Apple’ın iOS işletim sistemi, bilim dünyasında çok büyük bir tartışmanın öznesi olmak üzere.
Yeni Zellanda’da bir üniversitede görevli olan bilim insanı Christoph Bartneck, hiç bilgi sahibi olmadığı nükleer fizik konusunda bir makale yazdı. Ancak makaleyi, iOS’un otomatik tamamlama özelliği ile tamamladı.
Christoph Bartneck’ın anlattığına göre tamamen saçmalık olan makaleyi oluşturmak için atomik, nükleer, fizik, elektron gibi kelimeler yazdı ve iOS’un kendisine önerdiği cümlelere rastgele onay vererek makaleyi kısa sürede bitirdi.
iOS’un yazdığı makale bilimsel konferansa kabul edildi
Daha sonra sahte bir isimle bu makaleyi ABD’deki bir bilimsel komiteye gönderen Christoph Bartneck, kısa süre komiteden mesaj aldığında ise çok şaşırdı çünkü komite bilim insanını, makalesini sunması için nükleer fizik konusundaki çok önemli bir konferansa çağırıyordu.
Makalesini süslemek için çizimler de kullanan bilim insanı bu çizimleri internetten alıp çizimlere dair metinleri de Wikipedia’daki Nükleer Fizik maddesinin içinden rastgele seçti.
Bilim insanı ABD’deki konferansa katılmayacak ancak iOS’un otomatik tamamlama özelliğinin ciddi bir bilimsel kurumu kandıracak kadar başarılı olduğunu fark ettiğinin altını çiziyor.
Bilim dünyası şimdi bu “rezaleti” tartışacakken, ödevlerini/projelerini kısa yoldan bitirmek isteyen sayısız üniversite öğrencisinin bu yöntemi kullanmaya kalkışmalarından endişe ediliyor.
:: Siz iOS özelliklerini kullanarak hayatınızda nasıl değişimler yaşıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}