Bildiğiniz üzere iPhone 6s kısa süre önce satışa sunuldu. iPhone 6s’in satışa sunulmasıyla birlikte, Apple’ın bu cihazlarda kullandığı TSMC ve Samsung işlemciler arasında ufakta olsa performans farklılıkları olduğu ortaya çıktı.
Peki iPhone 6s işlemcileri arasındaki fark ne? Apple her ne kadar arada önemsenecek bir fark olmadığını dile getirse de iki işlemci arasında 1 saatlik pil süresi olduğu ortaya çıkmıştı. Bu süre Apple için önemsenmeyecek kadar az görünse de kullanıcılar açısından büyük bir önem arz ediyor.
iPhone 6s işlemcileri arasındaki fark ne?
Bilindiği üzere iPhone 6s için işlemci üreten iki farklı firma var. Bunlardan birisi TSMC diğeri ise Samsung.
İki üretici de iPhone 6s işlemcilerinde FinFET adı verilen en gelişmiş transistör teknolojisinden yararlanıyor. FinFET nedir sorusuna geçmeden önce dilerseniz, transistör nedir ve transistör ne işe yarar sorularına bir değinelim.
Transistör nedir? Transistör ne işe yarar?
Transistör nedir sorusunun en basit yanıtı kuşkusuz anahtarlama elemanı olarak kullanılan bir yarı iletkendir diye verilebilir. Fakat transistörlerin en önemli özelliği girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan elemanlar olmasıdır.
Transistörlerin yapısı teknik olarak yan yana birleştirilmiş iki diyottan oluşur. Üç kutba sahip olan transistörlerde Emiter (E), Beyz (B) ve Kollektör (C) uçları bulunur. Akım taşıyıcıların (gelen sinyal olarak da tabir edilebilir) harekete ilk başladığı bölge Emiter olarak adlandırılır. Transistörün çalışmasını (yani anahtarlama yapmasını sağlayan bölge) etkileyen bölge ise Beyz olarak adlandırılır. Transistörün çıkış ucu ise (akımın taşıyıcıların toplandığı bölge) Kollektör olarak tabir edilir.
Transistör ne işe yarar sorusunun en net cevabı ise az önce de belirttiğim gibi girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlamasıdır.
Bu durum doğal olarak en çok transistörün kullanıldığı cihazın pil ve performans düzeyini etkiler.
Transistörü kısaca tanımladığımıza göre şimdi en gelişmiş transistör teknolojilerinden biri olan FinFET’in tanımına geçelim.
FinFET nedir?
FinFET teknolojisini verimli anlamda kullanan ilk marka Intel’di. Az önce yukarıda da bahsettiğimiz Beyz kapısınının etrafını sararak anahtarlama imkanı sunan FinFET teknolojisi sızan akımlarda düşüş sağlayarak gerilim ve akım kazancını daha üst seviyelere çıkarmaktadır.
Temel yapı prensibi transistörlerle örtüşen FinFET teknolojisi Intel’in yaptığı testlere göre 32nm transistörlere oranla 1 voltta yüzde 18, 0.7 voltta ise yüzde 37 daha fazla kazanç sağlamaktadır. Intel’in bu testlerde kullandığı FinFET 22nm’dir.
FinFET’lerin nm miktarı azaldıkça, güç tasarrufu da aynı oranda artış göstermektedir.
Samsung FinFET teknolojisi neden fazla güç harcıyor?
Bilindiği üzere iPhone 6s üzerinde yapılan testlerde 14nm FinFET teknolojisini kullanan Samsung çiplerinin, 16nm FinFET teknolojisini kullanan TSMC çiplerine oranla daha fazla güç tükettiği ortaya çıkmıştı.
Bu durum teknoloji dünyasında da soru işaretlerine neden oldu. Çünkü iPhone 6s’in gelişim aşamasında 14nm teknolojisini kullanan Samsung çiplerinin, 16nm FinFET teknolojisini kullanan TSMC çiplerine oranla daha iyi bir performans sergilemesi bekleniyordu.
Buradaki asıl önemli nokta ise Samsung’un 14nm olarak pazarladığı FinFET teknolojisinin, FinFET’in mucidi olarak nitelendirebileceğimiz Intel dökümanlarına göre efektif olarak 19nm’lik FinFET performansı sunuyor olması. (Intel FinFET terimi yerine ağırlıklı olarak tri-gate yada 3D transistör terimlerini kullanıyor)
Duruma bu yönüyle bakıldığında Samsung FinFET teknolojisi kullanan çiplerin, neden 16nm FinFET teknolojisi kullanan TSMC çiplerinden daha kötü bir performans sergilediği sorusu da aydınlanmış oluyor.
Sonuç olarak
Sonuç olarak Samsung’un 14nm FinFET olarak pazarladığı teknolojinin aslında 19nm FinFET teknolojisi olduğunu söylemek mümkün. İşin teknik kısmını merak edenler, Intel’in 14nm FinFET teknolojisi ile ilgili hazırladığı PDF dökümanına buradan ulaşabilirler.
:: Sizce iPhone işlemcileri arasında ortaya çıkan 1 saatlik sarj süresi önemli mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}