Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

iPad Okullara Girebilecek mi?

Ana sayfa /

Şubat ayının ilk günü Apple’ın Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Couch, beraberindeki bir heyetle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ü ziyaret etti (Apple‘ın CEO‘su Tim Cook‘un da bu toplantıya katılacağı iddia edilmişti ancak böyle bir olay olmadı). Aslında bu bir iade-i ziyaretti.

Geçen yıl Mayıs ayında kalabalık bir heyetle ABD’de teknoloji şirketlerinin mesken tuttuğu silikon Vadisi’nin ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, firmanın CEO’su Tim Cook ile görüşmüş ve F klavye konusundan eğitime kadar bir dizi başlıkta fikir alış verişinde bulunmuştu.

      

Anlaşılan yaklaşık 14 milyon tabletin öğrencilere dağıtılacağı Fatih Projesi, Apple‘ın da ilgisini çekiyor. Net bir rakam olmamasına rağmen 8 milyar Dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Elbette rakamlar bu kadar büyük olunca sadece Apple, değil Microsoft, Samsung, Motorola, Lenovo ve Huawei gibi markaların bu projeye ilgisi de büyük oluyor.

Toplantının içeriği net olarak açıklanmasa da Fatih Projesi ekseninde olduğunu söylemek için teknoloji uzmanı olmaya gerek yok.

İlk ihaleye Apple katılamadı

Henüz deneme aşamasında olan Fatih Projesi‘nde ilk ihaleye Apple katılamamıştı. Sebebi ise iPad’de USB girişinin olmaması ve ihale şartnamesindeki Android işletim sistemi ön şartı firmanın saf dışı kalmasına sebep olmuştu.

Bu görüşmeden ne çıkar bilinmez ancak Fatih Projesi‘nde iPad kullanma ihtimalini biraz uzak görüyorum. Öncelikle iOS kapalı bir eko sistem. Üzerinde bir uygulama geliştirmek ve bunu farklı platformlardan da desteklemek o kadar kolay değil. Ayrıca donanım ekleme konusunda çok ciddi kısıtlamaları bulunuyor.

Bu kısıtlamaların özel bir proje için kaldırılabileceğini de sanmıyor. iOS‘un doğasına aykırı bir durum bu. Ancak yine de kesin konuşmak çok mantıklı değil. Ortadaki rakamın büyüklüğü düşünüldüğünde Apple‘ın ne yapacağını kestirmek zor olabilir. 

Mevcut durum

Şimdilik pilot olarak seçilen bazı okullarda uygulanan Fatih Projesi‘nde General Mobile ve Vestel gibi ‘yerli’ üreticilerin cihazları deneme amaçlı kullanılıyor. Devletin böyle bir projeyi tek bir firmaya vermesi pek mantıklı görünmüyor. Yani pilot çalışmalar bittikten sonra 15 milyon tabletin dağıtılması konusunda birden fazla firmaya iş düşecek.

Konuya bir de altyapı, database ve benzeri açılardan bakacak olursak sadece tabletle işin bitmeyeceğini söyleyebiliriz. Alınan verilerin işlenmesi, merkezi sistemde bir araya toplanması, bunların anlamlandırılması ve benzeri çalışmalar için ayrı firmaların yeteneklerinin birleştirilmesi gerekiyor.

Android’in şansı daha yüksek    

Bu anlamda Android işletim sisteminin şansı daha yüksek çünkü bu alanda birçok üretici ve çok fazla seçenek var. Ayrıca Android geliştirme konusunda iOS‘un bir adım önünde. Ancak Android‘de çok fazla cihaz olması aynı zamanda bir dezavantaj. Yazılım geliştirme ve diğer konularda bu durum sıkıntı oluşturabiliyor.

Dünyanın en büyük eğitim projelerinden biri olan Fatih Projesi’nde hala birçok belirsizlikler var. Kullanıcılacak tabletlerden alytapı sorunlarına kadar birçok konunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bunların nasıl çözüldüğünü de önümüzdeki yıllarda hep beraber göreceğiz.

:: Sizce Fatih Projesi’nde iPad kullanılabilir mi?     

 

Yorum Ekleyin