İngiltere’de Tweet’e Hapis Cezası
İnsanlık tarihine baktığımızda gelişmeyle beraber, kavimler arasındaki bağlantıların arttığını görüyoruz. Özellikle günümüzde insanlar arasında (etnik unsurlara takılmayan ve dünyadaki değerlere sahip çıkan insanları kastediyoruz) sınırların tamamen kalktığı bir gerçek.

İnsanlık tarihine baktığımızda gelişmeyle beraber, kavimler arasındaki bağlantıların arttığını görüyoruz. Özellikle günümüzde insanlar arasında (etnik unsurlara takılmayan ve dünyadaki değerlere sahip çıkan insanları kastediyoruz) sınırların tamamen kalktığı bir gerçek. Bugün Amerika‘da olan bir videoyu izleyebiliyor, altına tüm milletlerden insanlar yorum atabiliyor ve hepsiyle sohbet edebiliyorsunuz.
Dünyada artık bir kültür birliği de oluşmaya başladı. Bunun da en büyük destekçisi akıllı telefonlar, internet ve sosyal mecralar. Artık Türkiye’de yaşanan bir gelişme İngiltere’de, İngiltere’de yaşanan bir gelişme ise Türkiye’de ses bulabiliyor ve insanlar milletlerarası empati kurabiliyor.
İnsanlar tam olarak özgür olamasalar da, her yazdıkları kayıt altında olsa da, sosyal mecralarda örgütlenebiliyorlar, dilediği düşüncelerini binlerce kişiye iletebiliyorlar. Fakat artık bu da devletleri rahatsız etmeye başladı.
Örnek bu sefer İngiltere’den
Esasında ceza gayet makul seviyede. Mesela benzer bir olay Türkiye’de yaşansaydı, bu şahıs büyük ihtimalle ceza almazdı. Fakat daha başka şeylere yorum yapsa ya da paylaşsa çok ciddi hapis cezalarıyla karşılaşabilirdi. İngiltere’de iş abartılmamış ve 4 haftalık hapis cezası verilmiş. Gelin detaylarına bakalım.
Garron Helm, neden hapis cezası aldı?
Liverpool Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 21 yaşındaki Garron Helm, kendi adına olmayan bir Twitter hesabı üzerinden İşçi Partisi Liverpool Wavertree Milletvekili Luciana Berger’e Yahudi karşıtı mesaj gönderdiğini itiraf etti.
Aşırı sağcı bir grupla bağlantısı olduğu belirtilen Helm’in Ağustos ayında attığı mesajı ırkçı bulan mahkeme, Helm’e 4 hafta hapis cezası verdi.
Mahkeme kararının ardından açıklama yapan milletvekili Berger, kararın topluma açık bir mesaj gönderdiğini kaydederek, “Nefret suçu bu ülkede hoş görülemez. Umarım bu dava kişileri karşılaştıkları nefret suçlarını polise bildirmeleri konusunda teşvik eder” dedi.
Troll hesaplara ceza yolda
Bu arada, İngiliz hükümeti sosyal medyadaki trollere 2 yıl hapis cezası verilebilecek yeni yasal düzenlemeye gidileceğini açıklamıştı. Adalet Bakanı Chris Grayling yeni düzenlemeyle internet suçlarında altı ay olan mevcut ceza süresinin 2 yıla çıkarılacağını söylemişti.
Haberde hata mı var?Bize bildirin
Senin fikrin ne?
Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?
Yorumlar (25)
Bizde küfürlerde dahil özgürlük olarak kabul edilir Helal olsun vereceksin cezasýný.
iyi yapmýþlar... bizde olsa kulanýcýlarýn yarýsý hapse girer .....
Bence bize de böyle sýký kurallar þart.
şu particiliği bırakında adam gibi objektif yorum yazın, bizde yasakların alası var neden bahsediyorsunuz
Özgülükler ülkesinde mi olmuş bu? Bizde demokrasi yok ya o yüzden bizde bunlar serbest. Başbakan sövene bile ceza yok birde diktatör derler.
Ahh ahh keþke bizdede hapis cezasý verilse
Bizim Ülkemizde olsa hemen çarpıtılır TURKİYE de düşünce özgürlüğü yok.. twit atan adam hapse atıldı.. gibi spelükasyonlar yapılır.. Olaylar çıkar.. polise taşla saldırılar gerçekleşir..
yeni türkiye eski türkiyeyi aratıyor
ah ah keske türkiye de de olsa
bizim aym gıyabında beraat ettirir...