Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

James Webb, ikinci yaşını muhteşem bir galaksi fotoğrafıyla kutladı

Ana sayfa / Uzay

James Webb Uzay Teleskobu’nun ikinci bilim yılı, iki etkileşim halindeki galaksinin muhteşem bir görüntüsüyle kutlanıyor. NASA’nın bu devrim niteliğindeki teleskobu, sürekli olarak yaptığı gözlemlerle evrenin sırlarını açığa çıkarıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, Arp 142 olarak bilinen iki etkileşim halindeki galaksinin büyüleyici bir görüntüsünü yakaladı. Bu galaksiler, yavaş bir kozmik dans içinde birbirine bağlı durumda. Webb’in NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) ve MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman) ile yakaladığı bu görüntüler, yıldızlar ve gazlardan oluşan mavi bir karışımı gösteriyor.

Arp 142, Penguen (NGC 2936) ve Yumurta (NGC 2937) olarak adlandırılan iki galaksiden oluşuyor. Yaklaşık 25 ila 75 milyon yıl önce ilk kez birbirlerine yakın geçen bu galaksiler, yavaş yavaş birleşerek tek bir galaksi haline gelecekler. Bu süreç, yüz milyonlarca yıl sürecek.

Reklam
Reklam

Shiftdelete.net

Penguen galaksisi, spiral yapısını korurken, merkezindeki yıldız kümesi adeta bir göz gibi parlıyor. Kolları ise bir gagayı, başı, sırtı ve kuyruğunu andıran şekiller almış durumda. Spiral galaksiler gibi, Penguen de gaz ve toz bakımından zengin. Galaksilerin dansı, Penguen’in ince gaz ve toz alanlarını dalgalar halinde çekerek yeni yıldızlar oluşmasına neden oluyor.

Bunun aksine, Yumurta galaksisi, eliptik bir galaksi olarak, yaşlı yıldızlarla dolu ve çok daha az gaz ve toza sahip. Bu yüzden, Penguen’in aksine, büyük ölçüde değişmeden kalmış durumda. Eğer her iki galaksi de spiral olsaydı, ilk geçişin ardından yeni yıldız oluşumu ve spiral kolları oluşacaktı.

Bu galaksilerin yaklaşık 100.000 ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin ediliyor ki bu, astronomik terimlerle oldukça yakın bir mesafe. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Samanyolu galaksisi ve en yakın komşusu Andromeda Galaksisi, yaklaşık 2.5 milyon ışık yılı uzaklıktadır ve bu galaksiler de yaklaşık 4 milyar yıl sonra etkileşime girecek.

James Webb, şimdiye kadar ki en eski kara deliği keşfetti!

Şu ana kadar tespit ettikleriyle dikkat çeken James Webb Uzay Teleskobu bu kez en eski kara delik keşfi ile karşımızda!

James Webb’in yetenekleri, Arp 142’nin yanı sıra birçok uzak galaksiyi de gözler önüne seriyor. Webb’in hassas ve yüksek çözünürlüklü kızılötesi enstrümanları, çok daha fazla ve kırmızımsı tozlu galaksileri ortaya çıkarıyor. Bu da Webb’in, evrenin her yönünü keşfetmemizi sağlayarak bilgi ufkumuzu genişletmeye devam edeceği anlamına geliyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam