Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

İstanbul’dan PlayStation Festivali Geçti

Ana sayfa /

Geçtiğimiz haftasonu İstanbul, oldukça farklı bir etkinliğe sahne oldu. Sony Türkiye, PlayStation markası adı altında 2 günlük bir festival düzenledi. Oyun, müzik, dans, eğlence, alışveriş gibi unsurların bir arada toplandığı festival, 2 gün boyunca binlerce oyuncuya ev sahipliği yaptı.

ShiftDelete olarak sizlere festival öncesi ve festival sonrası haberlerimizle bilgi verdik. Fakat bu yazıda biraz daha festivalin öneminden bahsedeceğiz.

Reklam
Reklam

Çok değil bundan birkaç yıl önce oyun konusunda gerçekten sorunlu bir ülkeydik. Raflarda orijinal oyun sayısı azdı, korsan oyunculuk çok ileriydi, bütün konsollar korsan oyun oynatıyordu, bırakın Türkçe oyunu firmalar mümkünse Türkiye’ye gelmiyordu.

İşte ne olduysa birkaç senede oldu ve bu süreç tam tersine döndü. Sürecin neden tersine döndüğünü aslında birkaç adıma ayırarak özetleyebiliriz fakat yine de başlıcalarına değinmek istiyorum. Oyun festivali ile bir ilki yapan Sony, PlayStation 3’ü Türkiye’ye  getirdiğinde tam bir belirsizlik hakimdi. Microsoft, Xbox 360 konsolunu getirmemiş ve Türkiye’nin kara listede olduğunu açıklamıştı. Orijinal oyunlar zaten pahalı olup pek satılmazken PlayStation 3’ün dik bir şekilde durarak pazara girmesi belki de direnci kıran en önemli etken oldu.

Uzun bir süre PlayStation 3’te korsan oyun oynatılamaması (ki halen korsan oynayan PS3 sahibi çok çok az), Blu-ray’in avantajı gibi avantajlarla PlayStation 3, yüksek fiyatına rağmen çok satan bir konsol olmayı başardı. Konsolu satın alanlar da mecburen orijinal oyun almaya başladılar. Bu rakam önce birkaç ayda 1’le başladı, ayda 1’e dönüştü. Orijinal oyun getiren firmalar da getirdiği partileri sıklaştırdı, daha fazla firmayla anlaşıp daha fazla oyun getirmeye başladı. Tabii burada Nintendo’nun da payını atlamamak gerekir. Wii ile piyasaya gerçekten çok başarılı bir şekilde girip konsol bilmeyen aileleri konsolla tanıştırmıştı.

{pagebreak::2}

Durum böyle olunca bünyeler orijinal oyuna alıştı bir kere. PC oyunlarının da satışı hızla artmaya başladı. Çünkü PlayStation 3, online oyun zevkini tattırmıştı ve online oyun için orijinal şarttı. İlk Türkçe oyun imtihanımızı Crysis ile birlikte verdik. Başını yerli kardeşlerin çektiği Crytek firmasının geliştirdiği oyun Crysis tüm dünyada merakla bekleniyordu.

Yerli kardeşler, Electronic Arts ile konuşarak oyunu Türkçe yapmak istediklerini söylediler. EA de bunu şartlı olarak kabul etti. Eğer Türk halkı bu sınavı geçerse ben de yatırımımı arttıracağım dedi. Peki ne oldu? Sınavı başarıyla geçtik. Oyun Türkçe ve 49 TL gibi bir fiyatla satışa çıktı, peynir ekmek gibi sattı.

Crysis 2 de bu şekilde Türkçe olarak geldi. Türkçe’nin rakamları ortadayken Sony de kolları sıvadı ve bir bir büyük oyunlarını Türkçe olarak satışa sundu. Uncharted 3, Killzone 3, Gran Turismo, Infamous 2 gibi merakla beklenen büyük oyunlar Türkçe olarak satışa çıktı. Yine binlerce satarak Türkiye’nin artık çok önemli bir pazar olduğunu tüm dünyaya gösterdi.

