Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Intel Neden McAfee’ye Kancayı Taktı

Ana sayfa /

Bilgisayar üreticileri düşük enerji kullanımı ve uyumluluk için savaş verirken, günümüzde güvenliğin daha ağır bastığını söylemek mümkün. Öyle ki, gelecekte bilgisayarlar güvenlikleri ile ön plana çıkarsa sakın şaşırmayın. Intel bu yüzden olsa gerek dünyanın en etkin anti virüs şirketlerinden biri olan McAfee’yi 7.7 milyar dolara satın aldı.

Intel, McAfee için 7.7 Milyar Dolar ödedi.

Reklam
Reklam

 

Intel McAfee için resmen kesenin ağzını açtı. Satın alma işlemi onaylandı. Top, hisse senedi sahiplerinin “Ok” vermesine kaldı ki, onlar da %60 artan hisse senetlerine hayır demeyecekleri kesin gözüyle bakılıyor.

Bu satın alma işlemi diğer anti virüs şirketlerini heveslendirdi. Çünkü 7.7 milyar dolar gerçekten çok büyük bir bütçe. Bu da bu firmalarının doğru yolda olduklarını gösteriyor. Sonuçta Intel, geleceği için yatırım yapıyor ve bu gelecekte güvenliğinin çok önemli bir rol oynadığının farkında.

{pagebreak::IT Güvenliği Değişiyor}

IT Güvenliği Değişiyor

IT güvenliğinin tanımı yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Symantec gibi firmalar IT güvenliğinin sadece bilgisayarı korumak olmadığını çok iyi anlamış. Bu yüzden de farklı alanlarda da güvenlik fonksiyonlarını geliştiriyorlar.

Gelecekte, kullanıcılar ve erişim haklarına yoğunlaşılacak. Bu yapıldığında cihazdan bağımsız bir koruma sağlanacak. Güvenlik fonksiyonları farklı platformları kapsayacak. Yeni nesil saldırılar Web ve sosyal ağlarda olacak. Kötü niyetli kişiler platformlardaki bilgileri hedef alıyorlar.

Dolaysıyla donanım bazlı bir güvenlik gelecekte çok işe yaramayacak. Yonga ile birlikte yazılım desteği de çok büyük bir rol oynuyor. Intel bunu anlamış olmalı ki, bu alanda ciddi bir yatırım yapmayı uygun gördü.

 


Intel, donanımda güvenliği yeniden tanımlayacak.

 

McAfee’nin satın alması ile özellikle telefon, ATM ve İnternet destekli tüketici elektronik ürünlerinde ekstra bir güvenlik gelecek.

Bu tabii McAfee için epey farklı bir alan çünkü bu yeni yapı sayesinde şu anki müşterisini ihmal edecek. Bu da rakiplerin bu alanda daha iyi yoğunlaşmasına neden olacak.

Bazı rakipler bu satın almayı bir fırsat olarak da görüyorlar. Ne de olsa McAfee Intel’in işlerine yoğunlaşacağından dolayı, rakipler de McAfee’nin müşterilerinin peşine düşecek.

McAfee buna karşın donanım ürünlerde söz sahibi olacak. Bu da en çok Smart Protection Network adlı ürünü ile piyasada olan Trendmicro’yu zor duruma düşürecek.

{pagebreak::Güvenlik Silikonun İçine Girdi}

Güvenlik Silikonun İçine Girdi

McAfee’nin birikimi birçok firmanın ilgisini çekti. Anti virüs yazılımı, güvenlik duvarı, Anti Spyware, Data Leak Prevention, Host Intrusion Prevention ve Spam koruması ile genişledi.

McAfee, masaüstünde büyük başarı yakaladı. Dolaysıyla McAfee’nin satın alması esasında beklenen bir durum. Burada bizi şaşırtan bunu Intel’in yapması. Birçok kişi bu satın alma işlemini HP’den beklerdi. Ne de olsa HP, geçen sene inanılmaz satın almalar yaptı ve 3Com’u da alarak dünyanın en büyük ikinci Network üreticisi oldu.

Intel mobil cihazlar pazarında  söz sahibi olmak istiyor.

 

Tabii Intel, 7.7 milyar doları vererek boşuna yatırım yapmaz. Özellikle masaüstü alanında Symantec’den ciddi bir pay alacağı kesin gözüyle bakılıyor. Bununla birlikte mobil cihazlar pazarında da ciddi söz sahibi olacak.

Tablet, televizyon, araba, tıp cihazları veya ATM noktaları. İnternet veya herhangi bir ağa bağlanan cihazlar eskisi kadar güvenli değil. Intel bunu çok iyi farkına vardı ki, güvenlik önlemlerini McAfee ile artırmayı planlıyor.

Intel, güvenliği silikonun içine koymak istiyor. Bu da birçok kötü niyetli kişinin işsiz kalması anlamına geliyor. Bu tabii oldukça önemli bir avantaj.

Çünkü Intel bunu başarırsa sadece yonga üreticisi olarak anılmayacak, entegre sistemlerin önemli bir oyuncusu olacak.  Bu yüzden olsa gerek, geçen sene entegre sistemlerde uzman olan Wind River adlı şirket satın alındı.

{pagebreak::Intel Başarılı Olabilecek Mi?}

Intel Başarılı Olabilecek Mi?

Intel kesinlikle akıllıca bir hareket yaptı. Fakat ne Intel ne de McAfee mobil cihazlar pazarında başarı sağlayamadı. Dolaysıyla mobil pazara yönelmek biraz düşündürücü.

Hatırlayanlar bilir, ARM, Intel’in tüm planlarını yok etti ve pazarı ele geçirdi. McAfee ise bu pazarın farkına yeni vardı ve Trust Digital ve TenCube adlı şirketleri satın aldı. Araba ve televizyon gibi entegre sistemlerde giriş yapabilmek için de SolidCore satın alındı. Ama sonuçta rakiplerine göre bu işin çok başında. 

 

Intel, Vpro ile yaşadığı başarısızlığı tekrardan yaşamak istemiyor.

 

Güvenliği donanımın içine gömmek iyi bir fikir olabilir. Fakat günümüzün teknolojisinde her şey çok hızlı değişiyor. Buradaki sorun ise yazılımın donanım ile kıyasla daha çabuk değişim göstermesi. Basit bir eklenti ile yazılımı yeni teknolojilere uyumlu hale gelebiliyor. Donanımda parçanın değişmesi gerekiyor.

Bu yüzden donanım bazlı güvenlik gerçekten düşündürücü bir durum. Güncellik çok önemli. Kaldı ki son kullanıcının tavrı da büyük önem taşıyor. Hatırlayanlar bilir, Intel vPro teknolojisini tanıttığında çok ilgi çekmişti. Fakat hiçbir kullanıcı özellikle vPro ürünlerine yönelmedi.

Hatta birçoğu vPro’nun ne işe yaradığını bilemedi. Intel’in profesyonel çözümü daha çok bir bonus olarak algılandı. Bu durum McAfee ile yaşanırsa, yapılan tüm planlar ve yatırımlar hedefe ulaşılamayacak ve istenilen etki de yaşanmamış olacak.

:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın.

 

 

 

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam