iPod, iPhone, iPad, kuşkusuz teknoloji severlerin gözdesi olan oyuncaklar. Kaliteliler ve otoritelerin düşüncesine göre, yüksek satış rakamlarını da sonuna dek hak ediyorlar. Bu tür ürünler ve dahice reklam kampanyaları sayesinde Apple, bir fenomene dönüştü. Şirket, şimdi ne yaparsa veya ne üretirse, bilişim dünyasını temelinden sarsıyor.
Madalyonun Diğer Yüzü
Şimdi karanlık tarafa geçelim: Apple, cihazlarında kullandıkları parçaların hemen hemen hepsini, Çinli fason firmalara imal ettiriyor. Örneğin dokunmatik ekranlar… Bunlar, Wintek tarafından üretiliyor. Ekran üretimi esnasında, içeriğinde bulunan maddeler, kimyasal olarak çözülüyor ve hızlıca çalışanların beynine ulaşıyor.
Sonuç mu? Çalışanlar, fiziksel ağrılar çekiyor, güçleri kalmıyor, sinir sistemleri paramparça oluyor, yere yıkılacak hale geliyor ve bir süre, mesleklerini bırakmak zorunda kalıyor. Sigorta mı? Öyle bir hakları yok!
{pagebreak::Tesadüfler(!)}
Tesadüfler(!)
Nasıl bir tesadüfse “ekran üretimi” departmanında çalışan kişilerin yüzde 90’ından fazlası aynı şikayetlerle hastaneye kaldırılıyor. Büyük elma için çalışan diğer fason üreticilerin işçilerinde de, ağır tempo ve sağlıksız şartlar nedeniyle intihar vakaları (Foxconn vakası), ağır depresyon ve bolca metal zehirlenmesi tespit ediliyor.
İşin ironik kısmı, Apple’ın sosyal sözleşmesinde şu sözlerin yer alması: “Çalışanlarımızın ruhi ve veya fiziki sağlığını her şeyin önünde tutacağımıza şirket olarak söz veriyoruz.”
#http://www.ipe.org.cn/Upload/flash/The%20Other%20Side%20of%20Apple_FINAL-EN_2010_1_17.flv#
Sony, Samsung, HP, Cisco gibi 29 dev üretici, uluslararası kuruluşlar tarafından yollanan, “Taşeron firmalara yönelik yönergelere” sadık kalırken, Apple maalesef “umursamamayı” seçiyor.
:: Bilgiler ışığında, Apple’a bakış açınız değişti mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}