Current Biology’de yayımlanan çalışmada kaplumbağaların yumurtalarının içinde kıpırdayarak kendi cinsiyetlerini belirledikleri belirtiliyor. Ayrıca bunun yanı sıra cinsiyet konusunda sıcaklık gibi faktörlerin de etkin rol oynadığı söyleniyor. Kaplumbağa cinsiyet belirleme işleminde en etkin faktörün sıcaklık olduğu belirtiliyor.
Sıcaklığa göre belirlenen bu cinsiyetlerin, yaz ve kış aylarında da haliyle değiştiği düşünülüyor. Bu yüzden de kaplumbağalar, istedikleri cinsiyete göre konumlarını ayarlıyorlar. Böylece cinsiyetlerini gelişme aşamasında kendileri belirlemiş oluyorlar.
Kaplumbağa cinsiyet belirleme nasıl oluyor?
Bu embriyolar yumurtanın içinde kıpırdayarak “Goldilocks Bölgesi”ni (Yaşanabilir Bölge) bulabiliyor ve böylelikle aşırı sıcaklara karşı kendilerini koruyarak dengeli bir cinsiyet oranı oluşturuyor.
Çalışmanın yardımcı yazarı, Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi’nden Profesör Richard Shine, şu açıklamalarda bulundu: “Bu sıcaklığa bağlı cinsiyet tayini yapan sürüngen türlerinin Dünya tarihinin sıcaklıkların şimdikinden çok daha yüksek olduğu dönemlerinde nasıl hayatta kaldığını açıklayabilir”
Marine Ecology Progress Series’de yayımlanan bir makaleye göre şu anda dahi Yeşil Burun Adaları’ndaki yavruların yüzde 84’ü dişi olarak doğuyor. Exeter Üniversitesi’nden araştırmacılar düşük emisyon senaryosunda ise 2100’e gelindiğinde yavruların yüzde 99,86’sının dişi olacağını söylüyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}