Okurlarımızdan her gün sayısız e-posta alıyoruz. Bu e-postaların içerikleri çok farklı oluyor. Bazıları satın alacakları bir ürünün iyi olup olmadığını soruyor, bazıları da yaşadığı teknik sorunun çözülmesini istiyor. SDN Forum, bu sorunların çözülmesi için harika bir bilgi kaynağı.
Son günlerde, Kaspersky antivirüs yazılımını kullanıcılarının şikâyetlerinde inanılmaz bir artış yaşadık. “Satın aldığım Kaspersky güvenlik yazılımını güncelleyemiyorum” veya “Parasını ödediğim güvenlik yazılımını yeni bilgisayarıma kuramıyorum, güncelleme yapmıyor” şeklinde çok sayıda mesaj var.
Kaspersky’nin resmi açıklaması
Durumu Moskova‘ya, yani Kaspersky‘nin genel merkezine sorduk ve gelen yanıt şu şekilde oldu;
“Kaspersky Lab teknik destek ekibi son günlerde Türkiye’den, Kaspersky Internet Security 2011 paketi satın alan ve otomatik etkinleştirme ile ilgili sorunlar yaşayan müşterilerden gelen çeşitli çağrılar almıştır.
Etkinleştirme ile ilgili sorunları aşmanın tek yolu, ürünün en güncel sürümünü (şu anda Kaspersky Internet Security 2012) yalnızca yetkili satıcı kanalından satın almaktır.
Kaspersky Lab kullanıcılarını, Kaspersky Lab 2012 paketinin üretimi ve dağıtımı için Türkiye’deki tek yetkili CRP iş ortağının E-Data olduğu konusunda bir kez daha bilgilendirmektedir; resmi satıcı olan E-Data ile ilgili bilgiler paketin arka yüzünde görülür halde olmalıdır.
Kaspersky Lab iş ortakları ve distribütörlerinin tam listesine şu adresten ulaşabilirsiniz: http://www.kaspersky.com.tr/partners
Kaspersky Lab, müşterilerinin bağlılığına değer veren sorumluluk sahibi bir işletmedir.
Kullanıcı, otomatik etkinleştirme sorununu gidermek için, e-posta yoluyla Kaspersky Lab teknik destek ekibiyle iletişime geçmeli ve ürün anahtarı ile satın alma belgesini temin etmelidir (faturanın veya kutunun fotoğrafı, tarayıcı çıktısı vs..)“
Kaspersky‘nin son derece masum açıklamasına rağmen, aklımıza şu soru geliyor;
“Tüketiciler neden sorun yaşamaya devam ediyorlar?“
Tüketicilerin hepsinin yalan söyleyecek hali yok. Ya da yasal olmayan yollarla elde ettikleri yazılımları legal hale getirecek de değiller.
Murat Göçe’yi de dinledik
Sorunu biraz daha araştırdığımızda, Kaspersky ürünlerinin, zamanında Türkiye dağıtıcısı olan Helyum Bilişim tarafından satılan ürünlerde yaşandığını fark ettik. Konuyu bir de Helyum Bilişim Genel Müdürü Murat Göçe‘ye sorduk.
Gelen yanıtlar oldukça ilginç.
Açıklamaya geçmeden önce Kaspersky ve Helyum Bilişim arasında yaşanan ve uluslararası mahkemeye taşınan bir durumun varlığını da belirtelim. Bu süreci hızlıca anlatalım.
Kaspersky Türkiye ekibinde bulunan Murat Göçe ile Kaspersky merkez ofisi arasında 2010‘a kadar mutlu bir şekilde devam eden işbirliğinde sorunlar çıkmaya başlıyor.
Sorunların giderek artması ve çözülmemesi nedeniyle Murat Göçe, Kaspersky Türkiye ofisinden istifa ederek sahip olduğu diğer şirket olan Helyum Bilişim‘in başına yeniden geçiyor ve Helyum Bilişim, Kaspersky‘nin Türkiye’deki resmi iş ortağı oluyor.
Sorun, burada da devam ediyor. Helyum Bilişim‘in elinde kalan Kaspersky güvenlik yazılımı stokları, firmaya tekrar teslim edilmek istendiğinde Kaspersky, bu durumu kabul etmiyor ve anlaşmaya da yanaşılmıyor.
Bu sorun çözüme kavuşmadan Helyum Bilişim, bir başka güvenlik yazılımı olan Trend Micro ile anlaşıyor. Bu anlaşmaya tepki gösteren Kaspersky, durumu mahkemeye taşıyor. Devam eden mahkeme şu anda İsveç‘te görüşülmeye devam ediyor.
Mahkeme devam ederken, Helyum Bilişim, bir zamanlar Türkiye’deki resmi iş ortağı olduğu Kaspersky ürünleriyni tiye almak için, ürünün en çok eleştirilen tarafı olan performans konusunu gündeme getirerek Kasmaski.com web sitesini kuruyor.
İki ticari markanın bu anlaşmazlığını bir kenara bırakalım ve yeniden tüketicilerin yaşadığı sıkıntıya dönelim.
Sorun nasıl çözülüyor?
Tüketicilerin yaşadığı lisans sorunu, Helyum Bilişim tarafından Türkiye‘ye getirilmiş olan Kaspersky güvenlik yazılımlarında yaşanıyor.
İddiaya göre Kaspersky, dünyanın hiçbir ülkesinde lisans denetimi konusunda çok ince hesaplar yapmazken, Helyum Bilişim ile yaşanan sıkıntıdan sonra denetimi daha da sıklaştırmış durumda.
Kaspersky, bu konuda yukarıda yayınladığımız açıklama ile sakin tutumunu korurken, Helyum Bilişim sorun yaşayan tüketicilere 2 seçenek sunuyor. Eğer satın alınan ürün kutudan çıkarılmadıysa, tüketiciler Helyum Bilişim’e ürünü iade edebiliyorlar ve ödedikleri bedeli geri alabiliyorlar.
Ya da Helyum Bilişim üzerinden alınan Kaspersky ürünleri kullanımdaysa, bu lisanslar Trend Micro ile ücretsiz değiştiriliyor. 1 yıllık Kaspersky lisansı almış olsanız, hatta bu lisansın bitimine 1 ay kalsabile size 2 yıllık Trend Micro lisansı veriliyor.
Güven kaybolursa, faturası ağır olur
Kaspersky gibi güvenlik yazılımları konusunda ciddi araştırmalar yapan, başarılı bir ekibe sahip olan markanın ülkemizde tüketicilerle bu sıkıntıları yaşamasını üzüntüyle karşılıyoruz.
Umarız, Kaspersky ve Helyum Bilişim arasında yaşanan sorun hızlıca çözülür, başarılı yazılımı bilgisayarında kullanmak isteyenler, resmi prosedürlerle uğraşmak zorunda kalmazlar.
Aksi durumda, internet üzerinden gelen tehlikelerden korunmak için güvenlik yazılımına bedel ödemiş kişilerin güveni, kalıcı olarak sarsılabilir. Hele de Microsoft‘un ücretsiz güvenlik yazılımı varken, bu güveni tekrar kazanmak, firmalar için çok pahalıya mal olabilir.
:: Yaşanan bu kriz için neler söylemek istersiniz?
Tıklayın, SDN Forum’da tartışalım.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}