SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın uydu internet hizmeti Starlink’i tanıttığı ilk günden itibaren gerek ABD içerisinde, gerek Avrupa Birliği gibi birçok bölgede Starlink’e karşı rakip şirketler doğmaya başladı. Son gelen bilgilere göre Avrupa Birliği’nin uydu internet sistemi olan IRIS 2 2030’a kadar tam hizmet veremeyecek!
Avrupa Birliği’nin uydu internet hizmeti 2030’a kadar hizmet sunmayacak!
Geçtiğimiz yıllarda SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın, uydu internet hizmeti Starlink’i duyurmasının ardından Amerika’da AST SpaceMobile, Amazon Project Kuiper gibi yeni şirketler öne çıkmaya başladı. Sonrasında uydu internet hizmetine uydu hücresel internet (uydudan telefona internet) konusu dahil olunca ABD içerisinde T-Mobile Starlink ile, Verizon ve AT&T ise AST SpaceMobile ile anlaşma yapmaya başladılar. Bundan birkaç yıl önce sektöre dahil olmak isteyen Avrupa Birliği ise yeni bir rakip için SES SA, Hispasat ve Eutelsat uydu şirketlerinden bir komisyon oluşturdu. Komisyonun sonucunda ise IRIS 2 ortaya çıktı.
SpaceX şu anda 6.000 uydudan daha fazlasını dünyanın alt yörüngesinde bulunduruyor. Avrupa Birliği’nin yaptığı anlaşmalar ile birlikte proje ilk ortaya çıktığı zaman 12 yıllık bir sözleşme imzalandı. İmzalanan 12 yıllık bu sözleşme IRIS 2 için 290 uydunun uzaya fırlatılmasını içeriyor. Ayrıca sözleşme içerisinde IRIS 2, 2030 yılına kadar müşterilerine uydu internet bağlantısı sağlamaya başlamalıdır diye bir madde yer alıyor. SES SA, Hispasat ve Eutelsat’dan oluşan komisyon ise konu hakkında tam hizmet 2030 yıllarının başına kadar olmayacak açıklamasını yapıyor. Komisyonun 2024’ün sonlarında IRIS 2’nin ilk hizmet aşamalarını başlatması beklenirken 2027’nin sonlarına doğru ise hizmetin tüm Avrupa Birliği’ne açılacağı tahmin ediliyor. Lakin komisyon IRIS 2 için daha yüksek finansmana ihtiyaçları olduğunu ve AB’den daha fazla fon istemek için AB ile masaya oturacaklarını belirtiyorlar.
Bazı kullanıcılar ise IRIS 2 için harcanan paranın gereksiz olduğunu ve Starlink’in yaklaşık 4 yıldır yüksek hız ile hizmet sunduğunu öne sürüyor. IRIS 2’nin tan hizmete geçmesinden sonra ise AB’nin kendine ait uydusunun AB içi ekonomiye katkıda bulunması hedefleniyor. Ayrıca CEO Elon Musk’ın Rusya devlet bakanı Vladimir Putin ile yıllardır temas halinde olduğunu bildirmesi ise bazı AB vatandaşlarını rahatsız ediyor ve Starlink’i kullanmak istemiyorlar.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Lütfen düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bildirmeyi unutmayın.