İTÜ ARI Teknokent’in 360 derece kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in bünyesinde faaliyet gösteren 25’den fazla yenilikçi girişim, geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketinden bu yana bölgenin barınma, sağlık ve psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Depremin ardından koordine olarak kısa süre içinde çözümlerini sunmaya başlayan girişimler, bir yıllık süre zarfında binlerce kişiye destek oldu.
İTÜ Çekirdekli 25’den fazla girişim, teknolojileriyle deprem bölgesine bir yıldır destek sağlıyor!
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 6 Şubat depreminin ardından başlattığı Afet Yardım Kampanyası ve bünyesindeki birçok firmayla bölgenin ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye’nin öncü teknokentlerinden İTÜ ARI Teknokent, teknoloji odaklı İTÜ Çekirdek girişimleriyle de desteklerine devam ediyor.
Depremin ilk gününden itibaren teknolojilerini deprem bölgelerine entegre eden ve yeni teknolojiler geliştiren toplam 25’den fazla teknolojik girişim sayesinde afetin ardından depremzedelerin ısınma, barınma, sağlık ve psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılayan girişimler, online ve mobil olarak kullanılabilen uygulamalar ile toplumsal sorumluluklarını devam ettiriyor.
İTÜ ARI Teknokent’ten deprem bölgesindeki 11 teknokente destek çağrısı
Deprem kuşağında yer alan ülkemizin, 6 Şubat’ta yaşananların ardından depreme karşı alınacak önlemler konusunda daha ciddi adımlar atması gerektiğini belirten İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası başta kurtarma çalışmaları olmak üzere ihtiyaç olan pek çok konuda vatandaşlarımıza destek olmak bize büyük bir sorumluluk yükledi. Bunu yalnızca İTÜ ARI Teknokent olarak değil, aynı zamanda İTÜ Çekirdekli 25’den fazla girişimimiz sayesinde başardık.
İTÜ Çekirdek bünyesindeki girişimler çok hızlı bir şekilde koordine olup gönüllü bir şekilde destek projeleri ve kampanyaları başlattı. Aynı zamanda, BIM (bina bilgi modellemesi) ile depreme dayanıklı kent ve yerleşim alanları kapsamında birçok girişimimizle birlikte destek vermeye ve AR-GE projelerini bu alanda güçlendirmeye devam ediyoruz.
Unutulmaması gereken bir konu da depremden etkilenen bölgelerde 11 teknokentin yer alması. Bölgenin kalkınması adına gereken desteği sağlayarak ve koordine olarak ortak projeler gerçekleştirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Aynı acıların tekrar yaşanmaması için birçok kurum gibi, özellikle teknoloji hub’ı olan teknokentlere de önemli görevler düşüyor.”
- Assistbox
- İTÜ Çekirdek girişimi Assistbox, müşteri ve teknik destek süreçleri için geliştirilmiş bir online iletişim ve uzaktan destek platformudur. Deprem sonrasında, iletişim ve destek platformunu ücretsiz kullanıma açarak, hasar ihbarlarının minimum sürede incelenmesini ve sigorta hasar eksperlerinin güvenli bir şekilde ekspertiz yapabilmesini sağlamıştır.
- Bimcrone
- İTÜ Çekirdek girişimi Bimcrone, deprem bölgelerinde yapılandırma ve kentin yeniden kurulma sürecine destek olmak üzere, ilgili kurumlarla görüşmeler ve yönlendirmeler gerçekleştirmiştir.
- BlindLook
- İTÜ Çekirdek girişimi BlindLook ekibi, geliştirdiği sesli simülasyon teknolojisi ile markaların görme engellilere kapsayıcı bir şekilde hizmet vermesini sağlamaktadır. Deprem sonrasında, barınma ihtiyacı bulunan görme engellileri evlerinde misafir ederken, gönüllü olarak evlerinde misafir etmek isteyen kişileri de online platformlarında ihtiyaç sahipleri ile buluşturmaktadır.