Online oyunlar

Öte yandan offline ve kısmen online konsol oyunculuğu gelişirken diğer büyük adımı ise bilgisayardaki online oyunlar ve oyuncular ülkemizi daha da ileri taşıdı. Aslında World of Warcraft ile başlayan macera, şu an yüzlerce farklı online oyun ile devam etti. Bugün bazıları aylık para, bazıları da sadece premium servisleriyle oyunculara hizmet veriyor ve Türkiye’den bu firmalara büyük paralar akıyor. Tabii bu sayede online oyun firmaları bir anda Türkiye’yi ilk 5 içine koydular. Türkiye’de ofis açtılar, oyunları tamamen Türkçe’ye çevirdiler. Online oyunda bu kadar gelişince diğer konsol ve pc pazarının dikkatini daha fazla çekmeye başladı.

Online oyunlarla birlikte GameX fuarı düzenlendi. Önce Compex’in bir bölümü olarak 2007’de başlayan fuar, şimdi Compex ismini yiyerek sadece GameX adıyla düzenleniyor ve birçok online oyun firması katılıyor. Belki bir E3 ya da Gamescom değil ancak ülkemiz için çok büyük bir adım olduğu kesin.

{pagebreak::3}

İşte durum böyle olunca geçen senenin de üstüne katan bir yıl geçirdik hep birlikte. Türkçe oyunlar piyasaya çıktı, PS Vita konsolu Avrupa ile aynı anda Türkiye’de de satışa çıktı ki bu bugüne kadar yaşamadığımız bir heyecandı. Tüm yıl boyunca sokaklarda billboardlarda oyun reklamları gördük. Her yanımız oyunlarla doldu.

Hatta hangi bölgede hangi oyunun reklamı var yarışmaları bile düzenlendi. Collector’s edition’lar ülkemizde satışa çıktı. Electronic Arts ve diğer birçok firma verdiğimiz imtihan sonucu reklam bütçenisi ülkemiz için arttırdılar. Yıllardır yama için ekstra çalışılan Football Manager oyunu bu sene ilk defa Türkçe olarak satışa çıktı. Ve en önemlisi 7 senenin ardından Microsoft tarafından kara listeden çıktık ve Xbox 360 resmi olarak Türkiye’ye geldi. Hem de sadece cihaz satışıyla değil, Live ve yan hizmetleriyle beraber.

GameFest

Belki de Sony’nin PlayStation hamlesiyle büyük ivme kazandırdığı ülkemizin oyunla imtihanı, yine Sony’nin düzenlediği GameFest ile taçlandı. Oyuncular 2 gün boyunca FIFA ve PES turnuvalarına katıldı, oyun aralarında canlı müzik dinleyip dans şovları izledi. Bedük konseriyle çoştu, Sony’nin PlayStation yetkilileriyle tanışıp konuşma fırsatı yakaladılar. Denemedikleri PlayStation oyunları varsa oynadılar, Move’u denediler. PS Vita’ya göz gezdirdiler. Acıkanlar açık havada istediği yemekleri yediler. Bildiğiniz festivalin oyunlarla bezenmiş haliydi.

İlk bakışta “yahu oyun festivali mi olur” ya da “oyun festivaline kaç kişi gider arkadaş” dense de para ödeyerek girilen festivalin kapısında kuyruklar oluştu. İçerisi tıka basa doldu. Bu da oyunculuğun ve oyunların ülkemizde ne kadar geliştiği konusunda durumu bizlere göstermiş oldu. Aslında GameFest, fazlasıyla ışık saçan bir festival oldu. Umarız gelecek sene de bu tarz bir festival düzenlenir. Önemli olan burada Sony ya da Microsoft’un düzenlemesi değil, önemli olan oyun festivalinin düzenlenmiş olup katılımın bu denli yüksek olmasıydı. Artık Türk oyuncular olarak geleceğe daha umutla bakıyoruz diyebiliriz.

:: Siz GameFest’e gittiniz mi? Gittiyseniz festivali nasıl buldunuz? Gitmediyseniz de Türkiye’de gelişen oyunculuk hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam