Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

İnternette Masum Görünen Yasa Dışı 10 Şey

Ana sayfa /

İnternet artık günlük yaşantımızın bir parçası. Hem bilgi, eğlence ve paylaşım kaynağımız, hem de bizzat içinde yer aldığımız sosyal bir alan. Bu ortamı kullanırken belirli hukuksal kurallara bağlıyız. Bu kuralların çoğunu bilsek de farkında olmadan ihlal ettiklerimiz de var.

Çoğunun Yasa Dışı Olduğu Bilinmiyor

Telif haklarıyla korunan içerikleri izinsiz paylaşmak, kişisel verileri ele geçirmek ya da kırılmış programları dağıtmak gibi yasadışı olduğu hemen herkesce bilinen aktiviteleri bir kenara bırakın. Günlük internet kullanımımızda yaptığımız bazı basit işlemlerin aslında illegal olduğunu öğrenince çok şaşıracaksınız.

İşte, basit bir fotoğraf indirmekten GIF animasyon yapıp paylaşmaya kadar birçoğunu farkında bile olmadan gerçekleştirdğimiz 10 yasadışı internet aktivitesi…

{pagebreak::1}

Dosya İndirme ve İzinsiz Kullanma

Belki de internette en sık yaptığımız şeylerden biri Google kaynaklı JPEG, PNG, PDF gibi çeşitli türde dosyaları bilgisayarımıza indirmek. Belki inanması zor ama eğer bu işlemi izinsiz yapıyorsak ya da söz konusu dosyanın lisans / telif hakkına sahip değilsek illegal bir işlem yapmış oluyoruz. Yasalara göre bu türden dosyalara web üzerinden ulaşmamızda bir sorun yok ancak onları kendi bilgisayarımıza indirdiğimiz andan itibaren keyfimize göre değiştirme ve dağıtma gücüne sahip oluyoruz. Bu durumda yaptığımız işlem illegal hale geliyor.

Reklam Önleyiciler

İnternette sürekli karşımıza çıkan reklam pencereleri ve site içi reklamlar sinir bozucu olabiliyor. Yazılımlarla bu reklamları engellemek mümkün olsa da bazı durumlarda bunu yapmak yasadışı kabul ediliyor. Reklam verenler bu türden tanıtımlar için hatırı sayılı ücretler ödüyorlar. Tıklamaları kullanıcılar yapsa da bu işten para kazanan tarafta yayıncılar var. Reklam bloklayıcılarını kulllanmak, bazı sitelere her yıl milyarlarca dolar zarar veriyor.

{pagebreak::2}

Telifli İçerikleri YouTube’a Yüklemek

Herkesin tahmin edebileceği üzere, eski ya da yeni telifli bir içeriği YouTube‘a ya da bir başka video paylaşım sitesine upload etmek nette sık yapılan illegal işlemlerden birisi. 

Caps, Meme, GIF..

Eğlence ve espri amaçlı hazırlanan ve internete yayılan içeriklerin illegal olabileceğini hiç düşündünüz mü? Caps, GIF ya da Meme çılgınlığı tüm net dünyasını sarsa da, bu türden çalışmalara malzeme olan telifli içerikleri izinsiz kullanmak illegal. 

{pagebreak::3}

Markaların Alan Adlarını Almak

Eğer almayı düşündüğünüz alan adı tescilli bir markaya ya da işletmeye ait ise bir daha düşünmekte yarar var. Hali hazırda, alan adı boşta olsa da faaliyette olan bir markanın adını almanız durumda konu iş mahkemesine taşınabilir ve siz illegal bir işlem yapmakla suçlanabilirsiniz.

VPN ile Lokal Sitelere Erişme

Her ne kadar bilinse de pek umursanmayan ve birçok kişi tarafından yurtdışındaki bazı lokal servislere ulaşmak ya da yasaklı sitelere erişmek için kullanılan VPN yöntemi de teknik olarak yasal olmayan işlemler arasında.

{pagebreak::4}

Grooveshark

Ülkemizden erişim yasağı bulunsa da, önceki sayfada değildiği gibi çeşitli yöntemler ile erişilebilir olan Groveeshark ve benzeri sitelere giriş yapmak ve bu sitelerdeki içerikleri kullanmak, internette yapabileceğimiz sıradan ama illegal aktiviteler arasında.

Facebook Yaş Sınırı İhlali

Aslında bu durum sadece Facebook‘a özel değil. Üyelik için belirli bir yaş sınırının üstünde olmayı gerektiren tüm siteler için geçerli. Buna rağmen özellikle Facebook‘ta artan çocuk popülasyonunu görmek mümkün. Biz yine de hatırlatalım; 13 Yaş altında olan birinin Facebook hesabı açması tamamen illegal.

{pagebreak::5}

Parodi Hesapları

Twitter‘da birilerinin adına sahte hesaplar açmak, bunları yönetmek, paylaşımlarda bulunmak sitenin şart ve koşulllarına aykırı. Buna rağmen, söz konusu hesapların “sahte” olduğunun Twitter profillerinde açıkça belirtilmesi durumunda koşullara aykırılık durumu ortadan kalkıyor.

Ödeme Duvarlarını Bypass Etmek

Çeşitli internet siteler belirli bir ücret karşılığında süreli abonelik hizmeti sunuyor. Örneğin, gazetelerin internet siteleri ücretsizken dijital baskılarına aylık ya da yıllık ücretler ile erişilebiliyor. Bazı Google proxy sunucuları ile bu sitelerdeki ödeme duvarlarını aşmak mümkün ancak tahmin edebileceğiniz üzere bu işlem tamamen illegal.

:: Hangilerinin illegal olduğunu bilmiyordunuz? Bilmenize rağmen yaptıklarınız var mı?

Yorum Ekleyin