- Bugbounter
- İTÜ Çekirdek girişimi Bugbounter, kurum ve şirketlerin siber güvenlik açıklarının bulunmasını, doğrulanmasını, raporlanmasını ve aksiyonların takibini bağımsız güvenlik araştırmacıları sayesinde sağlayacak kitle kaynağı ile hizmet veren bir platformdur. Deprem sonrasında, aktif çalışan tüm yardımlaşma ve destek platformlarının online güvenlik testlerini ücretsiz olarak gerçekleştirerek, depremzedelere yapılan yardımların engellenme ve sömürülmesine karşı çıkmıştır.
- Bulut Klinik
- İTÜ Çekirdek girişimi Bulut Klinik, geliştirdikleri uygulama sayesinde kullanıcılarının sağlık alanındaki tüm ihtiyaçlarını tek bir platform üzerinden online veya yüz yüze gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Deprem sonrasında, online sağlık hizmeti platformunu depremzedeler için ücretsiz hale getirerek 500’den fazla kişiye hizmet sağlamıştır.
- Classest
- İTÜ Çekirdek girişimi Classest, uzman öğretmenlerle özel derslerin verildiği ve öğrenciye uygun öğretmen eşleştirme olanağı sağlayan, 360 derece eğitim hizmeti verilen bir online eğitim platformudur. Deprem sonrasında, Eğitim Seferberliği kampanyasına katılarak depremden etkilenen LGS ve YKS hazırlık dönemindeki 700 öğrenciye, başvuruları doğrultusunda ücretsiz eğitim desteği vermiştir.
- Evbee
- İTÜ Çekirdek girişimi Evbee, şarj ihtiyacı duyan tüm kullanıcılar için yerinde hızlı şarj imkanı ile yenilikçi ve temiz çözümler sunan bir mobil şarj istasyonu ağıdır. Deprem sonrasında, mobil şarj istasyonu araçlarını modifiye ederek afet bölgesinde elektrik sağlama ve mühendislik hizmetlerine destek vermesi amacıyla tahsis etmiştir.
- Evimdeki Psikolog
- İTÜ Çekirdek girişimi Evimdeki Psikolog, psikolojik destek almak isteyenler ile psikologları bir araya getiren online terapi platformudur. Depremden etkilenen kişiler için, online ücretsiz psikolojik destek sağlamaktadır. Deprem sonrasında 2 bin 500 psikolojik destek başvurusu almıştır.
- From your eyes
- İTÜ Çekirdek girişimi From your eyes, insan ve yapay zeka iş birliğiyle görme engellilere hem hızlı hem de nitelikli görsel açıklamalar sunan bir mobil uygulamadır. From your eyes uygulaması, toplanma noktaları, yardım noktaları ve bunun gibi birçok kritik konuda görme engelli depremzedelere katkı sunmuştur. Deprem sonrasında, görme engelli kullanıcılardan gelen 2400’den fazla görsel betimlendi. Yapay zekanın kullanıcılara dönüş süresi üç dakikaya kadar sürebiliyordu, ancak bu hız standartların üzerine çıkmak için özel olarak optimize edilmiş ve 50 saniyeye kadar düşürülmüştür.
- Gonullupsikolog.org
- İTÜ Çekirdek girişimi Gonullupsikolog.org, online ortamda gönüllü ruh sağlığı çalışanlarıyla psikolojik desteğe ulaşamayan dezavantajlı grupları bir araya getiren bir sosyal girişimdir. Girişim, afetten etkilenen kişiler için online ücretsiz psikososyal destek sağlarken, psikolojik destek çalışmalarına gönüllü olarak katılmak isteyen uzmanları da sürece dahil etmektedir. Deprem sonrasında, değerlendirilen başvurular sonucunda afet ve travma alanında uzmanlaşmış 63 uzmanı depremzedelerle buluşturmuştur.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}