Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Kablosuz Ağlar: Temel Bilgiler

Ana sayfa /

Özellikle dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonlarının internete bağlanma yeteneklerinde ön sıralarda olan kablosuz ağ teknolojileri, aslında birçok farklı alanda, farklı biçimlerde kullanılıyorlar. İlk başta akla gelen ve genel olarak WiFi olarak anılan 802.11 serisi ağ standartları (en bilinenleri olarak a,b,g ve n), kablosuz ağların sadece bir kısmını oluşturuyor. Geri kalan kişisel ve uzak mesafe kullanımları için de farklı protokoller şu sıralarda mevcut.

Kişisel kablosuz ağları bu yazının dışında bırakacağız çünkü, Bluetooth ve benzeri teknolojiler, yetenek ve veri aktarımı açısından çok sınırlı protokoller barındırıyorlar.

Reklam
Reklam

{pagebreak::Kablosuz Ağ Nedir?}

Kablosuz Ağ Nedir?

Kablosuz ağlar, bilgilerin kablolar yerine özel olarak tahsis edilmiş radyo frekansları üzerinden gönderilmesine yarayan sistemdir. Doğası gereği veri iletimi yapan araçla arasında herhangi bir fiziksel bağlantı gerekmediği için, belirli bir alanda hareket özgürlüğü sağlar. Kablosuz ağlar, kullandıkları protokollere, alıcı ve verici arasındaki mesafeye ve ortamda bulunan diğer kablosuz yayınların şiddetine göre farklı hızlarda çalışabilirler.

Hızın İfadesi

Bu hızlar Megabit/saniye, ya da kısaca Mbit/s şeklinde ifade ediliyor. Bu hızlar teorik olup uygulamadaki hızlarla oldukça farklıdır. Mbit/s hızını MB/s cinsine çevirmek için 8’e bölmeniz yeterli olacaktır.

{pagebreak::WiFi}

WiFi veya 802.11 a/b/g/n

Günümüzde “kablosuz ağ” olarak tanınan teknoloji, kod adıyla IEEE tarafından ele alınan 802.11 kablosuz erişim standardında tanımlanan ama pazarlama adıyla WiFi olarak anılan kablosuz ağ protokolleridir. Bu protokolün teknolojisini anlatmak amacıyla da 802.11 numarasının arkasına çeşitli harfler yerleştiriliyor. İlk çıkan protokoller olan a ve b sınıfı teknolojiler, şu sıralarda neredeyse hiç kullanıma sahip değiller. 802.11g şu sıralarda oturmuş bir protokol olarak kullanıcılara 54 Mbit/s teorik erişim hızı sunabiliyor.

{pagebreak::802.11n: En Yenisi}

802.11n: En Yeni Standart

En yeni kablosuz ağ standardı olan 802.11n, kullanıcılara birçok yeni teknoloji ve teorik kablosuz ağ hız artışı sunuyor. Her ne kadar kullanıcılar, şu sıralarda bu standardın taslağına göre hazırlanmış Draft N ürünleri kullansalar da, oturmuş standart  kadar iyi çalışıyor. 600 MBit/s hızlara kadar teorik ağ bant genişliği sunuyor.

Bunun yanında çoklu anten teknolojisi sayesinde de bir yerine üç anten kullanan sistemler, kablosuz ağ sinyalinin daha iyi şekilde alınmasını sağlıyor ve daha az kayıp yaşanan ağlarda en kuytu köşelerde bile kesintisiz internet bağlantısı sağlanmış oluyor.

Taslak Standart Bizi Bozar mı?

Şu sıralarda 802.11n standardının IEEE tarafından onaylanmış olan taslağı, en geçerli ve en ileri seviye kablosuz ağ teknolojisi durumunda. Peki bu standardın şu an nihayete ulaşmamış olması bir sorun yaratır mı? Öncelikle, bu ürünlerin çok sağlam şekilde çalıştığını söylemeliyiz ve bu açıdan sorun yok. Diğer taraftan bu standardın taslak haliyle en son hali arasında yüzde yüz bir uyum olmayacağı da biliniyor. Dolayısıyla şimdiki ekipmanlar, standardın en son haliyle mükemmel şekilde çalışmayacak.

{pagebreak::Daha Fazla Kapsama Alanı}

Şehirlere Kablosuz Ağ

Kısa hali LAN olan yerel alan ağlarına alternatif olarak geliştirilen kablosuz ağlar, daha büyük çapta yayın yapmak ve sahada birçok noktaya erişmek için kullanılabiliyor. Tabii ki bu şekilde kullanıldıklarında daha farklı protokoller, sinyalizasyon yapıları ve alıcı ile verici teknolojileri devreye giriyor. Geniş bir alana, hatta tek bir baz istasyonla geniş çapta bir mahalleye yayın yapabilen bu ağlara genel olarak MAN, yani şehir çapında ağlar (metropolitan area network) ismi veriliyor.

Özellikle de GSM teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte devreye giren yeni kablosuz ağ teknolojileri, cep telefonu haricindeki mecraların da internet erişimi elde etmesini kolaylaştırdı. Özellikle günümüzün en ileri kablosuz iletişim standartlarından bir tanesi olan WiMAX yavaş yavaş kendisini gösteriyor. WiMAX sayesinde çok uzak mesafelere bile veri çok yüksek bant genişlikleriyle taşınabiliyor.

{pagebreak::WiMAX Kullanım Alanları }

WiMAX Nasıl Kullanılır?

Kablolu ADSL erişimine karşılık, tamamen kullanıcıdan modemi aradan çıkartma şansı veren WiMAX, her noktadan yüksek bant genişliğine sahip veri transferini sağlayabilen bir uygulama metoduna sahip. Bazı ülkelerde yaygın şekilde ağları kurulan WiMAX hizmeti hem sabit hem de hareketli aygıtlara internet erişimi sağlıyor. Ülkemizde ise henüz WiMAX hizmeti ticari anlamda bulunmuyor.

{pagebreak::Peki ya Güvenlik?}

Kablosuz Ağlarda Güvenlik

Kablosuz ağların kötü bir yanı, bütün verinin “havadan” aktarılması. Dolayısıyla bütün veri akışı aslında çevredeki herkese açık durumda. Tabii ki burada veri aktarımlarını güvenli hale getirmek için birçok farklı güvenlik sistemi, kullanıcıların taleplerine göre kullanılıyor.

Tabii ki, evlerde kullandığımız kablosuz ağlarda bulunan WPA (wireless protected access) veya WEP (wired equivalent privacy) gibi güvenlik sistemleri kullanmamak mümkün, fakat bu durumda, herhangi bir zorluk olmadan kullanıcıların kablosuz ağ şebekesi (baz istasyon, kablosuz modem ve bunun gibi) ve bilgisayarı arasındaki veri akışı üçüncü şahıslar tarafından görüntülenebilir.

{pagebreak::Özetle…}

Hayatımız Kablosuz Oldu

Her yerden bilgiye erişmenin artık önem kazandığı günümüzde, kablosuz ağlar, performans açısından gittikçe daha ileri bir seviyeye ulaşıyor. Kablosuz ağları çekici yapan şeyler, hem hareketli aygıtlara ağ erişimi sağlamak hem de sıklıkla ziyaret edilen yerlerde her noktaya kablo çekme zorunluluğundan kurtulmak olarak özetlenebilir.Artan dizüstü bilgisayar ve cep bilgisayarı kullanımlarını dikkate aldığımızda, bu eğilim en çok sürekli ofisini yanında taşıyanlara yarıyor.

Yüksek Erim, Düşük Maliyet

Özellikle WiMAX gibi teknolojilerin de devreye girmesi sayesinde, uzak yerlerde ve zor coğrafyalarda, WiFi gibi kısa mesafe bağlantı teknolojilerinin tamamlanmasıyla kullanıcıların her noktadan ağ erişimine sahip olması mümkün oluyor. Dolayısıyla standartlar sürekli bize daha fazla bant genişliğini daha az enerji tüketen ve daha mobil cihaz dostu şekillerde sunmaya devam edecek.

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam