşındığını belirtti. Lockheed hareketi açıklarken, piyasaya sürülmek için Orbex‘ten farklı teknik gereksinimlere sahip olduğunu belirtti ve buna istinaden İngiliz yetkililer, Birleşik Krallık’ta iki tamamlayıcı dikey fırlatma sahasına sahip olmanın faydalı olacağını söyleyerek hareketi onayladılar.
Şimdi ise Lockheed ve ABL, Shetland sahasına kilitlendi ve gelecek yıl gerçekleşecek bir lansman için hazırlanıyor. Bu ilk görev için, ABL Space Systems’ın RS1 roketi, altı adete kadar 6U CubeSat taşıyabilen ve konuşlandırabilen, MOOG tarafından yapılmış küçük bir yörünge manevra aracı fırlatacak.

1999 yılında Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi’nde öğrenci. İlgi alanı olan bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. SDN aracılığıyla tecrübesini paylaşmayı seviyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" Birleşik Krallık da roket yarışına katılıyor konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Birleşik Krallık da roket yarışına katılıyor ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Birleşik Krallık da roket yarışına katılıyor ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Meizu 18 ve 18 Pro tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı
- 2
Pardus 19.5 yayınlandı: İşte yenilikler!
- 3
Uygun fiyatlı Samsung tablet ortaya çıktı!
- 4
Uygun fiyatlı oyuncu dizüstü Dell G5 15 sızdırıldı
- 5
Çin aşısı Sinovac'ın Türkiye'deki etkinliği belli oldu
- 6
AMD RX 6700XT tanıtıldı! İşte özellikleri
- 7
Realme 8'in özelliklerini şirketin CEO'su paylaştı
- 8
Bitcoin yeniden uçuşa geçti! Kritik eşiği aştı
- 9
Oppo Find X3 Pro tanıtım videosu sızdırıldı!
- 10
Google kritik reklam gösterme özelliğinden vazgeçiyor
En yeni Videolar
- 1
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 2
2.000 TL altı en iyi tablet tavsiyeleri
- 3
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 4
Peynir ekmek gibi satan teknolojik aksesuarlar!
- 5
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 6
Ezgi Fındık'ın telefonunda ne var?
- 7
Tüm monitörleri Ambilight yapan aleti denedik!
- 8
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 9
Dijital Tır'da BAYRAKTAR TB2 SİHA kullandık
- 10
Zamanı unutturan 5 BluTV içeriği
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 2
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 3
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 4
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 5
iPhone 12 mini UKT! - 2 ayda neler yaşadık?
- 6
Xiaomi Hutt akıllı cam temizleme robotu inceleme!
- 7
SteelSeries Aerox 3 Wireless incelemesi
- 8
Evin tek gözlü koruyucusu EZVIZ C6N incelemesi
- 9
Performans canavarı Monster Abra A7 V12.4 inceleme!
- 10
990 TL'lik bilgisayar Raspberry Pi 400 inceleme
- 11
Fiyatıyla öne çıkan Reeder P13 Blue Max'i inceledik
- 12
Bütçe dostu Xiaomi Mi Watch Lite'ı inceledik
- 13
Game Garaj Fighter 7T-144 inceleme
- 14
Uygun fiyatlı akıllı saat Xiaomi Mi Watch incelemesi
- 15
Sony Xperia Pro özellikleri: Ulaşması zor, fiyatı küçük bir servet
Çok geç kaldık 2 sene önce Uzay ajansı kurduk ama maalesef iki senedir hiçbir şey yapılmıyor