iOS 26 Apple’ı Mutlu Etmedi!
Apple, teknoloji dünyasındaki her zamanki güncelleme döngüsüne uygun olarak, genel kullanıma sunulmasından tam yüz elli gün sonra iOS 26 işletim sisteminin benimsenme istatistiklerini resmi olarak açıkladı.
iOS 26 Benimsenme Oranı Düştü: Suçlu Liquid Glass mı?
Paylaşılan son verilere göre, 2022 yılından bu yana yani son dört yılda piyasaya sürülen tüm iPhone modellerinin yüzde 74’ü şu anda Apple’ın en yeni yazılım sürümünü çalıştırıyor. Ancak bu tablo, önceki yıllardaki güncelleme hızlarıyla karşılaştırıldığında belirgin bir yavaşlamaya işaret ediyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl aynı dönemde iOS 18 sürümünün benimsenme oranı yüzde 76 seviyesindeydi. Daha da geçmişe dönüp bakıldığında, iOS 17 işletim sisteminin de tam olarak bu zaman diliminde yine yüzde 76’lık bir penetrasyona ulaştığı net bir şekilde görülüyor.

Kullanıcıların yeni işletim sistemi olan iOS 26’ya geçiş sürecinde neden bu kadar yavaş davrandığına dair ortaya atılan en güçlü teori, yeni eklenen Liquid Glass isimli arayüz tasarımı olarak öne çıkıyor. Son birkaç aydır bu yepyeni tasarım dili, sektör eleştirmenleri tarafından yoğun bir şekilde tartışma konusu yapılıyor. Özellikle okunabilirlik ile ilgili yaşanan endişeler nedeniyle Apple, işlevsellikten ziyade dış görünüşe önem vermekle sert bir biçimde eleştiriliyor. Bu eleştirilerin, kullanıcıların en son güncellemeyi cihazlarına yükleme konusunda kararsız kalmasına ve dolayısıyla benimsenme oranlarının düşmesine yol açtığı tahmin ediliyor.

Tüm bu tasarım odaklı tartışmalara rağmen, iOS 26 işletim sistemi iPhone deneyimini daha fazla kişiselleştirmek için kullanıcılara tamamen yeni seçenekler sunmayı başarıyor. Yeni güncellemeyi yükleyen kullanıcılar, tartışmaların ana odak noktası olan Liquid Glass arayüzünü istedikleri zaman açıp kapatmak için özel bir geçiş tuşunu kullanma imkanına sahip oluyorlar. Bunun yanı sıra, kilit ekranında doğrudan kamerayı açmaya yarayan kaydırma hareketi artık isteğe bağlı olarak devre dışı bırakılabiliyor. Sabahları alarmları kapatmayı farklılaştıran ‘durdurmak için kaydır’ jesti, bildirimler için ekran flaşı uyarısı ve kilit ekranında bulunan saatin şeffaflık seviyesini ayarlama gibi fonksiyonlar da bu yeni sürümün getirdiği önemli yenilikler arasında sıralanıyor.
Apple’ın yeni nesil tasarım anlayışı her ne kadar genel kullanıcı kitlesini henüz tam anlamıyla ikna edememiş gibi görünse de, kullanıcılara sunulan yenilikçi özelleştirme seçenekleri cihaz üzerindeki kontrolü oldukça artırmayı hedefliyor. Peki, siz iOS 26 güncellemesi ve Liquid Glass tasarımı hakkında neler düşünüyorsunuz? Şu anda günlük hayatınızda hangi iPhone modelini kullanıyorsunuz ve bu son işletim sistemi güncellemesini cihazınıza yüklemeye karar verdiniz mi?
Yorumunuz gönderildi,
onaylandıktan sonra yayımlanacak.
liquid glass tasarım bence şık ve kesinlikle kullanımı zorlaştıran bir arayüz değil. fazlasıyla boş bir eleştiri. tek sorun her güncellemede çok fazla bir yenilik getiremeyen anlayış. olay sadece arayüz de bitmiyor.
onu bende beğeniyorum fakat eski bir cihaz kullandığım için (iphone 13) optimizasyon kısmı çok kötü olmakla beraber takılmalar oluyor. apple yenilikle beraber yediriyor işte.
Ya ben çok seviyorum
Ben kendi adıma beğeniyorum ve kullanıyorum
Bizi hiç mutlu etmedi iyice içine ettiler şarj düşmanı ios 18 daha iyiydi.
%2’lik fark mı büyük?Doğru düzgün haberler yapın.Liquid glass’ı da abartmayın.Aynı şeyin laciverdi.Çok olayı yok.Üstelik şarj çok daha hızlı bitiyor.Optimizasyon sorunları var.Çok fazla hata var, çoğu uygulama tam anlamıyla optimize olmadı.iphone 15 pro max kullanan biri olarak apple bitmiş sadece reklamlarda esip gürlüyor.Yapay zekada da bitikler.Apple tavsiye etmiyorum.
Bence haberi eleştirmek yerine kendi yorumunuzu eleştirmeniz daha yerinde olur, hiçbir şey anlaşılmıyor. Yeni sürüme geçiş oranının düşüşünden ve olası nedenlerinden bahsettik.
Haber yapmanızda bir sorun yok ama %2 farkı çok büyükmüş gibi haber yapmanız yanlış.Clickbait oluyor biraz bu.Yorumumda 2 farklı konuya değindim, anlaşılmayacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.İlk kısmında, küçük farkı ios 26 benimsenmedi diye haber yapmanızı eleştirdim.İkinci kısmında da ios 26’nın benimsenme oranındaki düşüşü bağladığınız liquid glass’ın aslında önceki sürümün boyanmış hali olduğundan, apple’ın pazarladığı gibi 10 yılın en büyük güncellemesi olmadığından, çok fazla hata ve optimizasyon sorunu içerdiğinden, apple’ın pazarlama stratejisiyle güçlü kaldığından, aslında son 5 yıldır bir yenilik sunamadığından, geçmişteki başarılarının ekmeğini yediğinden ve böyle devam ederse yakında nokia gibi silinip gideceğinden bahsettim.Apple bir şey yapınca bu çok abartılıyor buna karşıyım yorumumun özeti bu.Yani ne liquid glass çok büyük değişiklikler sunuyor ve başarılı bir hamle, ne de geçmiş sürümlerle kıyasla ios 26’nın benimsenme oranındaki %2’lik azalış çok büyük bir fark oluşturuyor.Eleştirimin özü bu.