Çin merkezli şirketlerden olan OnePlus, 2013’te kurulmasının ardından bir yıl geçtikten sonra ilk telefonunu tanıttı. Pete Lau ve Carl Pei tarafından kurulan şirket, akıllı telefon pazarında kısa sürede adını duyurmayı başardı. Kendi arayüz yazılımı olan OxygenOS ile karşımıza çıkan şirketin telefonlarında kamera performansı dikkat çekiyor. Peki, OnePlus telefon evrimi nasıl gerçekleşti? İşte OnePlus’ın ilk telefonundan günümüzdeki telefonlarına kadar geçirdiği değişim:
OnePlus telefon evrimi
Bu yazı serisinin daha önce farklı markalarla olanlarını sizlerle buluşturmuştuk. Apple’dan Google’a kadar pek çok şirket akıllı telefonlarında farklı tercihler yaptı. Apple daha ileriye dönük özellikler getirmeyi tercih ederken, Google Pixel serisinde ‘amiral gemisi olmayan’ özellikleri yıllar içinde dahil etti. Her markanın farklı stratejileri bulunuyor. İşte OnePlus’ın da bu noktada değerlendirilmesi gereken bir politikası var.
Öncelikle bu şirketin temellerinin nasıl atıldığına bir bakalım. Eski Oppo başkanlarından olan Pete Lau ve Carl Pei tarafından kurulan şirket, aslında üst bir şirkete bağlı. Yine Çin merkezli bir şirket olan BBK Electronics’e bağlı olan Oppo, Vivo, OnePlus, Realme ve İQOO markaları tek bir çatı altında toplanıyor. Tek bir çatı altında toplansa da bu şirketlerin birbirinden bağımsız olduğunu söylemek mümkün.
OnePlus One
Şu anda farklı elektronik cihazlar üreten bir şirket olan OnePlus’ın en dikkat çeken ürünü elbette akıllı telefonları. 2014 yılında başlattığı kampanyalar ile eleştirilen ve adını daha da duyuran OnePlus’ın ilk telefonu ‘One’ oldu. OnePlus One, çıktığı dönemdeki telefonlarla yarışacak özelliklere sahipti.
Tasarımsal olarak ince ve sade bir çizgiden ilerleyen OnePlus, 5.5 inçlik 1080×1920 çözünürlüğünde IPS LCD bir ekrana ev sahipliği yapıyor. Telefonun ön kamerasında tercih ettiği 5 Megapiksellik kamera 720p 30fps video da çekebiliyor. Arka kamerasında ise tek bir kameraya yer veren şirket 13 Megapiksellik seçtiği tek kamerasına f/2.0 diyafram açıkladığı, LED flaş, panorama çekim özelliği ve 4K 30fps video çekme özelliği eklemişti.
OnePlus ilk göz ağrısı olan akıllı telefonunun ekranı Corning Gorilla Glass 3 ile korunuyor. 3 RAM’e 16 GB ve tercihe göre 64 GB depolama alanı eşlik ediyor. Telefon 28 nm Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801’den güç alıyorken kutudan Android 4.4.2 KitKat ile çıkıyordu. Telefon en son 6.0.1 Marshmallow Android sürümüne kadar güncellendi.
OnePlus 2
One modelinin ardından karşımıza ‘OnePlus 2’ ile çıkan şirket, bu telefonda ilk telefonuna kıyasla önemli özellik değişikliklerine yer vermedi. RAM ve batarya tarafında yükseltilen telefon, kamera ve diğer özellikler noktasında oldukça benzer özelliklere sahipti.
2015 yılında tanıtılan ve piyasaya sürülen telefon modelinde 3 GB ve 4 GB olmak üzere iki farklı RAM seçeneği sunulmaya başlandı. 3.300 mAh bataryaya sahip olan telefon, One modeliyle neredeyse aynı görünüyor.
Hatta telefon serisi ilk bakışta HTC’nin efsane telefonlarından One’a benziyor. Bu modeli 2015 yılında tanıtan ve piyasaya süren şirket aynı yıl OnePlus X modelini piyasaya sürdü. Tasarımsal olarak önceki modellerden ayrılan bu telefonda da ‘fark yaratacak’ bir özellik bulunmuyordu.
OnePlus X modeli 5 inçlik 1080×1920 çözünürlüğünde AMOLED ekrana sahip olarak tanıtıldı. Ön kameranın önem kazanmasıyla telefonun 8 Megapiksele çıkartılan özçekim kamerası f/2.4 diyafram açıklığına sahipti. Arka tarafta ise telefonun 13 Megapiksellik tek bir kamerası bulunuyor. Bu ana kamera en 1080p 30fps video çekebiliyor.
OnePlus 3
Tasarımsal olarak günümüzdeki çizgisine girmeye başlayan OnePlus’ın bir sonraki telefonu ‘3’ oluyor ve 2016 yılında kullanıcıların karşısına çıkıyor. Telefonda 5.5 inçlik 1080×1920 piksel çözünürlüğünde optik AMOLED ekran yer alıyor.
Corning Gorilla Glass 4 ile korunan telefon, 8 Megapiksellik özçekim kamerasına ev sahipliği yapıyor. Arka kamerasında ise yine tek bir kamera bizleri 16 Megapiksel ile karşılıyor. 6 GB RAM 64 GB depolama alınana eklenen 3.000 mAh batarya ile kutudan çıkıyor.
OnePlus telefon evrimi gerçekleşiyor: OnePlus 3T
OnePlus 3T modeliyle 2016 yılında kullanıcılarını karşılayan telefon modeli halen tek kameraya sahip olmasıyla eleştiriliyordu. Güçlü özelliklere sahip olmasına rağmen kamera tarafında beklenen dönüşümü geçirmeyen telefon, 5.5 inç boyutlarında 1080×1920 çözünürlüğünde optik AMOLED ekrana sahip. 16 Megapiksel kamerasına ek olarak 6 GB RAM ve 3.400 mAh bataryaya sahip.
2017 yılında iki yeni telefon modeli: OnePlus 5 ve OnePlus 5T
Nihayet arka kamerayı ikiye çıkartan OnePlus, 5 serisi ile önceki modellere oranla en büyük değişimi kamera ve RAM tarafında görüyor. Tasarımsal olarak iPhone’dan esinlenildiği görülen telefonda daha şık bir tasarım benimseniyor.
2017 yılının haziran ayında tanıtılan OnePlus modeli, 16 Megapiksel ve 20 Megapiksel olmak üzere iki kameraya ev sahipliği yapıyor. Buna ek olarak özçekim kamerası da 16 Megapiksel 20mm geniş açılı ve f/2.0 diyafram açıklığına sahip HDR özelliğinde. 6 GB RAM 64 GB depolama seçeneğine ek olarak 8 GB RAM 128 GB depolama alanıyla dikkat çekti.
OnePlus 5T ise arkasına eklenen parmak izi okuyucusu ile OnePlus 5 modelinden ayrılıyor.
Ekran tarafında 5 modeline göre daha büyük olan 5T modeli çift SIM kart desteği, parmak izi okuyucusu gibi detaylarla öne çıkıyor.
OnePlus 6 ve OnePlus 6T
Kamera diziliminde yataydan dikey bir tasarımına geçildiğini gördüğümüz OnePlus 6 modeli, 2018 yılının mayıs ayında 6.28 inçlik bir ekranla 20 Megapiksellik ana kamerasıyla tanıtıldı. Telefon önceki modellere kıyasla daha büyük bir ekrana daha gelişmiş bir kamera performansına ve 3.300 mAh bataryaya sahip.
OnePlus 6T, bir önceki modele göre daha gelişmiş bir batarya performansı sunmasının yanında tasarımsal olarak da daha şık duruyor. Ekran gövde oranında önemli bir geliştirme yaşayan 6T modelinde 6.41 inç boyutlarında bir ekran bulunuyor. Bu ekran 1080×2340 piksel çözünürlüğünde optik AMOLED olarak kullanıcılara sunuldu. Kamera performansında yaşanılan gelişmelere ek olarak video kabiliyetleri de bu modelde artırıldı.
OnePlus 6T McLaren modeli ise adından da anlaşılacağı üzere kurulan ortaklık sonucu tanıtılan bir model ve oldukça şık. Şık olmasından da öte OnePlus 6T McLaren modeli RAM ve batarya performansı sebebiyle oyun oynamaya oldukça elverişli bir model olarak 13 Aralık 2018 tarihinde görücüye çıktı. 10 GB RAM ve 256 GB depolama alanı özellikleriyle OnePlus 6 serisinden ayrılan model tasarımsal olarak da premium hissi vermeyi başarıyor.
OnePlus telefon evrimi ile OnePlus 7 serisinin beş üyesi
OnePlus 7 serisi toplamda beş üyeye sahip olarak ilerleyen dönemde piyasaya sürüldü. OnePlus 7, 2019 yılında RAM kapasitesi ve kamera özellikleri sayesinde oldukça beğenildi. Kamera tarafındaki başarısını bu model ile taçlandırılan OnePlus, dikkat çeken serisiyle kısa sürede olumlu eleştiriler almayı başardı.
Özellikle kamera performansıyla önceki modellerden ayrılan OnePlus 7, 6.41 inçlik 1080×2340 piksel çözünürlüğünde bir ekrana sahip. 7 nm sürecinden çıkan Snapdragon işlemcisinin bulunduğu telefonun 48 Megapiksellik ana kamerasına ek olarak 5 Megapiksellik derinlik sensörü yer alıyor. Telefonun 6 GB/ 8 GB/12 GB RAM seçeneklerine ek olarak 128 GB/ 256 GB depolama alanı desteği bulunuyor.
