Kaspersky Lab, 2012’nin kilit güvenlik trendlerini özetledi ve 2013’ün bilişim tehditleriyle ilgili tahminlerini açıkladı. Gelecek yıl için en dikkate değer tahminler arasında, hedeflenmiş saldırılardaki artış, politik siber saldırılardaki yükseliş, “yasal” gözetleme araçlarının geliştirilmesi ve bulut tabanlı sistemlere yönelik siber saldırılar bulunuyor.
1994’te her saatte yeni bir virüs çıktığını belirten Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi Direktörü Stefan Tanase, 2006’da her dakikada, 2011’de ise her saniye yeni bir virüsün türediğini açıkladı.
Devletler, siber saldırıları nasıl gerçekleştiriyor?
#video_6681#
Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi Direktörü Stefan Tanase ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda, gündemdeki tehditleri, devletlerin siber saldırıları nasıl kullandığını ve gelecekte bizi hangi güvenlik problemlerinin beklediğini sorduk.
Mac OS X ve Android‘in popülerleşmesi başa bela
İnternet üzerinden indirilen sahte antivirüs yazılımlarının kullanıcıları etkilediğini söyleyen Tanase, hedefte sadece Windows kullanıcılarının değil, Mac kullanıcılarının da artık dikkatli olması gerektiğini açıkladı.
Java açığının Windows üzerinde kısa sürede yeni bir güncelleme ile giderilmesine rağmen Mac üzerinde 49 sonra giderildiğini söyleyen Tanase, Adobe Flash Player adı altında sahte yazılımların da kullanıcıları büyük risk altına soktuğunu belirtti.
2004’ten 2010’a kadar 1160 mobil zararlı uygulama sayısı tespit edilmişken bu veriler, 2011’de 6193’e ulaşmış durumda. 2012’de ise bu miktara 30.000 yeni zararlı uygulamanın daha eklenmesi bekleniyor.
{pagebreak::Ne istiyorlar}
Ne istiyorlar?
Zararlı mobil uygulamaların akıllı telefonlardaki hedefleri arasında SMS’ler, iş e-postaları, kişisel fotoğraflar, GPS koordinatları, bankacılık bilgileri gibi veriler bulunuyor.
Zararlı yazılımların hedefinde sadece masum kullanıcılar yok. Uluslararası siber savaş için de kullanılmaya başlayan bu silahın, 2011’de başta İran olmak üzere çok sayıda ülkeyi ciddi zarara uğrattığını hatırlamakta fayda var.
Kullanıcı sayısı giderek artan bulut bilişim hizmetleri de risk altında olan yeni alanlardan. Bununla beraber, Mac OS X ve Android gibi büyüyen ekosistemler de bu alanlara dahil olmak üzere.
Kaspersky Lab’in yaptığı bir diğer ilginç araştırmaya göre Türkiye’de zararlı yazılımların etkisinde kalan kullanıcıların %52’si Java, %41’i Flash Player, %21’i Winamp üzerindeki açıklar nedeniyle etkileniyor.
2012 yılı analizi ve 2013 tahminlerinden önce konuşma yapan Kaspersky Lab Pazarlama Müdürü Pınar Uylum Terzioğlu, Türkiye’nin Kaspersky Lab için öncelikli pazarlar arasında yer aldığını belirtti. 2013 yılında Kaspersky Lab olarak, bireysel ve kurumsal pazar paylarını artırıcı ve güçlendirici stratejik adımlar atacaklarını belirten Uylum, bu konuda iş ortaklarıyla birlikte hareket ettiklerini vurguladı.
Türkiye’nin güvenlik notu
Afrika ve Asya ülkelerine oranla Türkiye‘de daha güvenli bir ortamın olduğunu belirten Kaspersky, Avrupa ve Kuzey Amerika ile kıyaslandığımızda ise daha riskli bir bölge olarak görüldüğümüzü, her 3 kullanıcıdan 1’inin zararı yazılımların etkisi altında kaldığını açıkladı.
Tahminlere göre gelecekte ise zararlı yazılımların hedefinde akıllı arabalar bulunacak. Gelişmiş cihazların Android veya Windows işletim sistemlerinden birini kullanacağı için bu riskle karşılaşmak zorunda kalacağımızı paylaşan uzmanlar, akıllı evlerin, sağlık için kullanılan cihazların da yeni hedefler içinde olduğunu açıkladı.
:: Kaspersky Lab’in bu açıklamaları için ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}