Hassas cerrahi işlemlerde kullanabilmek için kafatası robotu geliştirildi. Kafatası robotu ile yapılan cerrahi işlemler daha hızlı ve daha güvenli olacak.
Kafatası robotu ile cerrahi
Kanser, koklear implant gibi çeşitli nedenlerden dolayı her yıl dünya çapında 100.000 insanın kafatasının açılması gerekiyor. Büyük bir hassasiyet gerektiren bu işlem, bir cerrah için zorlu bir prosedürün de aşılmasını zorunlu kılıyor.
Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu görevi üstlenmek için bir cerrahi robot geliştirdi. Milimetreden daha az hassasiyeti olan robot, istenen şekil ve boyutlardaki bir boşluğu otomatik ve güvenli bir şekilde frezeleyebiliyor. Aslında bu robotun, yedi eksen hareket kabiliyetine sahip, cerrahi bir matkabı olan, hassas bir CNC makinesi olduğunu söyleyebiliriz.
Cerrahi işlem için öncelikle beyin cerrahı, hastanın CT taramalarını inceliyor. Sonrasında cerrah tarafından yapılması istenilen işlemler, robota komut olarak aktarılıyor. İşleme başlayan robot, istenen şekil ve boyutlarda kafatasında delik açıyor.
Şu anda ön testleri başarıyla geçen robot, gelecekte cerrahların en önemli yardımcılarından biri olacak. Ancak bu robotun ameliyatlardan kullanılması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Öncelikle bir yıl sonra başlayacak olan klinik testlerin geçilmesi gerekiyor. Araştırmacılar, robotun beş yıl sonra ameliyata başlayabileceğini belirtiyor.
Cerrahi robotlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}