İçeriğe geç
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Sinema Dizi Akıllı Ev Motosiklet Mikromobilite Kripto Para Sağlık Teknolojileri Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Donanım

Japonlar Intel’i hayata döndürdü

Japon devi SoftBank, son hamlesi ile birlikte Intel'e can suyu verdi. Şirket, 2 milyar dolarlık bir yatırıma imza attı.

Alperen Esin

okunma

Japonlar Intel’i hayata döndürdü

Japon teknoloji devi SoftBank, ABD merkezli çip devi Intel’e 2 milyar dolarlık önemli bir yatırım yaptı. Bu yatırım, uzun süredir yönetimsel hatalarla mücadele eden ve yapay zeka çip pazarında geride kalan Intel için bir güvenoyu ve can suyu oldu.

SoftBank Intel’e can suyu verdi

SoftBank’ın bu yatırımı, Intel’in hisseleri üzerinden gerçekleşiyor ve Japon şirketini, Intel’in en büyük 10 hissedarı arasına sokuyor. İşlem tamamlandığında SoftBank, Intel’in hisselerinin yaklaşık yüzde 2’sine sahip olacak ve onu şirketin altıncı en büyük yatırımcısı yapacak.

Ancak SoftBank, yönetim kurulu koltuğu talep etmiyor veya çip alımıyla ilgili herhangi bir taahhütte bulunmuyor. SoftBank CEO’su Masayoshi Son, bu yatırımın ABD’deki ileri yarı iletken üretimine ve tedarik zincirine olan inancını yansıttığını belirtti.

Bu stratejik hamle, SoftBank’ın ABD’deki 500 milyar dolarlık Stargate veri merkezi projesi gibi yapay zeka alanındaki büyük yatırımlarını da pekiştiriyor. Yatırım duyurusunun ardından SoftBank hisseleri yüzde 5’ten fazla düşerken, Intel’in hisseleri piyasa kapanışından sonra yüzde 5,6 değer kazandı.

Intel, 2024 yılında 18,8 milyar dolarlık rekor bir zarar açıklayarak 1986’dan bu yana ilk kez yıllık kayıp yaşadı. Şirket, AMD gibi rakiplerinin PC ve sunucu çip pazarındaki yükselişiyle ve TSMC’ye rakip olmak için başlattığı sözleşmeli çip üretimi planlarının başarısızlığıyla mücadele ediyor.

Ayrıca, Nvidia’nın öncülük ettiği yapay zeka devrimini kaçırmış olması da en büyük sorunlarından biri. Reuters’ın haberine göre Intel, büyük müşterileri kazanmak için sözleşmeli çip üretim modelinde önemli değişiklikler planlıyor.

Öte yandan, hem tasarımcı hem de üretici olması, Intel’i ABD’de TSMC ile rekabet edebilecek en güçlü aday haline getiriyor ve bu da onu ABD için stratejik olarak kritik bir şirket yapıyor. Daha önce Bloomberg, ABD hükümetinin de Intel’de yüzde 10 hisse alma görüşmeleri yürüttüğünü iddia etmişti ancak bu iddia taraflarca doğrulanmadı.

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Forumda konuşulanlar

Yorumlar

İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.