OnePlus 7 Pro modeli 5G özelliği taşıyan ikinci bir versiyona da sahip. 16 Mayıs 2019 yılında tanıtılan telefon, üçlü kamera kurulumu ve yüksek batarya performansıyla öne çıkıyor. OnePlus logosunun üstünde 48 Megapiksel, 16 Megapiksel ve 8 Megapiksel olmak üzere üç kamera yerleştirilmiş. Telefon yine 7 serisinde olduğu gibi geniş bir RAM/depolama seçeneğine sahip. Telefonda 4.000 mAh batarya da bulunuyor.
OnePlus 7T ve OnePlus 7T Pro
Kamera tarafında bir standartı kendince belirlemiş olan OnePlus, 7T ve 7T pro modellerini bir ay arayla tanıttı. OnePlus 7T yuvarlak bir kamera tasarımıyla karşımıza çıkarken 7T Pro modeli ön tarafta kızaklı kamerasıyla fark yaratmıştı.
OnePlus 7T: 6.55 inç/ 1080×2400 piksel/ AMOLED/ 90 Hz ekran yenileme hızı/ 8-16-48 Megapiksel üçlü arka kamera
OnePlus 7T Pro: 6.67 inç/ 1440×3120 piksel/ AMOLED/ 90 Hz ekran yenileme hızı/ 8-16-48 Megapiksel üçlü arka kamera
OnePlus telefon evrimi sona yaklaşıyor: OnePlus 8 serisi
OnePlus 8, toplamda altı modele ev sahipliği yapıyor. Üç telefon 5G özelliğinde olmak üzere OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, OnePlus 8T modelleri yer alıyor. 2020 yılının farklı dönemlerinde tanıtılan 8 serisinin içinde fiyat performans telefonları ve amiral gemisi modeller yer alıyor.
OnePlus 8, üçlü kameraya ev sahipliği yapıyor ve 6.55 inçlik büyük bir ekranı bulunuyor. 4.300 mAh bataryasına ek olarak 8/ 12 GB RAM ve 128 GB depolama alanı yer alıyor. Telefonda Snapdragon 865 işlemcisi yer alıyor ve 5G özelliğine sahip versiyonu bulunuyor.
OnePlus 8 Pro, pro takısının hakkını veren telefon 199 gram ağırlığında ve 8.5 mm kalınlığa sahip. Kamera dizilimi önceki model ile aynı olan ve 8/12 GB RAM olmak üzere iki seçenekle gelen telefon 4.510 mAh bataryaya sahip. Bu modelin 5G versiyonunda farklı bir kamera dizilimi ve tasarım tercih edilmesine ek olarak özellikleri pek çok açıdan aynı.
OnePlus 8T, halefine göre daha hafif ve daha ince. 6.55 inçlik ekranı bulunan telefonun 120 Hz ekran yenileme hızında AMOLED bir ekranı bulunuyor. 402 ppi ile karşımıza çıkan telefonda çentik bulunmuyor ve ön kamera ekranın soluna yerleştirilmiş.
Son durağımız: OnePlus Nord serisi
OnePlus 2020 yılında oldukça fazla telefon modeli tanıttı. OnePlus Nord, OnePlus Nord N10 ve OnePlus Nord N100 modelleri karşımıza çıkıyor. OnePlus Nord, gelişmiş tasarımı ve artırılmış kamera sayısıyla öne çıkıyor.
OnePlus Nord, 6.44 inçlik 1080×2400 piksel çözünürlüğünde ekrana sahip. Telefon hem önde hem arkada Gorilla Glass 5 ile korunuyor. 2 Megapiksel, 5 Megapiksel, 8 Megapiksel ve 48 Megapiksel olmak üzere dörtlü kamera kurulumuna ek olarak önde ikili kamera yer alıyor. Ön tarafta yer alan kameralar ise 8 Megapiksel ve 32 Megapiksel. 4K 30/60fps video çekmeye imkan tanıyan bu telefonda 4.115 mAh batarya var.
OnePlus Nord N10, 5G özellikli olan telefonun arkasında parmak izi okuyucusu bulunuyor. 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanı sunan telefonda, 4.300 mAh’lık batarya bizleri karşılıyor. Önde 16 Megapiksel olmak üzere tek kamera yerleştirilmiş arkada ise 64 Megapiksel, 8 Megapiksel, 2 Megapiksel ve 2 Megapiksel olmak üzere dört kamera bulunuyor.
OnePlus Nord N100, 2020 yılının son aylarında piyasaya sürülen telefon üçlü kamera kurulumu, 5.000 mAh’lık bataryası ve 4 GB RAM potansiyeli ile donatıldı. Diğer modellere göre giriş/ orta segment olarak konumlandırılması gereken telefonun özellikleri de bu yönde eklemiş. 13 Megapiksel ana kameraya, 2 Megapiksel iki adet kamera eklenmiş. Özçekim kamerası ise 8 Megapiksel.
Kısa bir süre önce hayatımıza giren ancak bu yıllara onlarca telefon sığdıran OnePlus, ilerleyen süreçte daha fazla kullanıcının cebine girecek gibi duruyor. OnePlus telefon evrimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce telefonlarını geliştirmiş ve çeşitlendirmiş mi? Yorumlarda fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}