Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Karşınızda tarihin ilk ‘yapay zeka ile ödev yapma’ davası!

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Bildiğiniz gibi yapay zeka modelleri artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Sanayi, tarım, bilim ve aklınıza gelebilecek her alanda yapay zeka modellerinden faydalanılıyor. Elbette tüm bu yeni dönem, karşımıza yasal süreçleri de çıkarıyor. Bir aile, evlatlarının yapay zeka kullandığı için öğretmenlerinden kötü not alması sonrası okulu dava etti.

Yapay zeka ile ödev yapmak etik mi?

Massachusetts’te yaşanan ve türünün ilk örneği olan bu davada, Dale ve Jennifer Harris çifti, oğullarının tarih projesinde yapay zeka kullanması nedeniyle aldığı cezayı mahkemeye taşıdı. Hingham Lisesi’nde okuyan öğrenci, yapay zeka kullanımı nedeniyle Cumartesi günü okula gelme cezası almış ve projesinden 100 üzerinden 65 puan almıştı.

Reklam
Reklam

Aile, okulun öğrenci el kitabında yapay zeka kullanımını açıkça yasaklayan bir madde bulunmadığını ve verilen cezanın çocuklarının Stanford Üniversitesi gibi prestijli okullara kabul şansını olumsuz etkilediğini öne sürdü.

Okul yönetimi ise savunmasında, öğrenci el kitabında ‘yetkisiz teknoloji kullanımı’ ve ‘başka bir yazarın düşünce ve dilinin izinsiz kullanımı veya taklit edilmesi’ gibi maddelerin bulunduğunu belirtti. Okul, öğrenciye verilen cezanın göreceli olarak hafif bile olduğunu savunurken, ailenin lehine verilecek bir kararın, her türlü disiplin cezası ve not verme işleminin mahkemelere taşınmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Apple’ın sevilen bilim kurgu dizisi Silo’dan 2. sezon fragmanı!

Apple TV+ platformunda yer alan bilim kurgu dizisi Silo'dan heyecan dolu 2. sezon fragmanı geldi. İşte detaylar...

Harris ailesi ise okulun disiplin uygulamalarında tutarsız davrandığını iddia ediyor. Ailenin iddiasına göre, İngilizce ödevinde yapay zeka kullanan başka bir öğrenci Ulusal Onur Derneği’ne kabul edilirken, kendi oğulları başlangıçta reddedilmişti. Ancak okul yönetimi, daha sonra öğrencinin derneğe kabul edildiğini açıkladı.

Elbette bu dava topraklarımızda gerçekleşmiyor olsa da, bu modellerin tüm dünyada yaygınlaşmasıyla benzer davaların ve tartışmaların da yaşanması olası görünüyor.

Siz bu kondua ne düşünüyorsunuz? Sizce ChatGPT veya benzeri modellerle ödev veya akademik çalışmalar yapmak etik mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam