Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Okurken İnternette İş Kurmanın 10 Adımı

Ana sayfa /

İnternet girişimcilerinin kendilerini geliştirmeleri için çalışan etohum, şimdi de öğrencilere yol gösteriyor. Bir yandan okurken bir yandan da sanal dünyada iş yapmak isteyenlerin atması gereken adımları listeliyor.

etohum kurucusu Burak Büyükdemir‘in katıldığı birçok panel, seminer ve toplantı sonucunda oluşturduğu ‘girişimci öğrencinin 10 maddelik el kitabı‘nda şu maddeler yer alıyor.

{pagebreak::Profesyonellerle Tanışın}

Reklam
Reklam


İş dünyasındaki profesyonellerle tanışmak için staj yapın, yarı ya da tam zamanlı çalışın.

‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ deyişinden hareketle etohum, internette kendi işini kurmak isteyen girişimcilere öncelikli olarak buldukları ilk fırsatta iş dünyasına adım atmalarını öneriyor. Bu doğrultuda gençlere staj yapmalarını, okulla birlikte yarı zamanlı bir işte çalışmalarını, yaz tatillerinde ise kendilerine tam zamanlı bir iş bulmalarını tavsiye eden etohum, kitaplarda anlatılanlarla gerçek hayatta yaşananlar arasında bağ kurmanın en etkili yolunun çalışmak olduğuna dikkat çekiyor. İş dünyasındaki profesyonellerle iletişim kurmanın da önemine değinen etohum, çalışırken öğrenmenin ve edinilen tecrübeleri blog ve benzeri mecralarda paylaşmanın kendi işine sahip olmak için atılması gereken ilk adım olduğunu belirtiyor. 

{pagebreak::Araştırma Yapın}


Araştırma yapın.

İnternette kendi işini kurmak isteyenlerin mevcut ihtiyaçları sadece öğrenciler çevresinde değil, tüm sektörlerde görmeleri gerektiğini ifade eden etohum, geçerli bir iş fikri bulmak isteyenlere araştırma yapmalarını tavsiye ediyor. Hem gerçek hayatta hem de internette derinlemesine araştırma yapmanın önemli olduğunu vurgulayan etohum, bu doğrultuda ticaret odaları, sanayi odaları, meslek birlikleri ve kütüphanelere başvurulmasının da faydalı olacağına inanıyor. Öğrencilere mevcut iş modellerini analiz etmelerini de öneren etohum, bir iş fikri bulunduktan sonra yalnızca ona odaklanmak gerektiğini de söylüyor.

{pagebreak::Sosyal Çevre Edinin}


Sosyal çevre edinin, arkadaşlarınızla ilişkinizi geliştirin.

Mezuniyet sonrasında arkadaşlar işbirliği yapılacak şirketler haline gelecektir” diyen etohum, öğrencilerin sosyal çevre edinmeyi alışkanlık haline getirmelerini tavsiye ediyor. En yaratıcı iş fikirlerinin bile çevre desteği olmadan gerçekleştirilemeyeceğine dikkat çeken etohum, okulda ve iş dünyasında tanışılan kişilerle kurulan arkadaşlık ilişkilerinin sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor.

{pagebreak::Seminerlere Katılın, Kitap Okuyun}


Seminer, panel ve konferanslara katılın; kitap okuyun.

Öğrencilerin mezun oldukları andan itibaren kıyasıya bir rekabetin içine gireceklerine dikkat çeken etohum, iyi bir konferansın veya iş dünyasından birisiyle yapılacak bir sohbetin asla kaçırılmaması gerektiğini ifade ediyor. Özellikle de kendi işini kurmuş kişilerin konuşmacı oldukları konferanslara katılmanın önemli olduğuna değinen etohum, işletme, yönetim, pazarlama, satış, muhasebe, ekonomi konularındaki seminerlerin pas geçilmemesini öneriyor. Öğrencilere konuşma sonunda soru sormalarını da tavsiye eden etohum, yapılmak istenenler bütünüyle anlatılmadan bu kişilerle iletişim kurmanın önemli olduğunu söylüyor.

{pagebreak::Kulüplerde Etkin Rol Alın}


Kulüplerde etkin rol alın.

Kulüplerin küçük bir şirket simülasyonu niteliği taşıdığına inanan etohum, kulüp üyeliği sürecinde öğrencilerin bir şirkete gidip ürün satmanın veya bir organizasyon düzenlemenin ne olduğunu öğrenebileceklerine işaret ediyor. Dersleri aksatmadan bu tip faaliyetlerde bulunmanın önemli olduğuna dikkat çeken etohum, ekip çalışmasına yatkınlık, topluluk önünde konuşma gibi becerilerin bu sayede geliştirilebileceğini ifade ediyor.

{pagebreak::Küçük Girişim Denemeleri Yapın}


Küçük girişim denemeleri yapın.

Okul yıllığı basım işi, etkinlik organizasyonu, fotokopi satmak gibi işlerin öğrencilere ticaret tecrübesi kazandıracağını söyleyen etohum, sorumluluk alınabilecek alanlarda küçük girişimlerde bulunmanın önemli olduğunu vurguluyor. İnternette ticaret yapmanın bu noktada yardımcı olacağına değinen etohum, bu sayede öğrencilerin fatura kesme, KDV ve gelir vergisi ödeme gibi işlemlerle tanışacağını söylüyor.

{pagebreak::Dersleri İhmal Etmeyin}


Derslerinizi önemseyin.

Sınıf geçmek için değil öğrenmek için derslere önem gösterilmesi gerektiğini vurgulayan etohum, ders çalışmak için düzenli bir sistem kurulması gerektiğini söylüyor. Temel derslerin altyapı oluşturmada kritik rol oynadığına değinen etohum’a göre, öğrencilerin, okulların kendilerine açtığı pencerelerden dünyaya bakmaları gerekiyor.
 
{pagebreak::İnterneti İş İçin de Kullanın}


Bilgisayar ve interneti sadece eğlence için değil, aynı zamanda iş için de kullanın; bilgisayar kurslarına katılın.

Bilgisayarın günümüzde vazgeçilmez bir iletişim aracı olduğuna değinen etohum, internette kendi işini kurmayı isteyen gençlere bilgisayar kurslarına katılmalarını ve yazılım konusunda temel bilgiler edinmelerini öneriyor. Belediye ve meslek örgütlerinin ücretsiz bilgisayar kursları açtığını belirten etohum, girişimcilerin yazılım ve tasarım konusuna kendilerini geliştirmeleri gerektiğini söylüyor.
 
{pagebreak::En Az Bir Yabancı Dil Öğrenin}


En az bir yabancı dil öğrenin.

Geleneksel “Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan” deyişinin günümüzde de geçerliliğini koruduğuna dikkat çeken etohum, küreselleşen dünyada firmaların artık başka ülkelerdeki firmalarla rekabet ettiğinin altını çiziyor. Özellikle internet girişimleri için küresel ölçekte olmanın önemini vurgulayan etohum, İngilizce bilmenin internet ekonomisi için şart olduğunu ifade ediyor. Etohum, yabancı dil bilmenin yanı sıra gençlerin Türkçe’yi doğru ve özenli bir şekilde kullanmaları gerektiğini de söylüyor.
 
{pagebreak::Soru Sormaktan Kaçınmayın}


Soru sorun; büyüklerin, öğretim üyelerinin, tecrübeli insanların fikirlerini dikkatle dinleyin ve analiz edin.

Gençlere nedensellik konusunda kafa yormalarını öneren etohum, her yapılanı doğru kabul etmemenin, aksine sorgulamanın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bir şeyin gerçek sebebini ya da doğru olup olmadığını anlamanın en iyi yolunun soru sormaktan geçtiğini ifade eden etohum, sorgulayıcı olmayı dik kafalı olmakla karıştırmamak gerektiğinin de altını çiziyor. Öğrencilerin dinlemeyi ve dinlediklerini hazmetmeyi öğrenmelerinin önemine değinen etohum, her şeyi kabul etmenin ya da her şeye itiraz etmenin yanlış olduğunu söylüyor. İş dünyasındaki önemli kişilerin bu konuda öğrencilere yol gösterebileceklerine işaret eden etohum, bu noktada tecrübeli insanları dinlemenin, not almanın, araştırmanın ve soru sormanın zor ama yararlı bir döngü olduğunu vurguluyor.

:: Öğrenci ve aklında iş fikirleri olan biri misiniz?

Bilgi için: etohum

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam