İnsanlık tarihine baktığımızda gelişmeyle beraber, kavimler arasındaki bağlantıların arttığını görüyoruz. Özellikle günümüzde insanlar arasında (etnik unsurlara takılmayan ve dünyadaki değerlere sahip çıkan insanları kastediyoruz) sınırların tamamen kalktığı bir gerçek. Bugün Amerika‘da olan bir videoyu izleyebiliyor, altına tüm milletlerden insanlar yorum atabiliyor ve hepsiyle sohbet edebiliyorsunuz.
Dünyada artık bir kültür birliği de oluşmaya başladı. Bunun da en büyük destekçisi akıllı telefonlar, internet ve sosyal mecralar. Artık Türkiye’de yaşanan bir gelişme İngiltere’de, İngiltere’de yaşanan bir gelişme ise Türkiye’de ses bulabiliyor ve insanlar milletlerarası empati kurabiliyor.
İnsanlar tam olarak özgür olamasalar da, her yazdıkları kayıt altında olsa da, sosyal mecralarda örgütlenebiliyorlar, dilediği düşüncelerini binlerce kişiye iletebiliyorlar. Fakat artık bu da devletleri rahatsız etmeye başladı.
Örnek bu sefer İngiltere’den
Esasında ceza gayet makul seviyede. Mesela benzer bir olay Türkiye’de yaşansaydı, bu şahıs büyük ihtimalle ceza almazdı. Fakat daha başka şeylere yorum yapsa ya da paylaşsa çok ciddi hapis cezalarıyla karşılaşabilirdi. İngiltere’de iş abartılmamış ve 4 haftalık hapis cezası verilmiş. Gelin detaylarına bakalım.
Garron Helm, neden hapis cezası aldı?
Liverpool Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 21 yaşındaki Garron Helm, kendi adına olmayan bir Twitter hesabı üzerinden İşçi Partisi Liverpool Wavertree Milletvekili Luciana Berger’e Yahudi karşıtı mesaj gönderdiğini itiraf etti.
Aşırı sağcı bir grupla bağlantısı olduğu belirtilen Helm’in Ağustos ayında attığı mesajı ırkçı bulan mahkeme, Helm’e 4 hafta hapis cezası verdi.
Mahkeme kararının ardından açıklama yapan milletvekili Berger, kararın topluma açık bir mesaj gönderdiğini kaydederek, “Nefret suçu bu ülkede hoş görülemez. Umarım bu dava kişileri karşılaştıkları nefret suçlarını polise bildirmeleri konusunda teşvik eder” dedi.
Troll hesaplara ceza yolda
Bu arada, İngiliz hükümeti sosyal medyadaki trollere 2 yıl hapis cezası verilebilecek yeni yasal düzenlemeye gidileceğini açıklamıştı. Adalet Bakanı Chris Grayling yeni düzenlemeyle internet suçlarında altı ay olan mevcut ceza süresinin 2 yıla çıkarılacağını söylemişti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}