Hem Android hem de iOS işletim sistemleri şahane özellikleri ile kendilerine sadık kullanıcılar edinmiş durumda. Zaman içinde iki yazılımın arasındaki işlevsel farklılıklardan bazıları ortadan kalktı. Ancak yine de halen birtakım önemli farklar göze çarpmıyor değil.
Android kullanıcılarının yakından tanıdığı Widget özelliği iOS’a ancak geçen yılın son çeyreğinde geldi. iOS 14 güncellemesi ile yayınlanan özellik iPhone sahiplerini epey mutlu etmişti. Fakat işin tuhaf yanı, bu fonksiyon Android’in çok eski sürümlerinde dahi var olan bir özelleştirme seçeneğiydi. Apple’ın bunu kullanıcılarına böylesine geç sunuyor olması sosyal medyada alay konusu olmuştu.
Hala Android ile iOS arasındaki farklar oldukça açık. Google her yıl yeni güncellemelerle Android’e dikkat çekici yenilikler eklese de bu durum Apple’da daha yavaş ilerliyor. iPhone kullanıcıları da her sene mutlaka bir büyük güncelleme almalarına rağmen arayüz ve işlevsellik konusunda çok büyük kazanımlar elde edemiyor. Elbette bu da iki sistem arasındaki ayrımları çoğaltıyor.
Biz de size bu farkları konu alan, iPhone kullanıcılarının imrenerek baktığı bir dizi Android özelliğini liste haline getirdik. İşte o özellikler:
Kalem desteği
Yerleşik kalem desteği iPhone telefonları için oldukça uzak bir hayal olsa da bu özellik iPad’lerde yıllardır mevcut. Apple Pencil adı verilen dijital kalemlerle büyük eserler yaratan çok sayıda sanatçı var. Ancak telefonun yanında sırf çizim yapmak için bir iPad satın almak elbette birçok insan için büyük lüks!
Ancak Android tüm cihazlarında olmasa da bazı özel modellerde buna izin veriyor. Motorola Moto G Stylus (2021), Samsung Galaxy Note 20 ve Galaxy S21 Ultra gibi çok sayıda telefon dijital kalem desteğine sahip. Bunlardan herhangi birinin geniş ekranları üzerinde şahane çizimler gerçekleştirip boyayabilirsiniz. Üstelik ek bir tablet parası vermeden…
Varsayılan uygulamalar
Apple ne yazık ki kullanıcılarına varsayılan uygulamalarını seçmek için izin vermiyor. Fakat bu Android için oldukça sıradan bir özellik diyebiliriz. Zira kullanıcılar yıllardır e-posta, müzik, fotoğraf, video ya da tarayıcı uygulamaları için bu fonksiyonu atayabiliyor.
Örnek vermek gerekirse iOS’ta Safari yerine başka bir aplikasyonu varsayılan uygulama olarak seçilemiyor. Android’te ise bu konuda tamamen özgürsünüz! Dilerseniz Google Arama uygulamasını silebilir, yerine dilediğiniz tarayıcıyı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Android bu ayarlar için genellikle Ayarlar sayfasının Uygulamalar ve Bildirimler sayfasındadır. Burada yer alan Varsayılan Uygulamalar penceresinden tarayıcı, telefon, SMS ya da asistan uygulamasını özelleştirebilirsiniz.
Google Asistan
iPhone cihazları için varsayılan sesli asistan hizmeti Siri‘dir. Fakat Android, kullanıcılarına işlevsel fonksiyonlara sahip Google Asistan‘ı öneriyor.
Apple’ın uygulamasına göre daha nitelikli bir arayüze sahip olan Google Asistan birçok özelliğe sahiptir. Ancak bunlardan en önemlisi Google Arama ile olan yakından entegrasyonudur. Bu sayede sorularınıza daha doğru yanıt verir. Google’ın uzun yıllara yayılan geniş veri ve bilgi hazinesi nedeniyle asistanın verdiği yanıtlar da daha tatmin edicidir.
Siri kullanmak istemeyen iOS kullanıcıları elbette App Store’dan Google Asistan‘ı indirebilir. Fakat yukarıdaki maddede söz ettiğimiz üzere bunu varsayılan uygulama haline getiremez. Yani dolaylı da olsa kullanıcılar iki uygulamayı birden kullanmak zorunda kalır.
Bölünmüş ekran modu
2016 yılında çıkan Android 7.0 (Nougat) güncellemesi ile beraber kullanıcılara aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma hakkı verilmiştir. Fakat beş senedir Google’da bulunan bu özelliğin iPhone cihazlarında kullanılması mümkün değil. Apple çoklu görev özelliğine şimdilik yalnızca iPad cihazlarında destek veriyor.
Bunun ne olduğunu hiç deneyimlemeyen iPhone kullanıcıları için özellik, iki farklı uygulamayı aynı anda ekranda göstermeye yarar. Örneğin ekranın üst kısmında YouTube’tan açtığınız bir video yer alırken; aşağıda not defterini kullanarak ders çalışıp not tutabilirsiniz. İhtiyaç halinde pencerelerden birinin boyutunu dilediğiniz kadar düşürürsünüz. Bu sayede ana odağınız olan pencereye daha fazla yoğunlaşabilirsiniz.
Launcher uygulamaları
iOS’ta olmayan Android özellikleri arasında belki de en dikkat çeken unsur Launcher uygulamalarıdır. Bu keyifli aplikasyonlar akıllı telefonunuzu tam anlamıyla özelleştirmenizi sağlar. Bambaşka arayüzler ile cihazınızın havası değişiyor.
Android’in açık kaynak kodlu ekosistemi sayesinde ana ekran düzeni, yazı tipleri, geçiş efektleri, menü yapısı ve daha aklınıza gelen hemen her şey başlatıcılar ile kişiselleştirilebilir. Hatta yalnızca görsel değişiklikler değil, iyi bir Launcher uygulamasıyla telefonun performansını arttırmak bile mümkün. Bazı Launcher’lar ise doğrudan pil tasarrufu sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Değişken duvar kağıtları
Android akıllı telefon sahipleri Google’ın Duvar Kağıtları uygulaması sayesinde cihazlarına renk katabiliyor. Zengin Google Earth koleksiyonundan binlerce resim içeren aplikasyon ne yazık ki listedeki diğer maddeler gibi iOS’ta çalışmıyor.
Her güne yenilenerek başlayacağınız uygulama sizin manuel olarak bir işlem yapmanıza gerek duymadan günlük olarak duvar kağıtlarınızı değiştiriyor. Bunun için yalnızca aplikasyonu indirdikten sonra hangi kategoride fotoğraflar görmek istediğinizi seçmeniz yeterli. Aynı zamanda mevcut wallpaper görselleri, cihazınızın aydınlık ya da karanlık mod arayüzüne göre otomatik olarak uyum sağlıyor.
Kaynak: Cnet
{{user}} {{datetime}}
{{text}}